Zakon o davku na nepremičnine je začel veljati 1. januarja. Foto: BoBo
Zakon o davku na nepremičnine je začel veljati 1. januarja. Foto: BoBo
Nepremičnine: Bo davek sploh točen?

Za ustavno presojo so se odločili, ker so prepričani, da bo davek prizadel predvsem finančno samostojnost oz. financiranje lokalnih skupnosti (zaradi zmanjšanja lastnega davčnega vira). Poleg tega zakon - ta je med drugim ukinil nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, ki so ga občine določale samostojno in je bil njihov prihodek - občinam jemlje pomemben mehanizem oblikovanja lokalnega razvoja, še pravijo v Skupnosti občin Slovenije.

SOS: Vrtci, šole, zdravstveni zavodi ne stremijo k dobičku
V skupnosti tudi opozarjajo, da so zavezanci za ta davek tudi občinski zavodi in skladi, katerih cilj ni pridobivanje dobička. Pridobitni namen je pri opravljanju dejavnosti vzgoje in izobraževanja, kulture, športa, zdravstva ter otroškega varstva podrejen javnim potrebam. Zakonodajalec bi moral zato pri davčnih obremenitvah tovrstnega občinskega premoženja spoštovati funkcionalno samostojnost občin, so prepričani.

Za SOS so z vidika interesov občin kot lastnic nepremičnin sporne tudi evidence javne infrastrukture, ki da jih je nemogoče urediti v tako kratkem času, kot predvideva zakon, ter postopek in roki za določitev zemljišč za gradnjo stavb.

Že peta zahteva za oceno ustavnosti
SOS bo zahtevo za oceno ustavnosti vložil v sredo. To bo že peta zahteva za ustavno presojo zakona o davku na nepremičnine, ki je začel veljati 1. januarja. Zahtevo so do zdaj vložili skupina opozicijskih poslancev SDS-a in NSi-ja, Občina Rogašovci, Združenje občin Slovenije in Mestna občina Koper. Ustavno sodišče bo predvidoma v četrtek odločalo o začasnem zadržanju izvajanja zakona.

Zamik pošiljanja izračunov
Že zdaj pa se zapleta pri samem izvajanju zakona - v ponedeljek je namreč geodetska uprava sporočila, da se bo pošiljanje informativnih izračunov lastnikom nepremičnin in davčnim zavezancem zamaknilo na sredino februarja.

Predsednik SLS-a, stranke, ki je eden najostrejših kritikov nepremičninskega zakona, Franc Bogovič, je na to dejal: "Upam, da je bil včeraj začetek konca tega zakona." Prepričan je namreč, da so z obvestilom o zamiku pošiljanja informativnih izračunov uradniki priznali, da ne morejo izvajati takšnega zakona. Ob tem še meni, da ta zamik ni prvi zamik, ki se bo zgodil. "Upam, da je konec zakona in farse, ki jo vodi vlada. Če bi zaradi česa cela vlada morala pasti, je zaradi tega, kar počne v zvezi z davkom na nepremičnine," je še dejal Bogovič in dodal, da je upanje usmerjeno na ustavno sodišče.

Nepremičnine: Bo davek sploh točen?