V vladi ob Pahorjevem SD-ju vztraja le še Katarina Kresal z LDS-om. Foto: MMC RTV SLO
V vladi ob Pahorjevem SD-ju vztraja le še Katarina Kresal z LDS-om. Foto: MMC RTV SLO
Napoved odpuščanja v javnem sektorju
Manjšinska vlada in njene skrbi

Premier Pahor je dvignil prah in razburil sindikate s svojimi napovedmi o zmanjšanju javne uprave in javnega sektorja. Kritiki pravijo, da predsednik vlade ne pozna razmer v javnem sektorju in da se je s svojimi napovedmi prenaglil, je za Dnevnik naše televizije poročala Anja Huš.

Javni sektor danes: 159 tisoč zaposlenih, kar je skoraj 4 tisoč več kot ob nastopu vladnega mandata. Zgolj javna uprava: skoraj 34 tisoč zaposlenih, kar je za nekaj sto manj kot pred tremi leti. Celoten javni sektor je rasel kljub vladnemu sklepu, da se število zaposlenih zmanjša za 1 odstotek; cilj so dosegli le v javni upravi. "Če ni druge poti, potem bomo spremenili zakone in uredbe, kot bodo omogočali, da se ta proces ne bo nadaljevali. kjer ni denarja, še cesar ne more vzeti," je pred dnevi dejal premier.

Zaposleni v organih državne uprave (podatki za 1. maj 2011; MJU)

Kako varčevati? Pahor govori o odpuščanju v javni upravi iz poslovnih razlogov. Pravnik Rajko Pirnat ima pomisleke: "V resnici so javni uslužbenci nekoliko bolj zaščiteni pred odpovedjo iz poslovnega razloga." In ščitijo jih zakoni, ki Pahorju, poleg razburjenih sindikatov, onemogočajo izvedbo zamisli. "Razen, če si predstavlja, da bi lahko spremenil zakon," dodaja Pirnat.

Manj so zaščiteni zaposleni v javnih zavodih, a ti imajo že zdaj težave zaradi pomanjkanja kadra. "Diplomirane medicinske sestre so zagotovo deficitaren poklic, ker dosedanje izobraževanje ni zagotavljalo zadostnega števila medicinskih sester," trdi Jelka Mlakar (Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije). Prvi mož Fidesa Konrad Kuštrin pristavlja: "Kar se tiče pomanjkanja zdravnikov, smo v Fidesu na to opozarjali že več let. Z odprtjem medicinske fakulteta v Mariboru pričakujemo, da se bo stvar normalizirala."

KOLICIJA PRED PARLAMENTARNIM STRESNIM TESTOM
V ponedeljek se začenja zadnja seja državnega zbora pred parlamentarnimi počitnicami in hkrati prva seja, na kateri bo imela vladajoča koalicija uradno le še 33 poslanskih glasov. Državni zbor se bo seznanil z odstopi treh Zaresovih ministric, potem pa bo začel obravnavo 27 zakonov.
Teden bo prinesel tudi odločitev o tem, ali bo z mesta predsednika državnega zbora odstopil Zaresov Pavel Gantar. Sestanka vodij parlamentarnih strank, ki ga je napovedal predsednik vlade Pahor, za zdaj ne bo, tako tudi odgovora na vprašanje, kdaj bodo volitve, ni pričakovati, poroča Vesna Deržek.
Da v Zaresu vre, kažeta tudi dva izstopa iz strankine poslanske skupine. Ali bo Janezu Posedelu in Viliju Trofeniku v skupino nepovezanih poslancev sledil še Alojzij Potočnik, bo znano v ponedeljek, ko se bosta usedla s predsednikom stranke Gregorjem Golobičem. S temi "prebegi" se skupina nepovezanih poslancev krepi, skupaj s Potočnikom bi si pridobila po moči četrto mesto v parlamentu. Povabila v vlado še ni dobila, a se manjšinski vladi vsaj na tokratni seji ni treba bati, da ne bi dobila podpore za zakone, Zaresovi jih bodo, pravijo, podprli.
Opozicija, vsaj tisti del, ki je v njihovih vrstah od začetka mandata Pahorjeve vlade, navija za predčasne volitve - a ustavne spremembe SDS -a, po katerih bi se parlament z večino glasov lahko samorazpustil - ne uživajo zadostne podpore, instrumenta konstruktivne nezaupnice pa ne sproži nihče, še poroča Deržkova.

Poleg zdravstva sta bosi še sociala in vzgoja, saj se odpirajo vrtci, domovi za ostarele. Kje torej vzeti? Zdi se misija nemogoče, uspelo ni niti ministrici v odhodu Pavlinič Krebs, za katero sam Pahor pravi, da je trmasta. Krebsova je izkusila socialni dialog z množico sindikatov javnega sektorja, Pahor ga, če hoče uresničiti svoj načrt, še bo.
Napoved odpuščanja v javnem sektorju
Manjšinska vlada in njene skrbi