Letna vinjeta za tekoče leto velja od 1. decembra predhodnega leta do 31. januarja prihodnjega leta, torej skupno 14 mesecev. Foto: MMC RTV SLO
Letna vinjeta za tekoče leto velja od 1. decembra predhodnega leta do 31. januarja prihodnjega leta, torej skupno 14 mesecev. Foto: MMC RTV SLO
Avtocestni odseki, kjer je nujna vinjeta
Na Darsu imajo objavljen zemljevid vseh avtocestnih odsekov, kjer je vinjeta obvezna. Foto: Dars
S februarjem obvezne nove letne vinjete

Vinjete je mogoče kupiti na približno 1.400 prodajnih mestih, mnogi se ponje odpravijo predvsem na bencinske servise. Dars ima tudi lastna prodajna mesta vinjet na petih vstopih v državo (Škofije, Fernetiči, Šentilj, Gruškovje in Obrežje).

Nove vinjete, ki so tokrat rožnate barve, so začeli prodajati že 1. decembra lani, saj letne vinjete veljajo 14 mesecev - od decembra predhodnega leta do konca januarja naslednjega leta.

Globa za vožnjo brez vinjete vas bo olajšala za 300 evrov
Če vas Darsovi nadzorniki februarja ulovijo, da se po avtocestah vozite s staro, modro vinjeto, vas bo doletela globa v vrednosti 300 evrov. Na Darsu sicer poostrenih akcij nadzora ne želijo napovedovati v naprej, jih pa vozniki vseeno lahko pričakujejo.

Prav zato se vsako leto spremeni tudi barva letne vinjete, pojasnjujejo. Obenem mora biti vinjeta po njihovih besedah tudi dovolj svetla, da je dobro vidna tudi v temnejših delih dneva in skozi tonirana stekla, razlikovati pa se mora še od avstrijske. Pri severnih sosedih bodo to leto imeli vinjete marelične barve.

Na voljo še mesečne in tedenske
Sicer pa so ob letnih vinjetah na prodaj še mesečne vinjete, ki veljajo od trenutka nakupa do dneva, ki ima isto številko mesec kasneje oziroma do preteka zadnjega dneva v mesecu, če v naslednjem mesecu takšnega dneva ni, in tedenske vinjete, ki so veljavne sedem zaporednih koledarskih dni od vključno dneva, ki ga določi uporabnik ob nakupu vinjete.

Letna vinjeta za motorna vozila do največje dovoljene mase 3.500 kg 95,00 EUR
Mesečna vinjeta za motorna vozila do največje dovoljene mase 3.500 kg 30,00 EUR
Tedenska vinjeta za motorna vozila do največje dovoljene mase 3.500 kg 15,00 EUR
Letna vinjeta za motorna kolesa 47,50 EUR
Polletna vinjeta za motorna kolesa 25,00 EUR
Tedenska vinjeta za motorna kolesa 7,50 EUR

Vinjete prinesejo 40 % prihodkov cestninjenja
Dars je so v prvih desetih mesecih leta 2010 od prodaje vinjet zaslužil 114 milijonov evrov. Do konca lanskega novembra so prodali 844.118 letnih, 16.276 polletnih, 972.833 mesečnih in 2.904.747 tedenskih vinjet. Ocenjujejo, da bodo ti prihodki predstavljali nekaj več kot 40 odstotkov vseh prihodkov cestninjenja.

S februarjem obvezne nove letne vinjete