ESS se bo najprej lotil krajšega delovnika in čakanja na delo. Foto: MMC RTV SLO
ESS se bo najprej lotil krajšega delovnika in čakanja na delo. Foto: MMC RTV SLO
Samo Hribar Milič
Samo Hribar Milič meni, da manjka ukrepov, ki bi bili usmerjeni v krepitev podjetništva. Foto: MMC RTV SLO
Socialni partnerji in vlada o ukrepih

Tako predlog sprememb zakona o subvencioniranju skrajšanega polnega delovnega časa kot tudi nov zakon o subvencioniranju čakanja na delo naj bi pripravila posebna delovna skupina, v katero so povabljeni predstavniki sindikatov in delodajalcev. Sestala se bo že v ponedeljek na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Zakonska osnutka bo morda vlada obravnavala že prihodnjo soboto
Minister Ivan Svetlik pričakuje, da naj bi se oba zakonska osnutka uskladilo že do konca tedna, tako da bi ju lahko člani ESS-ja obravnavali že na seji prihodnji petek. Če bosta podprta, bi ju lahko vlada obravnavala že v soboto.

Kot je dejal predsedik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, je pomemben predvsem dogovor, da bodo zakona pripravili skupaj, ne pa vlada sama.

Na seji tudi Borut Pahor
Seje ESS-ja se je uvodoma udeležil tudi predsednik vlade Borut Pahor. Na njej so obravnavali še nekatere druge ukrepe iz novega svežnja, namenjenega blažitvi posledic finančne in gospodarske krize. Sveženj sicer vsebuje 17 dodatnih protikriznih ukrepov.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič ocenjuje, da gredo ukrepi v pravo smer, da pa sam pogreša takšne rešitve, ki bi krepile podjetništvo, samozaposlovanje, investiranje, povezovanje z raziskovalno-razvojno dejavnostjo, internacionalizacijo in črpanje evropskih sredstev.

M. N.

Socialni partnerji in vlada o ukrepih