Nujno je sprejetje sodobne in učinkovite zakonodaje, a to ni dovolj, saj noben zakon ne more sam po sebi zagotoviti kulture in spoštovanja človekovega dostojanstva, je poudaril Gantar. Foto: MMC RTV SLO
Nujno je sprejetje sodobne in učinkovite zakonodaje, a to ni dovolj, saj noben zakon ne more sam po sebi zagotoviti kulture in spoštovanja človekovega dostojanstva, je poudaril Gantar. Foto: MMC RTV SLO

Gantar je ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami, ki smo ga zaznamovali v četrtek, podprl tudi pobudo parlamentarne komisije za peticije, da v državnem zboru opozorijo na to družbeno težavo. Gantar je opozoril, da nasilje svoje mesto pogosto najde tudi doma, skrito pred očmi javnosti, ob tem pa je obsodil prepogost molk znancev in sosedov, ki za nasilje vedo in ne ukrepajo.

Družinsko nasilje je označil za najbolj nizkotno dejanje, "zato je vsak od nas toliko bolj odgovoren, se nanj odzove z vsemi razpoložljivimi vzvodi." Dejal je, da moramo storilcem nasilnih dejanj jasno vedeti, da nasilje nad ženskami v tej družbi ni dovoljeno, ne sme biti nagrajeno in se ne sme izplačati.

"Treba je senzibilizirati družbo"
Nujno je sprejetje sodobne in učinkovite zakonodaje, a to ni dovolj, saj noben zakon ne more sam po sebi zagotoviti kulture in spoštovanja človekovega dostojanstva in človekovih pravic. Dodal je, da bodo družbo nenasilja lahko gradili le z načrtno senzibilizacijo javnosti in ozaveščanjem o nedopustnosti vsakršnega nasilja nad šibkejšimi.

Predsednica komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl je ob tem spomnila, da nasilja ni vedno mogoče zaznati na prvi pogled, in prav zato so skupna prizadevanja za ničelno toleranco do nasilja tako potrebna. Predstavnica Društva za nenasilno komunikacijo Katja Zabukovec Kerin pa je dejala, da je v 20 letih od ustanovitve prve nevladne organizacije za delo proti nasilju nad ženskami v Sloveniji napredek velik, kljub temu pa najnovejši podatki kažejo, da smo podcenjevali potrebe po delu na tem področju. Opozorila je, da težav ne morejo reševati nevladne organizacije same, niti zgolj centri za socialno delo ali policija, ampak morajo pri tem sodelovati vsi.