Olimpijski komite se je za mnenje o dvigu DDV-ja na uporabo športnih objektov obrnil tudi na Evropsko komisijo. Foto: STA
Olimpijski komite se je za mnenje o dvigu DDV-ja na uporabo športnih objektov obrnil tudi na Evropsko komisijo. Foto: STA

Prav zato je predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocjančič pozval parlamentarne stranke, naj predlog o dvigu DDV-ja zavrnejo. Obenem je dejal, da so se za mnenje obrnili tudi na Evropsko komisijo, ki priporoča ničelno ali znižano stopnjo davka za rabo športnih objektov.

Kocjančič se je na to temo že sešel z ministrom Turkom, ki mu je, tako Kocjančič, dejal, da se tudi sam ne strinja z dvigom DDV-ja. Zaradi dviga bi se tako poleg rekreativne uporabe športnih objektov podražili tudi nekatere zdravstvene storitve in stroški rehabilitacije.

Preoblikovanje loterije nezakonito
Drugi ukrep, ki mu v OKS-ju nasprotujejo, pa je zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenija, ki vpliva tudi na delovanje Fundacije za šport. Po sprejetju zakona namreč v svet fundacije ne morejo biti več izvoljeni člani vodstev športnih organizacij, kar je po mnenju Kocjančiča pravno nedopustno, zato predlaga spor na ustavnem sodišču.

Mehko odpuščanje športnikov
Podpredsednik OKS-ja Bogdan Gabrovec pa se je dotaknil zaposlovanja športnikov v javnem sektorju. Opozoril je, da je trenutno v državni upravi zaposlenih najmanj športnikov v zadnjih petih letih, saj se dogaja "mehko" odpuščanje, ko ministrstva športnikom ne podaljšajo statusa. Prihodnje leto bo tako potekel status še 14 športnikom, zaposlenim na ministrstvu za obrambo.