Podpisniki so izrazili skrb, da se javni zavod velikodušno ponuja v naročje politiki. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Podpisniki so izrazili skrb, da se javni zavod velikodušno ponuja v naročje politiki. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Udarec po avtorskih pogodbah razburil novinarje

V dopisu, ki so ga novinarske organizacije v vednost poslale tudi generalnemu direktorju RTV-ja Marku Filliju, so te opozorile, da je vlada ob sprejetju sklepa o prepovedi sklepanja avtorskih in svetovalnih pogodb zavzela stališče, da ukrep velja le za proračunske uporabnike. Zapisali so, da "RTV ni proračunski uporabnik, zato je vladni sklep zanj brezpredmeten" in dodali, da je "vodstvo RTV-ja iz neznanega razloga menilo drugače in vztrajalo pri dodatnih vladnih pojasnilih, ki pa vsebinsko niso prinesla nič novega".

Novinarske organizacije še dodajo, da so v sredo izvedele, da je vodstvo skladno z dodatnimi navodili vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za medije odločilo posamezne pogodbe poslati v potrditev na vlado. Gre za dejanje, ki ga novinarske organizacije "ostro obsojajo, saj brutalno posega v novinarsko avtonomijo".
V naročje politike
Menijo, da bi moral RTV Slovenija ravnati kot neodvisen pravni subjekt in biti v prvi vrsti zavezan interesom javnosti. Dodajajo, da vodstvo z omenjenim ravnanjem "RTV, najbrž tudi za ceno ohranitve lastnih položajev, velikodušno ponuja v naročje politiki".

Opozorili so še na podpis dogovora o priznavanju pravic in zaposlovanju dolgoletnih rednih honorarnih novinarskih sodelavcev, v skladu s katerim bi morali 15 novinarjev zaposliti do letošnjega marca. Ne le, da tega niso storili, nekaterim marca niso niti podaljšali pogodb, so zapisali.
RTV naj potegne glavo iz peska
Podpisniki vodstvo pozivajo, naj nemudoma prekine svojo "nojevsko držo", državo kot ustanoviteljico RTV-ja pa, naj zagotovi, da se bodo v javnem zavodu dosledno spoštovali dogovori in zakonske obveznosti.

Pod stališčem so se podpisali Sindikat novinarjev Slovenije, Konfederacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija, Sindikat novinarjev Radia Slovenija, Društvo novinarjev Slovenije, Sekcija samostojnih novinarjev na RTV Slovenija, Aktiv novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija, Aktiv novinarjev TVS, Aktiv novinarjev Radia Slovenija in Aktiv novinarjev MMC-ja.
Vodstvo: Delali smo ažurno in učinkovito
Vodstvo RTV-ja pa je v svojem odzivu pojasnilo, da so nadaljnje sklepanje avtorskih pogodb prepovedali, ker je RTV kot javni zavod del javnega sektorja. Obenem pa dodajajo, da so konec marca zaprosili vlado, naj pove, ali je zavod res izvzet iz vladne uredbe, na kar je direktorat za medije odgovoril nikalno.
Vlado so pred dnevi tudi opozorili, da zavodu grozi ohromitev dejavnosti na več ravneh in tudi našteli oddaje, ki bi jim v prihodnje grozila ukinitev kot posledica vladne uredbe. Ob tem izpostavljajo, da so vlado opozorili tudi na dejstvo, da odločanje o programskih vsebinah pomeni poseg v avtonomijo zavoda.
Prepričani so, da so "v prizadevanju za čimprejšnjo rešitev" delovali "ažurno in učinkovito". Od novinarskih stanovskih organizacij, "v okviru katerih so združeni tudi številni stalni honorarni sodelavci javnega zavoda RTV Slovenija", pa bi pričakovali, da bodo "odločneje podprle prizadevanja zavoda za čim prejšnjo rešitev nastale situacije, v kolikor temu ne bi izrazili vsaj razumevanja," so še zapisali.

Udarec po avtorskih pogodbah razburil novinarje