Minister Šušteršič si je premislil glede napovedanega dviga DDV-ja za izbrano blago in storitve. Foto: STA
Minister Šušteršič si je premislil glede napovedanega dviga DDV-ja za izbrano blago in storitve. Foto: STA
DDV ostaja nespremenjen

tobak, alkohol in sladke pijače, saj bo vlada za kritje izpada prihodkov od selektivnega zvišanja DDV-ja zvišala trošarine.
Vlada namerava zvišati trošarine na goriva, električno energijo, alkoholne pijače in tobačne izdelke ter na novo uvesti davek na sladke pijače. Kdaj naj bi se to zgodilo, minister ni znal povedati; nekatere trošarine bi bilo smiselno zvišati na začetku leta 2013, druge pa med letom, je dejal.
Zvišanje trošarin pri bencinu, dizelskem gorivu in kurilnem olju za en cent bi v proračun prineslo dodatnih 20 milijonov evrov letno, kar je približno tretjina izpada, ki bo nastal zaradi umika predloga novele zakona o DDV-ju. "Verjetno se boste strinjali, da en cent pri litru vendarle ni tako visoko povečanje," je dejal Šušteršič.

Evro več na mesec za električno energijo

Vlada bo verjetno na začetku prihodnjega leta zvišala trošarine na električno energijo za 50 odstotkov. To bi pomenilo dodatnih 16 milijonov evrov proračunskih prihodkov letno. Po ministrovih besedah naj to ne bi pretirano obremenilo potrošnikov, saj trošarine ne predstavljajo velikega deleža v ceni električne energije.
V povprečju bi se znesek na položnici zvišal za manj kot evro na mesec, je izračunal Šušteršič. Višje trošarine na alkohol in tobak je napovedal za drugo polovico leta 2013. Z njimi naj bi se v proračun nateklo dodatnih 10 milijonov evrov.
Slajše življenje bo dražje
Ministrstvo pa razmišlja tudi o obdavčitvi sladkih pijač. "S skromno obremenitvijo sladkih pijač v višini 10 centov na liter bi se lahko v proračun steklo 10 milijonov evrov letno," je pojasnil minister. Ker bo za to treba napisati nov zakon, ukrep ne bo začel veljati že takoj na začetku leta 2013.
Od zvišanja trošarin si vlada obeta približno 56 milijonov evrov dodatnih proračunskih prihodkov. Brez tega ne bo mogoče zmanjšati primanjkljaja, je poudaril in dodal, da vlada ne razmišlja o morebitni uvedbi kriznih davkov ali o splošnem dvigu stopnje DDV-ja; zadnje si je prihranila kot rezervo za leto 2014. Rebalans proračuna po njegovih besedah letos ne bo potreben. "Cilj, da proračunski primanjkljaj ostane na ravni treh odstotkov BDP-ja, bomo izpolnili," je zagotovil Šušteršič.

Stanovske organizacije pozdravljajo odločitev vlade
Odločitev pozdravljajo tako v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) kot tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS). V GZS-ju menijo, da bi imel dvig zanemarljive učinke na proračun, pomenil pa bi bistveno večje dodatno breme gospodarstva, spodbudil bi tudi rast sive ekonomije.
Iz DNS-ja so sporočili, da bi imelo zvišanje DDV-ja za časopise in revije skrajno negativen vpliv na slovensko medijsko krajino in novinarstvo. Od vlade pričakujejo, da bo prevzela tudi odgovornost za prihodnost RTV Slovenija in umaknila predlog za znižanje rtv-prispevka, ki je po njihovem mnenju škodljiv.
A. Č.

DDV ostaja nespremenjen