Kakšne bodo naslednje poteze Boruta Pahorja? Foto: MMC RTV SLO
Kakšne bodo naslednje poteze Boruta Pahorja? Foto: MMC RTV SLO
Možni scenariji po 10. oktobru

S končanjem julijske seje so se v petek začele mesec in pol trajajoče parlamentarne počitnice, ki tokrat nikakor ne bodo brezskrbne. Obeta se namreč negotova politična jesen.

Kdo bo novi predsednik DZ-ja?
Pavel Gantar
za prvi september napoveduje slovo z mesta predsednika državnega zbora, na poslanske klopi pa naj bi z zamudo vendarle prišel rebalans proračuna. Od glasovanja o obojem pa bo verjetno odvisno, ali bomo imeli predčasne volitve.

Zdaj le še koalicijski dvojec bo podporo kandidatu za novega predsednika državnega zbora iskal tudi v opoziciji. O imenih za zdaj molčijo. V imenu LDS-a, ki mu ni pripadlo niti eno začasno ministrsko mesto, o tem, da bi lahko prišel kandidat iz njihovih vrst, Tone Anderlič pravi: "Možnosti so vse."

Bolj kot ime bo pomembno glasovanje. To je namreč tajno in zato ne glede na zagotovila nepredvidljivo. SLS napoveduje težave, Jože Tanko (SDS) pa: "Predčasne volitve so tiste, ki bodo prinesle ime novega kandidata za predsednika državnega zbora." Čeprav v drugih strankah zapletov ne pričakujejo, je vodja poslancev koalicijskega SD-ja Dušan Kumer jasen.

O tem, kako bodo razumeli zavrnitev, pravi: "Zelo enostaven odgovor, da gremo na predčasne volitve. Če po predhodnem dogovoru večina, ki naj bi izvolila predsednika ali predsednico, tega ne bo storila, potem tudi drugi projekti nimajo perspektive."

"Če bo rebalans zavrnjen, naj pride vlada po zaupnico"
Druga prelomna točka bo glasovanje o rebalansu proračuna. Če bo zavrnjen, kot pravi Kumer, je prav, da pride vlada po zaupnico. Tanko pa sporoča: "Ta vlada nima kredita, da bi predlagala rebalans. Vlada je minorna. Mi pa rebalansa, zato da bi podaljševali to agonijo, zagotovo ne bomo podprli."

DeSUS bo, pričakovano, rebalans podprl, vendar Joško Godec dodaja, da bodo tako ravnali le, če bodo v njem nekatere postavke, ki so pisane na kožo upokojencem. Medtem pa Franco Juri (Zares) premierju Borutu Pahorju znova sporoča: "Pričakujemo, da bo predsednik vlade prišel v državni zbor po zaupnico takoj po parlamentarnih počitnicah."

Skratka, od glasovanj o predsedniku državnega zbora, rebalansu in o štirih novih ministrih bo odvisno, ali in kdaj bomo predčasno volili, je za Radio Slovenija poročala Nika Benedik.

Možni scenariji po 10. oktobru