Bežigrajski stadion je Plečnikova arhitekturna dediščina, zato o njegovi obnovi ne bi smelo biti pomislekov. Foto: RTV SLO
Bežigrajski stadion je Plečnikova arhitekturna dediščina, zato o njegovi obnovi ne bi smelo biti pomislekov. Foto: RTV SLO
V Ljubljani kar dva stadiona

Ljubljanski župan Zoran Janković je na predstavitvi obeh projektov omenil tudi obljubljeno finančno pomoč države in evropskih skladov, ki naj bi znašala 50 odstotkov vrednosti projekta. Na drugi strani je ministrstvo za šolstvo in šport že že demantiralo kakršno koli obljubo, rekoč, da je država pripravljena sodelovati pri izgradnji nogometnega objekta, da pa nikoli ni bilo govora o 50-odstotnem kritju.

Ljubljanski mestni svetniki so sicer v ponedeljek potrdili predlog akta o javno-zasebnem partnerstvu za stadion v Stožicah. Poleg tega je bil potrjen tudi sklep o ustanovitvi družbe Bežigrajski športni park, športni marketing za obnovo Plečnikovega stadiona. Glede gradnje stadiona v Stožicah in obnove Plečnikovega stadiona so predstavniki mestne opozicije opozorili, da je gradnja oziroma obnova obeh objektov naenkrat vprašljiva zaradi sočasnosti. Dolgoročno težavo pa vidijo tudi zaradi stroškov vzdrževanja obeh objektov. Janković na to odgovarja, da oba projekta sodita v njegov predvoliloni program, ki ga misli izpeljati do konca.

Jazbinšek: Nakup v Stožicah napačen
Glede nakupa zemljišča v Stožicah je samostojni svetnik na listi Zeleni Slovenije Miha Jazbinšek dejal, da je bil napačen, ker prej ni bila sprejeta strategija uporabe tamkajšnjega stadiona. V njej bi bilo namreč razvidno, ali sta stadiona v Stožicah in Bežigradu enakovredna oziroma ali je eden vrhunski in drugi osnovni, je razložil Jazbinšek.

Plečnikov stadion bodo obnavljali Mestna občina Ljubljana, Olimpijski komite Slovenije in podjetje GSA, poslovno svetovanje, v lasti Jožeta Pečečnika, ki je tudi predsednik nogometnega kluba Interblock. Ali bo pri poslu, povezanem s stadionom v Stožicah, sodeloval tudi Jankovićev sin, še ni znano. Župan je zatrdil le, da bo MOL za partnerja izbral tistega, ki bo na javnem razpisu ponudil največ.

R. B./C. R.

V Ljubljani kar dva stadiona