Občinske volitve bodo v Kopru v nedeljo. Foto: MMC RTV SLO
Občinske volitve bodo v Kopru v nedeljo. Foto: MMC RTV SLO
Koper
Redne volitve v Mestni občini Koper bi morale hkrati z vsemi drugimi občinami v državi potekati že lansko jesen, a je ustavno sodišče zadržalo njihovo izvedbo zaradi postopkov ustanovitve občine Ankaran v državnem zboru. Foto: BoBo

V župansko tekmo po dveh zaporednih mandatih in s trdno večino v mestnem svetu kot favorit vstopa Boris Popovič. Kandidat SDS-a je Stefan Kocjančič, kandidat SMS - Zelenih Dragan Sadžak, kandidat Akacije Marko Brecelj, skupni kandidat SD-a, LDS-a, Oljke in Zaresa pa je Janez Starman. Edina županska kandidatka je podpredsednica SLS-a Olga Franca.

Trije sedeži rezervirani za predstavnike italijanske narodnosti
Največje mogoče število kandidatov - 30 - za volitve v mestni svet je prijavilo pet list (SDS, Oljka, SLS, SD in DeSUS), medtem ko Zeleni Slovenije nastopajo zgolj z enim kandidatom. Liste sicer lahko teoretično zberejo največ 27 svetnikov. Trije sedeži so namreč rezervirani za pripadnike samoupravne skupnosti italijanske narodnosti, zanje pa se tokrat potegujejo štirje kandidati. V zdajšnji sestavi mestnega sveta je sicer zastopanih šest strank. Kar 18 svetnikov pripada županovi stranki Koper je naš, sledi SD s štirimi svetniki, Oljka z dvema ter DeSUS, SDS in LDS s po enim svetnikom.

Poleg volitev za novega župana in nove mestne svetnike se bo v nedeljo izbiralo tudi novo sestavo v svetih krajevnih skupnosti ter v svetu samoupravne skupnosti italijanske narodnosti.

Ustavno sodišče zadržalo izvedbo rednih volitev
Redne volitve v Mestni občini Koper bi morale hkrati z vsemi drugimi občinami v državi potekati že lansko jesen, a je ustavno sodišče zadržalo njihovo izvedbo zaradi postopkov ustanovitve občine Ankaran v državnem zboru. Potem ko DZ kljub več poskusom ni zmogel sprejeti zakona o ustanovitvi ankaranske občine, pa so poslanci nato sprejeli zakon o volitvah v koprski mestni občini.

Predsednik DZ-ja Pavel Gantar je konec maja na tej podlagi razpisal redne volitve v Kopru za 10. julij. Pobudniki za ustanovitev občine Ankaran so zahtevali ustavno presojo izvedbe volitev. Ustavno sodišče pa je 13. junija razglasilo, da se volitve lahko izvedejo 10. julija. Ob tem je sodišče določilo, da se ustanovi občino Ankaran, ki pa bo začela delovati šele z naslednjimi rednimi lokalnimi volitvami leta 2014.