V Svizu vlado opozarjajo na vztrajanje pri enostranskih ukrepih. Foto: BoBo
V Svizu vlado opozarjajo na vztrajanje pri enostranskih ukrepih. Foto: BoBo


Iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) so sporočili, da pričakujejo, da bo skladno z dogovorjenim pristojni minister Žiga Turk še danes uradno potrdil umik ustreznih določb o vrtcih in osnovnih šolah iz zakona za uravnoteženje javnih financ občin.
Sviz sicer nadaljuje priprave na stavko v vrtcih, zato bo svojemu članstvu v predšolski vzgoji posredoval vsa potrebna gradiva za izvedbo glasovanja o stavki v predšolski vzgoji, so sporočili. To se bo začelo v ponedeljek. Če ministrstvo torej ne bo umaknilo vseh spornih določb in če bo stavka dobila večinsko podporo članstva, bo Sviz še letos določil datum stavke, ki bo predvidoma januarja prihodnje leto.
Če pa bo vlada vztrajala pri "enostranskih posegih v standarde in normative v vrtcih in osnovnih šolah ter morebitni tak zakon sprejela po nujnem postopku še letos", bodo v Svizu začeli zbirati podpise za naknadni zakonodajni referendum.
Sviz ob tem vlado poziva, naj se jasno opredeli do nadaljevanja pogajanj socialnih partnerjev za socialni sporazum 2012-2016, v okviru tega pa tudi do spoštovanja svojih zavez, ki izhajajo iz stavkovnega sporazuma.
MIZKŠ: Spremembe se bodo sprejemale v diialogu
Na ministrstvu za izobraževanje (MIZKŠ) pa so poudarili, da jih je že pred časom ministrstvo za pravosodje pozvalo, naj pripravijo različne možnosti, ki bi pomagale občinam premostiti težko finančno situacijo in zmanjšati stroške. "Eden od načinov, ne pa edini, je tudi sprememba standardov in normativov za vrtce," pojasnjujejo.
Ob tem dodajajo, da so se s Svizom dogovorili, da se bodo o standardih in normativih pogovarjali na sestanku prihodnji teden. "Ne gre pozabiti, da ta trenutek besedilo ZUJF-a ni še niti v vladni proceduri zato ocenjujemo, da je časa za pogovor še dovolj," so še zapisali.