Predsednik vlade je sporočil, da se bo izbira arbitra prepustila predsedniku sodišča, kar se je že ves čas omenjalo kot najbolj verjetno možnost. Foto: BoBo
Predsednik vlade je sporočil, da se bo izbira arbitra prepustila predsedniku sodišča, kar se je že ves čas omenjalo kot najbolj verjetno možnost. Foto: BoBo

Z MZZ-ja so sporočili, da so arbitražnemu sodišču sporočili, da zaprošajo njegovega predsednika, da imenuje člana sodišča, ki bo zamenjal sodnika Ronnyja Abrahama. V ločenem pismu je Slovenija tudi odgovorila na pismo Hrvaške registrarju stalnega arbitražnega sodišča in zavrnila hrvaško odpoved arbitražnega sporazuma ter hkrati sporočila, da se ne strinja, da bi moralo sodišče prenehati z nadaljevanjem postopka.

false
Zunanji minister pričakuje, da bo hrvaškega arbitra imenoval predsednik sodišča, postopek pa se bo nemoteno nadaljeval. Foto: BoBo
false
Predstavniki političnih strank so razen ene izjeme ostali zaviti v molk. Foto: BoBo
Arbitra bo izbiral predsednik sodišča
Slovenska politika znova išče arbitra

Slovenska politika je današnji dan sicer znova posvetila zapletu z imenovanjem novega slovenskega arbitra. Sestal se je parlamentarni vrh, v državnem zboru so na zaprti seji razpravljali člani odbora za zunanjo politiko, končno odločitev pa je zdaj sprejela vlada. Na seji vlade sicer ni bilo nobenega ministra SD-ja, saj so vsi na dopustu, kar je Cerarja začudilo.

Vlada se je sicer za prepustitev odločitve po premierjevih besedah odločila, ker je želela odvrniti sum o pristranskosti sodišča. "Želimo omogočiti, da sodišče deluje neodvisno, nepristransko in sprejme pravično odločitev," je dodal. Kdaj bo predsednik sodišča Gilbert Guillaume imenoval novega arbitra (izbrati mora tudi hrvaškega, saj so sosedi že sporočili, da ne bodo podali novega imena), Cerar ne ve, upa pa, da bo vseh pet članov znova v polni sestavi konec avgusta.
Židan: Fizična prisotnost ni bila potrebna
Je pa predsednik SD-ja Dejan Židan v odzivu dejal, da podpirajo "enotno držo slovenske politike pri varovanju arbitražnega sporazuma in tudi odločitev o načinu izbora novega arbitra". Glede odsotnosti ministrov pa ni posebnega razloga. Kot je navedel, je sam prvič letos z družino pet dni skupaj na dopustu.

Dodal je, da sta bila predstavnika SD-ja na jutranjem srečanju strank na to temo, o arbitraži in izboru arbitra pa da je politično stališče koalicije in širše enotno, tako da njegova fizična prisotnost ni bila potrebna.


OZP upa na nadaljevanje dela sodišča

Odbor za zunanjo politiko (OZP) se je zavzel za nemoteno nadaljevanje dela sodišča, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, je po seji odbora povedal njegov predsednik Jožef Horvat (NSi) in dodal, da Slovenija spoštuje mednarodne pogodbe, torej tudi arbitražni sporazum s Hrvaško, ki bo določil mejo med državama.

Predsednik DZ-ja Milan Brglez je ob tem dejal, da odbor ni razpravljal o predlogu odločitve glede slovenskega arbitra, saj se je na nujni seji, ki je potekala za zaprtimi vrati več kot dve uri, zgolj osredotočil na oceno trenutnega stanja in se seznanil z nadaljnjimi dejavnostmi v zvezi z arbitražo.

Erjavec: Hrvati iščejo nove argumente
Odzval se je tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ki je dejal, da je slovenska diplomatsko-konzularna mreža dejavna in da različnim prestolnicam pojasnjuje slovensko stališče. Arbitražni sporazum je mednarodna pogodba, ki je ni mogoče enostransko prekiniti, dodaja in ob tem izpostavlja dejstvo, da gre za najprimernejši vzvod za razreševanje tovrstnih vprašanj, še posebej v regiji, kot je Zahodni Balkan.

Erjavec tako pričakuje, da se bo nadaljeval, saj nobena od strani v arbitraži te ne more enostransko prekiniti. Zunanji minister je tudi zavrnil očitke o dodajanju dokumentov, saj so vse dopolnitve izvedli v skladu s proceduro, niti niso imeli želje, da bi sodišču nekaj nezakonito podtikali. "Hrvaški strani zmanjkuje argumentov za ustavitev arbitražnega postopka," je prepričan Erjavec, ki je tudi mnenja, da so na Hrvaškem ugotovili, da t. i. prisluškovalna afera ne bo ustavila postopka, tako da zdaj iščejo druge razloge za ustavitev.

V DeSUS-u so ob tem veseli, da so stranke pri tem vprašanju stopile skupaj, se poenotile in sprejele odločitev, ki je najboljša v danem položaju. Zadovoljni so, da je postopek potekal v konstruktivnem tonu, so še dodali.

SDS: Bo Cerar naslednjo zaprosil Hrvaško?
V SDS-u, ki tako kot druge stranke niso izrabili dane možnosti, da predlagajo svojega kandidata, so kritični do premierja Mira Cerarja in do odločitve vlade. "Farsa z arbitražo se stopnjuje. Na koncu bo Miro Cerar prosil kar vlado Republike Hrvaške, da imenuje slovenskega arbitra," so zapisali na strankinem Twitter profilu.

"Arbitra bo izbral predsednik sodišča"
Takoj zjutraj so se sicer sestali predstavniki parlamentarnih strank. S poldrugo uro trajajočega sestanka pri predsedniku vlade Miru Cerarju so odhajali redkobesedni, le vodja poslanske skupine ZL-ja Luka Mesec je namignil, da naj bi se predsednik vlade nagibal k rešitvi, da prepusti izbiro novega slovenskega arbitra predsedniku sodišča. Strinjal se je, da vladi kaj drugega niti ni preostalo.

"Argumenti so na naši strani"
Izjavo za medije je pozneje dala tudi Ljudmila Novak iz NSi-ja. V stranki podpirajo nadaljevanje arbitražnega postopka in so prepričani, da bodo zmagali argumenti, ki "so zagotovo na naši strani". Novakova je poudarila tudi, da bo Hrvaška problematizirala katerega koli arbitra, ki bi ga predlagali.

Enotno za nadaljevanje postopka
Tudi poslanec SD-ja Matjaž Nemec je izpostavil, Slovenija na še vedno igra dejavno vlogo v odnosu do arbitražnega sodišča, medtem ko bi Hrvaška, če ga ne bo imenovala, k postopku pristopila "z neko pasivnostjo".

Predsednica ZaAB-ja Alenka Bratušek pa je medtem poudarila, da je način imenovanja odgovornost vlade, upa pa, da bo odločitev zdržala dlje, kot je prejšnja. Zadovoljna pa je z enotnostjo v stališču, da je treba arbitražni postopek nadaljevati.

Sestanek pri premierju
Po neuradnih informacijah so usklajevanja glede predloga potekala še v sredo zvečer. Vlada je proučevala tri možnosti, in sicer, da za novega, zdaj že tretjega, slovenskega arbitra po vrsti poišče uglednega tujega pravnika, domačega strokovnjaka ali pa imenovanje enostavno prepusti predsedniku arbitražnega sodišča.

Parlamentarne stranke so bile v dneh tehtanja različnih možnosti v svojih stališčih zadržane in so predvsem izpostavljale odgovornost vlade pri odločitvi za nadaljnje korake.

Sestanka pri premierju Cerarju sta se poleg zunanjega ministra in predsednika DeSUS-a Karla Erjavca udeležili še dve predsednici parlamentarnih strank, in sicer Ljudmila Novak iz NSi-ja in Alenka Bratušek ZaAB-ja, medtem ko predsednika SD-ja in predsednika SDS-a, Dejana Židana in Janeza Janše, ni bilo. Stranko SD je zastopal njen glavni tajnik Dejan Levanič in poslanec Matjaž Nemec, stranko SDS pa njena podpredsednika Alenka Jeraj in vodja poslanske skupine Jože Tanko. V imenu poslanske skupine ZL-ja je bil na srečanju njen vodja Luka Mesec.

Z MZZ-ja so sporočili, da so arbitražnemu sodišču sporočili, da zaprošajo njegovega predsednika, da imenuje člana sodišča, ki bo zamenjal sodnika Ronnyja Abrahama. V ločenem pismu je Slovenija tudi odgovorila na pismo Hrvaške registrarju stalnega arbitražnega sodišča in zavrnila hrvaško odpoved arbitražnega sporazuma ter hkrati sporočila, da se ne strinja, da bi moralo sodišče prenehati z nadaljevanjem postopka.

Arbitra bo izbiral predsednik sodišča
Slovenska politika znova išče arbitra