Volitve v Kopru bodo v nedeljo. Foto: BoBo
Volitve v Kopru bodo v nedeljo. Foto: BoBo
Pred volitvami v Kopru

Poleg Borisa Popoviča za županski stolček kandidirajo še SDS-ov Stefan Kocjančič, kandidat SMS - Zelenih Dragan Sadžak, kandidat Akacije Marko Brecelj, skupni kandidat SD-ja, LDS-a, Oljke in Zaresa pa je Janez Starman. Edina županska kandidatka je podpredsednica SLS-a Olga Franca.

Za sedeže v 30-članskem mestnem svetu bo na 14 listah skupno konkuriralo kar 283 kandidatov.

Anketa: Najbolje kaže Popoviču
Javnomnenjska raziskava Centra za raziskovanje javnega mnenja Primorske univerze, ki je bila opravljena v predvolivnem času in so jo naročile Primorske novice, je pokazala, da 43 odstotkov volivcev ne ve, katero stranko bodo volili. Stranka Koper naj bi v občinskem svetu dobila četrtino glasov, kar je veliko manj kot pred štirimi leti, SD-ju se obeta skoraj 13 odstotkov, SDS-u slabih šest, sledijo DeSUS, SLS, Oljka, LDS in Zares.

Župana naj bi sicer izvolili že v prvem krogu, kjer se Popoviču obeta nov mandat. Anketa kaže, da naj bi zanj glasovalo dobrih 58 odstotkov volivcev, za Janeza Starmana slabih 15, skoraj 20 odstotkov pa je še neodločenih.

Ustavno sodišče zadržalo izvedbo rednih volitev
Redne volitve v Mestni občini Koper bi morale hkrati z vsemi drugimi občinami v državi potekati že lansko jesen, a je ustavno sodišče zadržalo njihovo izvedbo zaradi postopkov ustanovitve občine Ankaran v državnem zboru. Potem ko DZ kljub več poskusom ni zmogel sprejeti zakona o ustanovitvi ankaranske občine, pa so poslanci nato sprejeli zakon o volitvah v koprski mestni občini.

Predsednik DZ-ja Pavel Gantar je konec maja na tej podlagi razpisal redne volitve v Kopru za 10. julij. Pobudniki za ustanovitev občine Ankaran so zahtevali ustavno presojo izvedbe volitev. Ustavno sodišče pa je 13. junija razglasilo, da se volitve lahko izvedejo 10. julija. Ob tem je sodišče določilo, da se ustanovi občino Ankaran, ki pa bo začela delovati šele z naslednjimi rednimi lokalnimi volitvami leta 2014.

Pred volitvami v Kopru