Osnutka zahteve Pozitivna Slovenija za zdaj ne želi razkriti, saj je še v postopku usklajevanja, je pojasnil Möderndorfer. Foto: BoBo
Osnutka zahteve Pozitivna Slovenija za zdaj ne želi razkriti, saj je še v postopku usklajevanja, je pojasnil Möderndorfer. Foto: BoBo

Osnutka zahteve Pozitivna Slovenija za zdaj ne želi razkriti, je pa znano, da želijo zahtevati presojo predvsem zaradi prenosa tožilstva pod notranje ministrstvo, pa tudi zaradi ukinitve ministrstva za kulturo kot samostojnega ministrstva.

Še se bodo pogovarjali
Poslanska skupina SD je osnutek prejela v petek, v ponedeljek se je sestala tudi strokovna skupina stranke, ki pa po besedah vodje poslanske skupine SD-ja Janka Vebra meni, da zahteva vsebinsko še ni pripravljena tako, da bi jo lahko podpisali. SD bo zato v prihodnjih dneh predlagal pogovor s Pozitivno Slovenijo, saj želijo po Vebrovih navedbah sodelovati pri dopolnitvi predloga s strokovnimi argumenti, "ki bi bili osnova za morebitno vložitev zahteve".

Usklajenost do četrtka?
Je pa vodja poslancev PS-ja Jani Möderndorfer dejal, da pričakuje, da se bosta stranki do četrtka zvečer uskladili in nato zahtevo tudi vložili. Zahtevo za presojo ustavnosti zakona lahko sicer vloži najmanj 30 poslancev, ki zakona niso podprli. Pozitivna Slovenija ima 28 poslanskih glasov, zato za vložitev zahteve potrebuje še vsaj dva glasova SD-ja.

SD je sprva nasprotoval ustavni presoji omenjene novele, saj ni želel ovirati nastanka nove vlade. Ta se medtem pravkar oblikuje, njeno potrditev pa je pričakovati na petkovi izredni seji.