Slovenija
Jens Stoltenberg, Borut Pahor
Jens Stoltenberg in Borut Pahor sta se pogovarjala predvsem o povečevanju slovenskih izdatkov za obrambo. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Pahor upa, da je njegovo srečanje z Donaldom Tuskom in Jean-Claudom Junckerjem v ponedeljek prineslo "dobre rezultate". Z izidom pogovorov s Tuskom in Junckerjem je "še kar zadovoljen", pri čemer pa dodaja, da "ni zadovoljen v celoti, a nikakor tudi ne razočaran". Poudaril je, da je bil pogovor z Junckerjem zelo zahteven in nikakor ne protokolaren, temveč zelo vsebinski in tudi strasten. Za Slovenijo je zdaj zelo pomembno, da ne izgubi podpore mednarodne skupnosti glede dejstva, da je meja določena, kar bo dosegla tako, da se bo izogibala incidentom, da bo pri svojem ravnanju dosledna in da bo uporabljala pravne poti za dosego cilja - uresničitve arbitražne odločbe, je še dejal Pahor, ki je Junckerju položil na dušo, naj ne odlaša z ukrepanjem, saj morda prvi poskus ne bo obrodil sadov ter bosta potrebna še drugi in tretji.
VIDEO
Odzivi na Junckerjeve izj...
VIDEO
Pahorjev obisk Nata v zna...
VIDEO
Pahor v Natu: v ospredju...

Dodaj v

Nato se glede arbitraže ne bo opredeljeval; Zagreb odobrava izjavo Junckerja

"Pozdravljam, da je Slovenija ustavila reze"
9. januar 2018 ob 18:38,
zadnji poseg: 9. januar 2018 ob 23:04
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je po pogovoru z Borutom Pahorjem dejal, da arbitraža med Slovenijo in Hrvaško ni vprašanje za Nato, zato o tem nista govorila. Sta se pa posvetila povečevanju izdatkov za obrambo.

"To ni vprašanje za Nato in o tem nisva govorila. Sam se ne bom spuščal v vsebino tega vprašanja," je Stoltenberg odgovoril na novinarsko vprašanje, ali sta s Pahorjem govorila tudi o implementaciji arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Na splošno je odgovoril, da se v zavezništvu osredotočajo, kako lahko pomagajo zmanjšati kakršne koli napetosti na Zahodnem Balkanu, v vprašanje arbitraže pa se ne bodo spuščali.

Predsednik Pahor je pritrdil, da arbitraža ni vprašanje za Nato in zato z generalnim sekretarjem ni želel govoriti o arbitraži. Ob tem je dejal, da si ne more predstavljati, da bi katera koli država uporabila silo za implementacijo razsodbe ali proti njeni uveljavitvi, in poudaril, da morata Slovenija in Hrvaška ob pomoči Evropske komisije najti pot za implementacijo arbitražne odločbe. "Kristalno jasno mora biti, da je naloga diplomacije in politike na obeh straneh ob pomoči Evropske komisije, ne Nata, da se poišče dobra pot za uresničitev arbitražne sodbe," je poudaril Pahor.

Iz Zagreba je prišel prvi uradni odziv hrvaških oblasti na ponedeljkovo izjavo predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, da je vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško težava, ki vpliva na vso Unijo in evropsko prihodnost Zahodnega Balkana. "Zagreb odobrava izjavo predsednika komisije, s katero predvsem ostaja zvest stališču, da gre za dvostranski spor med državama," je Junckerjevo izjavo za hrvaško tiskovno agencijo komentirala vodja hrvaške diplomacije Marija Pejčinović Burić. V Dnevniku hrvaške javne televizije pa je dodala: "Ker so med državama članicama nerešena vprašanja in ker so odnosi zdaj malo bolj napeti, je jasno, da je to pomembno za Evropsko unijo. Po drugi strani pa so nerešena mejna vprašanja tudi med drugimi državami članicami. Njegovo sporočilo je torej: vprašanje rešite v evropskem duhu, to je s pogovori."


Pogovor o slovenskem povečevanju izdatkov za obrambo

Pahor in Stoltenberg sta sicer večinoma pogovor namenila slovenskemu povečevanju izdatkov za obrambo, kar je prvi mož Nata pozdravil: "Pozdravljam, da je Slovenija ustavila reze in da smo videli določeno povečanje, vendar hkrati pričakujem, da bo Slovenija naredila več na področju porabe za obrambo, še posebej ker slovensko gospodarstvo znova raste."

"Več sredstev za opremo in naložbe"
Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo Slovenija več obrambnih sredstev namenila za opremo, saj zaveznice potrebujejo sodobno opremo za modernizacijo svojih oboroženih sil, in spomnil na Natov cilj, da se 20 odstotkov izdatkov za obrambo nameni za naložbe. To je namreč po Stoltenbergovih besedah skupna zaveza zaveznic z vrha v Walesu leta 2014 - da bodo najprej ustavile reze in nato postopno povečevale izdatke, tako da se bodo približale cilju dveh odstotkov BDP-ja za obrambo, od česar naj bi šla petina za naložbe. "Od vseh zaveznic pričakujem, da bodo to zavezo izpolnile, torej tudi od Slovenije," je poudaril.

Po koncu hladne vojne so skoraj vse evropske zaveznice zmanjševale izdatke, vendar so se nato po priključitvi Krima Rusiji leta 2014 in po splošnem poslabšanju varnostnega položaja v Iraku in Siriji zaradi delovanja teroristične skupine Islamska država odločile, da trend obrnejo, je še spomnil generalni sekretar.

Pahor je dejal, da ne verjame, da bo Slovenija v prihodnjih nekaj letih dosegla zavezniški cilj dveh odstotkov BDP-ja za obrambo, je pa po njegovih besedah izjemno pomembno, da se je ustavilo zmanjševanje obrambne porabe. "Počasi bomo investirali veliko več v obrambo, ne zato, ker to od nas zahteva Nato, temveč zato, ker se soočamo z novimi grožnjami v naši okolici," je poudaril.

Zahvala za sodelovanje na misijah
Stoltenberg se je sicer Sloveniji zahvalil za pomemben prispevek v okviru Nata, pri čemer je poudaril sodelovanje v misiji Odločna podpora v Afganistanu, v operaciji Kfor na Kosovu in v večnacionalni bojni skupini v Latviji. Vse to po besedah generalnega sekretarja kaže, da Slovenija prispeva k skupni varnosti in k skupni obrambi. Kaže tudi, kako zavezništvo deluje, ko 29 zaveznic sodeluje. Slovenija je po Stoltenbergovih besedah del skupnih prizadevanj za prilagoditev zavezništva novemu, zahtevnejšemu varnostnemu okolju z agresivnejšo Rusijo na vzhodu in z nasiljem in terorizmom na jugu, na primer v Iraku in Siriji.

Pahorjev obisk je sicer sploh prvi obisk predsednika republike na sedežu Nata, odkar je Slovenija postala polnopravna članica v zavezništvu.

T. K. B., M. R.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 09.01.2018 ob 18:45
Zdaj vidite, da nimamo od Nata nič drugega razen da blodimo po puščavah in ruskih mejah in polnimo žepe orožarske industrije.
Migranti, Hrvati in podobno so naš problem.
Drncl
# 09.01.2018 ob 18:47
Ja itak. Dajte pare, ostalo nas ne zanima.
AlFe
# 09.01.2018 ob 18:49
Kdor je mislil, da nas bo NATO branil, je bil v zmoti.
mikitr
# 09.01.2018 ob 18:53
Velike zanima le ,koliko denarja bo šlo v njihovo vojaško industrijo.
JohnnyM
# 09.01.2018 ob 18:49
Pred kom se moramo branit? Nam grozi kakšen vpad hunov ali turkov?
Bivši uporabnik
# 09.01.2018 ob 18:50
Toplo priporočam...Primite se za denarnice... !
johndeer
# 09.01.2018 ob 18:58
Pahor bi mu lahko odgovoril, da smo Slovenci kot narod upravičeno nezadovoljni z delovanjem in agendo NATO-a, ter razmišljamo o tem, da bomo vse svoje vojake, ki služijo naci-interesom, odpoklicali in vrnili v domovino. Enostavno bi se izgovoril, na težavno sosedo in reševanje morebitnih provokacij. Če bi pa tale prodan Danec še naprej jamral, pa bi mu nalil čistega vina: "Slovenija razmišlja o referendumu o izstopu iz te ječe imenovane NATO!"
Branko3
# 09.01.2018 ob 18:58
Če bi se NATO opredeljeval, bi se zagotovo za Hrvaško. To v ozadju verjetno tudi počne. Hrvaška je vzorna članica NATO, svojo vojsko z glasnim pompom pošilja na Ruske meje, brezkompromisno podpira ZDA (npr. v OZN), itd, itd. . Mi v tej igri moči res nimamo kaj iskati.
Follow Me
# 09.01.2018 ob 18:56
Ja gospodar zahteva denar, mi bomo iztirjali od naroda brez straha.
zozozo
# 09.01.2018 ob 19:08
Seveda se NATO ne bo opredeljeval, če smo pa obojni člani. A je kdo pričakoval kaj drugega?

Je pa zanimivo, da našega ljubega zavezništva ne zanima ne število vojakov, ne njihova opremljenost, ne njihova pripravljenost. Zanimajo jih samo in izključno izdatki.
aktivist
# 09.01.2018 ob 18:52
V opomin, da nismo kolonija, bi morali ven iz te organizacije in zaceti iskati zascito pri Rusiji
Roko_europe
# 09.01.2018 ob 18:55
Prekl*** brezhrbteničarji!!!
juster
# 09.01.2018 ob 19:12
Ja dejmo še več denarja za nato ker je očitno zlo koristen pri obrambi naše suverenosti. /sarkazem off
Rugess Nome
# 09.01.2018 ob 19:20
NATO je mafijska kriminalna organizacija, čigar namen je sesat davkoplačevalski denar iz članic v orožarsko industrijo
Bivši uporabnik
# 09.01.2018 ob 19:11
"Če bi se NATO opredeljeval, bi se zagotovo za Hrvaško. " .... Ja.. Ampak slovenija s tem opredeljevanjem nima blage veze.... USrA ( NATO) se v Balkanskem prostoru vedno opredeljuje za Hrvaško iz razloga ker je le ta protiutež Srbiji in njeni povezavi z Rusijo.... Slovenije v tej enačbi enostavno ni in je s svojimi "arbitražnimi problemi" povsem nepomembna...
Alchemist
# 09.01.2018 ob 19:10
Če je NATO brezbrižen do potencialnega oboroženega spopada med njegovimi članicami, je pač absolutno nesmiselna organizacija.
ga_moram_imet
# 09.01.2018 ob 19:17
Bo kdo spisal peticijo za iztop?
anity
# 09.01.2018 ob 19:22
Znizati izdatke za nato, oskrba z lastnim orozjem in opremo cimprej. Izstopiti iz nata ker njih taksne lokalne vojne ne zanimajo, njim je cilj vojna z Rusi. Ceprav jim ni jasno da kadar gre za notranje spore, vojska ne deluje navzven temvec razpade, mi jim bi morali ponuditi znanje kako je razpadla velika drzava z mocno vojsko.
ni maitre
# 09.01.2018 ob 19:24
"Počasi bomo investirali veliko več v obrambo, ne zato, ker to od nas zahteva Nato, temveč zato, ker se soočamo z novimi grožnjami v naši okolici,"

To Borči skoz nabija! A česa ne vemo?
el CARTEL
# 09.01.2018 ob 19:45
Nato se glede arbitraže ne bo opredeljeval, bolj ga zanimajo izdatki za obrambo

prevedeno, NATU dol visi za arbitražo in mejo,
sprašujejo pa kje je denar...

a so že zgradili tisti NATO HQ v bruslju, v vrednosti okroglih milijardo €?
Roko_europe
# 09.01.2018 ob 20:04
In ja dragi Paco, Ukrajina je bila do 2014 leta veliko bolj uspešnejša, kot je danes, ki je že uboga in razpadla tvorba!
Roko_europe
# 09.01.2018 ob 19:54
Ni problem samo v EU...no v bistvu na nek način je, a bolj problematični smo mi sami, ker smo premehki in nas vozijo naokoli zdaj Hrvati, zdaj pijani Junckerj in "njegova" diplomacija in gospoda bruseljski. Obdojate Orbana a je eden redkih, če ne edini, ki je znal in zna udariti po mizi, ko gre za ugled in grožnjo Madžarski. Cmerar in banda se pa sprenevedajo in se oglašajo le, ko je potrebna kakšna predvolilna točka. Na bruhanje mi gre od naših nesposobnežev!!!
rudes
# 09.01.2018 ob 20:14
Jaz bi zmanjševal izdatke za obrambo. Ves ta vojaški sofisticirani "know-how" je bol tako-tako. Nekaj malega res za nujno obrambo, kaj resnega se itak nimamo namena it, zato je vse skupaj bolj metanje denarja z lopato skozi okno in v žepe pravih ljudi. Res bi rad vedel, kaj imamo od Nata in kaj damo vanj. Zmanjsati izdatke in če res ne moremo še 10 let izstopiti iz zveze, naj nas vržejo ven, takoj isti trenutek pa proglasiti nevtralnost po vzoru Avstrije ali Švice. Obe državi sicer imata vojsko, a ne morem si predstavljati, kdo bi upal napasti Švico. Še Dolfe jih je pustil pri miru.
gesan
# 09.01.2018 ob 20:01
Ni mi jasno kaj se ta EU sploh gre!?!
Niti ne zna pojasnit kje so Schengenske meje!

Hahaha, brutalno a vendarle resnično!
Roko_europe
# 09.01.2018 ob 19:30
@ajvard
nova klofuta rusofilski slovenski politiki

Še se najdete pametnjakoviči! Ko bi vsaj bili bolj "rusofilski", tako pa smo nikomur pomemben narod in banana državica v očeh Bruslja in svetovne politike, tudi zavoljo naših brezhrbteničarjev (beri: politikov), ki nam rušijo mefnarodni ugled in dostojanstvo narodu že vse od osamosvojitve naprej!
zapravico
# 09.01.2018 ob 19:23
Mi smo za evropo tretjerazredna kmetija
1986
# 09.01.2018 ob 20:31
Pahor je zakuhal vso župo z mejo. Pahor je tisti, ki odkrito navija za Združene Države Evrope. Pahor je tisti, ki slepo zaupa Hrvatom. Pahor je na vrhu vox populi. Pahorja ste ponovno izvolili za predsednika.
Kdo je čuden?
wisan
# 09.01.2018 ob 19:44
Naši politiki so pač totalno nesposobni, razen kadar gre za njihove osebne koristi.
Predstavljajte si kaj bi delali Hrvati, če bi bili vlogi obratni:
- poleti bi bila kolona vozil od avstrijske meje do SLO/HR meje.
- vsak, ki bi potoval preko njihove "lipe" bi plačal davek ( duplo cestnino,... )
- vsi Hrvati, ki bi potovali na dopust v Slovenijo, bi plačali davek na dopust

Če bi se naši politiki obnašali enako, pa to možnost imajo, potem bi nam Hrvati dali ne le celi Piranski zaliv, Trdinov vrh,..., ampak še celo Istro poleg.
ga_moram_imet
# 09.01.2018 ob 19:36
Seveda se ne bo, od kdaj pa oni spoštujejo mednarodno pravo?
feminist
# 09.01.2018 ob 19:17
arbitraža med Slovenijo in Hrvaško ni vprašanje za Nato

premajhna meja zgleda; ker glede na verbalno kloako ki vije iz ust Jensa jih drzavne meje na svetu se kako zanimajo, celo vec, drzavne meje so edino kar jih zanima.
Majestic12
# 09.01.2018 ob 20:30
Včerajnšnja Junckerjeva zaušnica Sloveniji se je danes s pomočjo NATO spremenila v popolni slovenski fiasko.

Slovensko medijsko kokodakanje o "podpori vse evropskih držav" je tudi potihnilo.
GeorgeB
# 09.01.2018 ob 19:49
Sam dnar bi radi. Naši problemi in vladavina prava jih ne zanima...
Kaj delamo v tej združbi krminalcev?
dejneseri
# 09.01.2018 ob 19:38
Zakaj je metenje denarja ‘poraba’, socialna pomoc, zdravstvo, solstvo, raziskovanje pa ‘strosek’?
noxy
# 09.01.2018 ob 21:31
NATO bi po vseh pravilih kot protiutež varšavskemu paktu moral propasti leta 1991... ne bodimo oprode interesom globalističnih elit!
Ori
# 09.01.2018 ob 20:55
Edina produktivna stvar srečanja je nova fantastična fotografija, kjer Pahorjeva frizura izgleda naravnost fantastično.
OF
# 09.01.2018 ob 20:46
"...več na področju porabe za obrambo, še posebej ker slovensko gospodarstvo znova raste."

Če bi kdo koli izmed slovenskih politikov imel pokončno hrbtenico, oz j.... kot pravimo, bi temu sluzavcu lepo odgovoril, da ima država Slovenija še cel kup drugih problemov, katere bi, vsaj po mojem mnenju, ob gospodarski rasti bilo smiselno sanirati pred povečevanjem porabe za obrambo.
Se strinjam, da smo na področju obrambe precej podhranjeni in vojske tako ali tako ne bomo uspeli v kratkem času modernizirati oz. iz trenutnega stanja narediti spodobno vojsko. Torej se mi to postopno povečevanje proračuna za obrambo zdi v smislu; ok SLO imate gospodarsko rast, zdaj pa še nam namenite kos pogače. Ma jeb...!
Če že hočemo močnejšo in sposobnejšo vojsko, dajmo narediti konkretne spremembe in nabavo opreme. Ampak ne si misliti, da bi nas NATO kar tako pustil, da se brezmejno oborožujemo in postajamo suvereni na področju obrambe. Takrat bi nas pa verjetno označili kot "agresivno" državo.
gesan
# 09.01.2018 ob 20:00
Nato se glede arbitraže ne bo opredeljeval, bolj ga zanimajo izdatki za obrambo
-----------------------------------------------
Tolko o pravu!
Pomemben je samo biznis!
Ko hebe sodišča, ko hebe pravo, ko hebe red!

Važen je keš poslan v pravo smer.
Nad ali pod mizo, to je prav tako nepomembno vprašanje...

:)
Kakšen Ljigomat?!
Glih vkup pašeta!
Eden bolj bedno neumen kot drugi!
Svit-1
# 09.01.2018 ob 19:34
NATO zadnje čase ni bogve kaj. Se druga zavezništva formirajo ...
rooster
# 09.01.2018 ob 19:29
Mi smo za evropo tretjerazredna kmetija

Odvisno za koga v evropi.

Junker pa tako ali tako večino časa še sam zase ne ve.
DETROITS
# 09.01.2018 ob 23:51
Ali upa vlada organizirati referendum koliko Slovencev podpira obstoj Slovenije v Natu?
ga_moram_imet
# 09.01.2018 ob 21:42
Zdejle sem pogledal stran slovenska vojska. OOOOOO joj. Če pogledaš oborožitev je napisano več pripomočkov kot pa same oborožitvene opreme. 2 vrsti tankov, 2 vrsti helikopterjev, 2 vrsti artilerije, 2 ladji, 2 vrsti protizračne zaščite, pa seveda 6x6 in 8x8 spet 2 vrsti oklepnih vozil, raje pa nebi o tem koliko je vrjetno pušk na zalogi pa streliva. Ker vrjetno je več čebel v enem čebelnjaku kot pa mamo mi pušk in metkov. In prav so meli ni niti za obrambo.
Roko_europe
# 09.01.2018 ob 20:37
@Paco
Jaz sem tebe...

Oprosti...zaradi tvojih nebuloz sploh nisem zasledil, da si me kaj vprašal.
Sicer pa, ti primerjaš "stare" sovjetske države z "razvito" EU... bil na Ukrajini, Belorusiji, Rusiji in tudi v Kazahstanu. Em, edino kjer nisem zasledil nekega napredka, je bilo v Ukrajini, z razliko Kijeva, kjer se vidi bagatela vse ukrajinske smetane in narodu nakradenega denarja. Pojdi v Lvov in druga zahodna mesta...zadnjih 10 let nikakršnega napredka, narod pa ubobožan.
Gastrbajtr
# 09.01.2018 ob 21:42
"Počasi bomo investirali veliko več v obrambo, ne zato, ker to od nas zahteva Nato, temveč zato, ker se soočamo z novimi grožnjami v naši okolici,"

Borči, ne se ven vlečt, prosim, saj vsi vemo, da moraš kimat Stoltenbergu.
veza
# 09.01.2018 ob 20:56
Nato se glede arbitraže ne bo opredeljeval, bolj ga zanimajo izdatki za obrambo

pustmo arbitražo, a zakaj jih zanimajo samo izdatki za obrambo, smatram, da bi jih morala zanimati borbena pripravljenost in izurjenost vojske, kaj ti pomagajo izdatki in vsa draga oprema, če je ne znaš uporabljat.
KLIPAN
# 09.01.2018 ob 20:41
Se pravi 1 miljardo za Nato imamo, za svoje ljudi pa ne?
Roko_europe
# 09.01.2018 ob 20:32
@Paco
Ta vele-uspešna država ne more komandirat niti take uboge in razpadle tvorbe kot je Ukrajina.

Res je Paco, vi ste naj-naj država, vsem v posmeh!
DrMinistr
# 09.01.2018 ob 19:53
Hehe...saj tudi, če bi "Rusi" izvedli kašen referendum v Estoniji, bi se NATO bolj ukvarjal s tem, koliko za vojsko zapravijo Litva, Latvija, Poljska,...kot pa s členom o kolektivni obrambi.

Oz na kratko..."obrambna" zveza, ki je svetovni prvak v puščanju svojih članic na cedilu.
amigo
# 10.01.2018 ob 08:19
Obrambni proračun NATA je blizu 1000 milijard Eur, Rusije pa slabih 50 milijard. A Stoltenbergu to še vedno ni dovolj. Zahteva več. Boj ne bije orožje svetlo, ampak srce junaško!
genniuuss
# 09.01.2018 ob 21:14
Nato se glede arbitraže ne bo opredeljeval, bolj ga zanimajo izdatki za obrambo

mi se pa ne bomo izjasnjeval glede na izdatke,
bolj nas zanima arbitraža.
Roko_europe
# 09.01.2018 ob 20:42
@Paco
Rusija svojega zapravlja s pokvarjenimi igrami skorumpiranih elit.

Sicer se trudi, a vašim sponzorjem iz zahoda niti ne seže do kolen!
Kazalo