Notranja ministrica vztraja, da je policija delovala zakonito. Foto: BoBo
Notranja ministrica vztraja, da je policija delovala zakonito. Foto: BoBo
V ZaAB-u zahtevajo spremembe, saj da takšnih preiskav ne more več biti. Foto: BoBo

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar vztraja, da pri policijskih preiskavah v povezavi z Alenko Bratušek ni bilo kršitev zakona. Vodja policije Marjan Fank, pa pravi, da gre le za poskuse vplivanja na njihovo delo.
Notranja ministrica je v izjavi novinarjem na Brdu pri Kranju, kjer je potekala seja vlade, pojasnila, da je notranje ministrstvo še danes odgovorilo predsedniku DZ-ja Milanu Brglezu, ki je zaprosil za pojasnila v povezavi z nedavnimi hišnimi preiskavami v poslanski skupini ZaAB-a. Kot je povedala v oddaji Odmevi, je odgovor na treh straneh predsednik DZ-ja tudi res dobil, enako so potrdili tudi v kabinetu predsednika, ob tem pa dodali, da pojasnila še preučujejo. Vsebina tako za zdaj javnosti še ni znana.

Ministrica: Očitki temeljijo na nerazumevanju predpisov
Poročali smo, da se je politika med drugim obregnila tudi ob ravnanje ministrice. Ta je vnovič poudarila, da ne vodi policije in se po zakonu ne vmešava v operativno delo policije. Usmerjevalne pristojnosti pa niso mogoče, če usmerjanje policije prevzame tožilstvo. Zato očitki temeljijo na nerazumevanju predpisov, je poudarila.

Obenem pa je zatrdila, da o preiskavah nikakor ni bila dolžna obvestiti predsednika DZ-ja ali vlade. Zakon po njenih besedah natančno določa, kdo koga obvešča v takih primerih. "Zanimivo pa je, da se je mojim predhodnikom očitalo prav nasprotno, torej da so s svojim delovanjem čezmerno posegali v delo policije oz. je bil na trenutke govor o zlorabah policije v politične namene," je dejala.

DZ ni zakonska izjema
Ob tem je vztrajala, da mora policija svoje delo opravljati avtonomno in politika v njeno delo ne sme posegati. Pojasnila je, da DZ po zakonu ni izvzet iz hišnih preiskav, in dodala, da se ne strinja, da je hišna preiskava glede na obstoječo zakonodajo poseg v avtonomijo DZ-ja, ker tudi ne pomeni začetka kazenskega postopka.

Do tega trenutka po njenih besedah kršitve zakona v konkretnem primeru niso bile ugotovljene. Če pa bodo, bo ukrepala v skladu s svojimi pristojnostmi, je zagotovila. Prepričana je tudi, da so njena pojasnila, ki jih je zahtevala koalicija, v konkretnem primeru zadostna, da v prihodnje ne bo napačnih interpretacij. Ob tem tudi meni, da bo odgovor ministrstva predsedniku DZ-ja Milanu Brglezu pomiril vse skrbi, ki prihajajo tudi od poslancev. Če bodo potrebna dodatna pojasnila, pa jih bodo, kot je zagotovila, posredovali.
Vlada zdaj stoji za ministrico
V povezavi z ministrico se je po seji vlade oglasil tudi podpredsednik vlade in minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Na vprašanje, ali gre v tem primeru za dvojna merila, da za politike veljajo drugačna pravila kot za druge državljane, je Koprivnikar odgovoril, da ne gre za dvojna merila. "Vprašanje je, ali lahko ena veja oblasti posega v drugo vejo oblasti, ne gre tu za posamezne politike. Nobenega dvoma ni bilo izraženega o delu ministrice," je dejal.

Kmetijski minister in predsednik SD-ja Dejan Židan pa je bil v izjavi ponovno oster. Prepričan je, da je ta policijska akcija škodovala našemu zunanjemu ugledu. Ni pa konkretno odgovoril, ali ima notranja ministrica podporo SD-ja. "Je pa izrazito neobičajno, da po DZ-ju ali pa po kabinetu predsednika vlade hodi oborožena uradna oseba. To je napaka," je bil odločen predsednik SD-ja.

Tako tudi glede vprašanja odgovornosti ni bil konkreten. Po njegovih besedah je treba ugotoviti, kje so se pojavile napake, in tudi, ali imamo sistemsko napako. Vztrajal je pri oceni, da omenjena preiskava ni del demokratičnih standardov, da je bil storjen korak predaleč in tega politika v Sloveniji ne sme sprejeti. Po njegovih besedah smo bili ob osamosvojitvi države verjetno vsi privrženci gibanj, ki so želela omejiti vpliv vojske in policije.

"Niso nedotakljivi"
Zelo neposreden in oster pa je bil v svojem odzivu direktor policije Fank. Odziv dela politike na hišne preiskave "ni nič drugega kot vplivanje na preiskavo in poseg zakonodajne veje oblasti v izvršilno". "Ne bomo popuščali ne takšnim ne drugačnim političnim mnenjem, ki so motivirana iz popolnoma drugih interesov," je zatrdil.

Opozoril je, da to ni bila prva preiskava v DZ-ju. Tudi prejšnja je bila "v vseh nadaljnjih sodnih postopkih označena kot zakonita". Vendar je po njegovem mnenju dogajanje, s katerim smo soočeni v zadnjih dneh, zagotovo pritisk na preiskovalce.

Ko zakonodaja velja za navadne državljane, je sprejemljiva, ko začne veljati za politiko, pa ni več, meni Fank. "Nedotakljivost ni povezana z imuniteto. Niso nedotakljivi," je dejal za politike. "Če pa hočejo spremeniti zakon in se dodatno zaščititi ter se izvzeti iz enakosti obravnave vseh državljanov, imajo možnost, da to naredijo, ampak mi bomo ravnali po zakonu," je zatrdil. Prepričan je tudi, da so bili vsi postopi zakoniti.

Hkrati je spomnil, da jim politika ne očita nezakonitosti, govori se le o nedopustnosti dela policije. "In preprosto se bodo morali sprijazniti; če se lahko v poslovnem svetu z odločitvijo izpolnijo znaki kaznivega dejanja, se lahko tudi s politično odločitvijo," je bil odločen Fank.

Vedeli so, kaj iščejo
Navedbe, da preiskovalci v hišnih preiskavah niso vedeli, kaj iščejo, pa je označil za dezinformacije. Iskali so točno tisto, kar je bilo navedeno v odredbi, je poudaril. Na trditve, da bi iskane dokumente tako ali tako dobili, če bi za njih prosili, pa je odgovoril z vprašanjem, kaj bi preiskovalci na preiskavah sploh lahko pričakovali in iskali, če bi institucije, ki jih nameravajo preiskati, o svojih namerah obveščali dan ali dva prej.

Ob tem je dodal, da kriminalisti niso iskali samo dokumentov, ampak tudi korespondenco in komunikacijo v tistih kritičnih dneh, kar je izjemnega pomena za ugotavljanje znakov kaznivega dejanja. Ker se postavljajo vprašanja, zakaj zadevo preiskuje Nacionalni preiskovalni urad (NPU), je Fank pojasnil, da kriteriji, kdaj preiskavo prevzame NPU, pravijo, da v primerih, ko gre za nosilce javnih funkcij. "In še kako pravilna je bila odločitev, da to zadevo prevzame NPU, prav zaradi vsega, kar se zdaj dogaja," je dejal.

Glede kritik, da so policisti vstopili v DZ z orožjem, je odgovoril, da je policist po zakonu dolžan v času službe nositi strelno orožje zaradi pooblastil, ki jih izvaja. O preiskavah pa je bila notranja ministrica obveščena, ko so te že stekle, torej, ko so kriminalisti že začeli opravljati hišne preiskave, je še dodal.

Ministrica odločno v bran policiji
Fank: Tak nastop politike ni dopusten
Ministrica odločno v bran policiji
Fank: Tak nastop politike ni dopusten