Nadzorniki so rebalans finančnega načrta ob popravku, ki prinaša še 250 tisoč evrov prihranka, potrdili. Foto: BoBo
Nadzorniki so rebalans finančnega načrta ob popravku, ki prinaša še 250 tisoč evrov prihranka, potrdili. Foto: BoBo

Po besedah Mihe Kluna, predsednika nadzornega sveta RTV Slovenija, bodo prihranili tako, da bodo prodali manj delnic Eutelsata, pri čemer bo programski načrt ostal nedotaknjen.

Nadzorniki so obravnavali tudi izplačila za delovno uspešnost in ugotovili precejšnjo neusklajenost zakonskih in podzakonskih aktov, ki izplačilo nagrad opredeljujejo, je še dejal Klun. O neskladju bodo zato obvestili ustanovitelja zavoda, ministrstvo za kulturo oz. vlado, ki naj to področje ustrezneje definira.

Če se bo pokazalo, da so bila izplačila nezakonita, bodo o tem odločali takrat, saj na tokratni seji zaradi premalo podatkov tega niso mogli ugotoviti, je še dodal. Za zdaj so namreč ugotovili, da je sklep podpisal takratni predsednik programskega sveta Jernej Pikalo (zdaj minister za šolstvo), medtem ko programski svet o nagradah ni odločal.

Vodstvo izplačila namreč brani z argumentom, da je tudi v preteklosti o nagradah odločal le predsednik programskega sveta. Klun trdi, da je bilo na seji nadzornikov čutiti nezadovoljstvo, ker z izplačili niso bili seznanjeni, o zadevi, ki tako ostaja odprta, pa bodo odločali na eni izmed prihodnjih sej.

Skupni znesek izplačanih nagrad vodstvu RTV-ja zaradi lanskega poslovnega rezultata na področju tržne dejavnosti je znašal okoli 55.000 evrov. Generalni direktor Marko Filli je sicer zanikal, da si je vodstvo RTV-ja izplačalo nagrado, ampak je dejal, da je šlo za del plače po pogodbi o zaposlitvi.

Ogorčenje zaradi izplačil vodstvu
Ogorčenje zaradi izplačil so že izrazili v sindikatu novinarjev Radia Slovenije in Gibanju za javno in neodvisno RTV SLO. Opozorili so na nižanje plač zaposlenim in zmanjševanje honorarjev, odslavljanje nekaterih honorarnih sodelavcev in ukinjanje oddaj na račun varčevanja.

Skupni znesek izplačanih nagrad vodstvu RTV-ja zaradi lanskega poslovnega rezultata na področju tržne dejavnosti je znašal okoli 55.000 evrov. Generalni direktor Marko Filli je sicer zanikal, da si je vodstvo RTV-ja izplačalo nagrado, ampak je dejal, da šlo za del plače po pogodbi o zaposlitvi.

Sindikat je izplačilo nagrade v zdajšnjih razmerah označil za "nemoralno in nepošteno" do zaposlenih, v gibanju pa so zapisali, da poslovna uspešnost, za katero dosegljivi podatki po njihovem mnenju kažejo, da je na precej "trhlih nogah", nikakor "ni zasluga uprave, ampak vseh, ki so odšli in vodstvu predstavljajo prihranek, in tistih, ki so ostali in s svojim delom še vedno uresničujejo poslanstvo javne radiotelevizije".