Natalija Gorščak je nova v. d. direktorice TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Natalija Gorščak je nova v. d. direktorice TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Programski svet RTV Slovenija je soglašal z imenovanjem Natalije Gorščak za vršilko dolžnosti direktorja televizije. Za podporo je morala zbrati najmanj 15 svetniških glasov, dobila pa jih je 23. Nihče izmed svetnikov ni glasoval proti ali se vzdržal glasovanja. Gorščakova bo v. d. do imenovanja direktorja televizije, vendar največ šest mesecev.

Gorščakova je bila pomočnica prejšnje direktorice televizije Ljerke Bizilj, zdaj pa je v. d. pomočnice. Gorščakova je dobila podporo skoraj vseh programskih svetnikov, saj le eden ni glasoval. Direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je pojasnil, da se je odločil predlagati Gorščakovo po posvetu s kolegijem televizije, ki je skorajda soglasno podprl njeno kandidaturo.

Tudi svetniki, ki so sodelovali v razpravi, so napovedali podporo kandidatki. Pri tem je Mitja Rotovnik izrazil upanje, da sodelavci Gorščakove ne bodo dojemali kot "slamnate direktorice", ker ima pred funkcijo zapisano vršilka dolžnosti.

Gorščakova se je v odgovoru na svetniško vprašanje dotaknila priprave programsko-produkcijskega načrta za leto 2019. Poudarila je, da bo predlog načrta dala iz rok šele po tem, ko bo usklajen z vsemi deležniki.

Svetniki čakajo na odločitev KPK-ja
Programski svet se je tudi seznanil s prijavo generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca protikorupcijski komisiji (KPK). Ob tem je s 16 glasovi za in nobenim proti sprejel sklep, da bo zadevo obravnaval in o njej odločal po tem, ko bodo znane ugotovitve KPK-ja in ministrstva za kulturo.

Predsednik nadzornega sveta Andrej Grah Whatmough je programskemu svetu pojasnil, da so nadzorniki protikorupcijski komisiji prijavili "sum neustreznega obvladovanja konflikta interesov" zaradi Kadunčevega domnevnega vmešavanja v razpis za neodvisne filmske producente, katerega rezultati so bili objavljeni spomladi letos.

Po objavi rezultatov razpisa naj bi Kadunc skušal vplivati na spremembo odločitve, in to v korist producentskega podjetja Arsmedia, ki na razpisu ni bilo izbrano in se je zaradi tega pritožilo. Med pritožbenim postopkom, ki še ni končan, naj bi Kadunc na nekaj zaposlenih na RTV-ju, ki so odgovorni za razpis, naslovil več elektronskih pisem.

Kadunc je tudi tokrat zanikal očitke. Čeprav se je iz postopka izločil, je po njegovih besedah v skladu z nalogami in pooblastili generalnega direktorja še vedno odgovoren za poslovanje zavoda. Pritožba Arsmedie se mu je zdela pomembna, zato se je želel seznaniti z njeno vsebino, ne pa tudi vplesti v postopek, je poudaril.

Obravnava poročila varuhinje
Programski svet je razpravljal tudi o poročilu varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Ilinke Todorovski. K njenemu odstopu, ker je ostro nastopila glede intervjuja novinarja Jožeta Možine z zgodovinarjem Jožetom Dežmanom, je pozvalo Združenje novinarjev in publicistov (ZNP).

Todorovskijeva je povedala, da se pri obravnavi pritožb na televizijske, radijske in spletne vsebine osredotoči na vprašanja fokusa, konteksta in žanra, upošteva pa tudi zasnovo konkretnih oddaj. Tako je po njenih besedah ravnala tudi pri domnevno spornih oddajah Panoptikum (gostja Svetlana Slapšak), Labirinti sveta (komentar novinarja Mateja Šurca) in Intervju (gost Jože Dežman).

Svetniki podprli varuhinjo
Po polemični in na trenutke tudi glasni razpravi je programski svet s 16 glasovi za in tremi proti podprl sklep, s katerim je naročil vodstvu RTV-ja na čelu s Kaduncem, naj uresniči priporočila varuhinje za programsko obdobje junij, julij in avgust letos. S tem je posredno pritrdil stališčem Todorovski in njenemu ukrepanju v povezavi z omenjenimi tremi oddajami.

Obenem je programski svet z 20 glasovi za in nobenim proti podprl sklep, s katerim se je izrekel proti vsem oblikam napadov na avtorje oddaj, uredništva RTV Slovenija ter na varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev. Nekaj svetnikov pa je v razpravi opozorilo, da svet nima pravice posegati v avtonomijo uredniške politike in neodvisnost novinarjev.