Gneča na cestah bo vztrajala še ves konec tedna. Foto: BoBo
Gneča na cestah bo vztrajala še ves konec tedna. Foto: BoBo
Hrvaško morje
Proti Hrvaški se vali nepregledna množica dopustnikov. Foto: EPA
Nujna manjkajoča cesta v Dražencih
Kilometrske gneče in zastoji na mejnih prehodih

Po podatkih prometnoinformacijskega centra zastojev in gneče na podravski avtocesti med Zlatoličjem in Draženci ni več. Na Gruškovju je trenutno čakalna doba za izstop iz države do 15 minut.

Stanje na slovenskih cestah in mejnih prehodih lahko spremljate tukaj, na hrvaških cestah pa tukaj.

Nujnost gradnje zadnjega, nekaj več kot 10-kilometrskega odseka avtoceste od Dražencev do Gruškovja, se sicer ob vsakoletnih gnečah izkaže za več kot očitno. Po napovedih Darsa naj bi manjkajoči odsek zgradili do leta 2018.

Zastoji nastajajo tudi na koncu pomurske avtoceste v Pincah v smeri Madžarske, na cestah Ptuj-Gruškovje, Koper-Šmarje-Dragonja ter pred predorom Karavanke v smeri Slovenije, kjer je 15 kilometrov dolga kolona.

Pri Zagrebu kolona pri koloni
O veliki gneči in zastojih v prometu poročajo tudi iz Hrvaške, kjer je promet povečan na vseh glavnih cestah proti morju - tako na avtocesti A3 Bregana-Lipovac, na jadranski magistrali, istrskem ipsilonu in drugih pomembnejših cestah v večje turistične kraje. V notranjosti države je promet povečan, a zastojev ni.

Najdaljši zastoji je trenutno na cestninski postaji Lučko v predmestju Zagreba v smeri proti Zagrebu, kjer so v zadnjih 24 urah našteli 52.000 vozil, kar je po letu 2008 nov rekord.

Vožnja po polžje se začne že v Avstriji
Ob začetku počitnic v nemški zvezni deželi Bavarski so močno obremenjene tudi avstrijske avtoceste proti jugu. Avstrijski avtoklub ÖAMTC že od jutra poroča o povečanem prometu, zastoji pa nastajajo tako na zahodni avtocesti A1 kot tudi na turski avtocesti A10. Obremenjeni sta tudi karavanška avtocesta A11 in pirnska avtocesta A9.

Nujna manjkajoča cesta v Dražencih
Kilometrske gneče in zastoji na mejnih prehodih