Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Da bo izvedba programsko-produkcijskega načrta za letos stala 5,8 milijona evrov več od razpoložljivih rednih sredstev za letos, je v največji meri posledica projekta za zmanjšanje stroškov dela, ki vključuje tudi upokojevanje, so navedli na Radioteleviziji Slovenija in dodali, da za leto 2023 načrtujejo vstop z znatno nižjimi stroški dela. To bo ključen korak k finančno bolj uravnoteženemu poslovanju javnega zavoda, s tem pa k ohranjanju kakovostnih programov televizije, radia in spletnih vsebin.

Finančni načrt je usklajen s programsko-produkcijskim načrtom zavoda za letos, ki ga je programski svet zavoda potrdil novembra lani. Za finančni načrt je glasovalo devet članov nadzornega sveta, ki ga sicer sestavlja 11 članov.

Na današnji seji je bila z devetimi glasovi izvoljena tudi namestnica predsednika nadzornega sveta Boruta Rončevića. To je postala Tamara Besednjak Valič, so še zapisali na RTV Slovenija.

Prav tako danes pa se je na ustanovni seji sešel svet delavcev javnega zavoda. Vodstvo RTV-ja je pozval, da prekliče spremembo v načinu imenovanja urednika uredništva Multimedijskega centra (MMC) na RTV Slovenija, po njej bo tega urednika lahko imenoval odgovorni urednik televizijskega informativnega programa sam, ne pa več v soglasju z radijskim kolegom. V morebitno pripravo spremembe naj vodstvo skladno s 84. členom statuta RTV Slovenija vključi delavska predstavništva, torej sindikate in svet delavcev, programska direktorja in vodstvo MMC-ja, v skladu z avtonomijo uredništev in poklica pa tudi uredništvo MMC-ja, so še navedli v svetu delavcev.

Aktiv MMC-ja je že na začetku tega meseca izrazil nasprotovanje spremembi pri imenovanju urednika uredništva MMC-ja in zahteval preklic objave spremembe. Vodstvo je odgovorilo, da sprememba nikakor ne posega v pristojnosti nobenega odgovornega urednika. Ker pa statut po besedah vodstva zavoda ne predvideva situacije, ko bi bil odgovorni urednik pri imenovanju urednikov uredništev vezan še na soglasje katerega koli drugega odgovornega urednika, so zgolj uskladili izvedbeni akt z določili statuta.