Sodišče je sporočilo, da se bo do stališč obeh držav opredelilo, ko se bo spet sestavilo. Foto: Reuters
Sodišče je sporočilo, da se bo do stališč obeh držav opredelilo, ko se bo spet sestavilo. Foto: Reuters

Slovenska vlada na podlagi tega sporočila ugotavlja, da arbitražno sodišče postopa najprej, s tem ko ponovno vzpostavlja tribunal. Z vlade so še sporočili, da ima arbitražno sodišče vsa pooblastila, da po imenovanju manjkajočih članov tribunala arbitražni postopek nadaljuje.

Izbiro arbitra je Guillaumu slovenska vlada po odstopu Ronnyja Abrahama prepustila pretekli četrtek, zdaj pa bo moral izbirati še hrvaškega člana sodišča, saj je potekel 15-dnevni rok, ki ga je za imenovanje naslednika Budislava Vukasa imela na voljo Hrvaška.

Kdaj bo Guillaume izbral arbitra, iz Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu niso sporočili. Zapisali pa so, da nameravajo, potem ko bo sodišče vnovič sestavljeno, skrbno preučiti stališča obeh strani, upoštevaje učinek hrvaške namere, da odstopi od arbitražnega sporazuma, in morebitne posledice, ki bi jih na trenutne postopke lahko imeli dogodki, ki naj bi bili vzrok za hrvaško odločitev. Sodišče bi lahko zaradi navedenega strani tudi pozvalo, da predložita nadaljnja pojasnila, so še zapisali v Haagu.

V sporočilu so sicer povzeli pismi, ki ju je Slovenija v Haag poslala 13. avgusta. V prvem je odgovorila na pismo Hrvaške sodišču z 31. julija in zavrnila enostransko hrvaško odpoved arbitražnega sporazuma, v drugem pa predsednika arbitražnega sodišča zaprosila, da on imenuje člana sodišča, ki bo zamenjal Abrahama.
Pahor: Ključno, da se proces nadaljuje
Predsednik republike Borut Pahor pa je v današnjem intervjuju za STA pojasnil, da je za Slovenijo ključno, da arbitražno sodišče nadaljuje delo in ga konča s sodbo. Poudaril je, da arbitražni sporazum, ki je bil registriran pri ZN-u kot mednarodna pogodba, kljub odločitvi hrvaške vlade in sabora za odstop od dogovora, velja.

Pahor je tudi dejal, da se utegne srečati s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović v naslednjih štirinajstih dneh. Na srečanju pričakuje iskren in ploden pogovor.