Predsednik državnega zbora se je s sindikati strinjal, da mora biti breme krize manjše za tiste, ki so za krizo najmanj odgovorni. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik državnega zbora se je s sindikati strinjal, da mora biti breme krize manjše za tiste, ki so za krizo najmanj odgovorni. Foto: MMC RTV SLO

Breme naj bo razdeljeno med vse družbene skupine, tako Pavel Gantar kot ZSSS sta se ob tem strinjala, da to breme ne sme biti veliko za tiste, ki so za krizo najmanj odgovorni. Dušan Semolič je opozoril, da so do zdaj najbolj prizadeti delavci z nizkimi plačami.

Na sestanku, ki so ga organizirali ob dnevu človekovih pravic, so sindikati Gantarju predstavili razmere na trgu delovne sile ter težave delavcev, predvsem zaposlovanje za določen čas in nezmožnost najemanja stanovanjskih kreditov.

O sodelovanju med ZSSS-jem in DZ-jem
Ob tem je beseda tekla tudi o mogočih načinih sodelovanja med sindikati in državnim zborom. "Zagotovil sem jim odprtost DZ-ja na njihove pobude in predloge v zakonodajnem postopku ter jih povabil, da jasno in glasno izrečejo svoj glas o predlogih, ki bodo s področja dela prišli v DZ," je po sestanku povedal Gantar.

Težava prikrite revščine
Sicer pa je ZSSS danes še posebej opozoril na težavo revščine v Sloveniji, predvsem pri upokojencih in zaposlenih z nižjimi dohodki, saj jim tako gmotno stanje jemlje dostojanstvo. "Tudi delavske pravice so človekove pravice, zato jih je treba varovati s pomočjo prava," so še dejali.

Izpostavili so tudi krajšanje delovnega časa zaradi krize, kar naj bi delodajalce prizadelo v manjši meri, delojemalce pa zelo. Povprečno naj bi se delavske plače že znižale za deset odstotkov.

Še ena velika težava je prikrita revščina, kar je za Slovenijo zelo značilno, opominjajo. Lani naj bi skoraj 150.000 delavcev prejemalo 745 evrov plače bruto oziroma 527 evrov neto. Malo manj kot 35 odstotkov vseh delavcev mora čez mesec preživeti z okoli 612 evri.

S. Z.