Nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm meni, da je v sodnem spisu v zadevi Patria mnogo balasta. Foto: BoBo
Nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm meni, da je v sodnem spisu v zadevi Patria mnogo balasta. Foto: BoBo

Kazenskopravni in ustavnopravni vidiki primera Patria so bili osrednja tema javne tribune v organizaciji Zbora za republiko. Pravosodni minister v prvi Janševi vladi in pravni strokovnjak Lovro Šturm je med drugim poudaril, da mora biti v takih procesih stopnja določenosti najvišja in najbolj varovana.

Znižanje stopnje določenosti po njegovem mnenju pomeni tudi znižanje pravnih standardov. Elementi kaznivega dejanja, kot sta kraj in čas, morajo biti po Šturmovih besedah dovolj jasni zato, da se obtoženim omogoči dovolj učinkovito obrambo.

Nekdanji odvetnik Drago Demšar, ki je izrazil mnenje, da je "obtožni predlog v zadevi Patria eno grozljivo, nebulozno pisanje", pravi, da mora biti v kazenskem pravu izrecno izražena volja, torej se mora nekdo izraziti, da sprejema obljubo. V izreku obtožbe pa ni zapisano, kako naj bi Janša to obljubo sprejel.

Profesor prava Ivan Bele je opozoril, da ni dovolj, da nekdo sprejme obljubo nagrade, ampak se mora natančno vedeti, da se je sprejela s pogojem, da bo ta oseba opravila določeno dejanje. "Če tega ne vemo, je ta obljuba nagrade samo obljuba donacije," je dejal in dodal, da v svetu s takimi sodbami ne moremo nastopati.

Bele pa tudi ni prepričan, "da so Finci stvari prišli do dna", saj sicer ne bi bili zadnji, ki so vložili obtožbo. Šturm ju je dopolnil, da nobena izmed prič, zaslišanih pa jih je bilo kar nekaj, ni podala obremenilne izjave zoper nikogar. Zato sam na višjih stopnjah pravne presoje pričakuje oprostilno sodbo.

Sporna naj bi bila tudi struktura teksta
Demšar se je obregnil tudi ob strukturo teksta, ki naj bi bil spisan nepregledno in tako rekoč brez odstavkov. Pokazal je tri strani izreka obtožnega predloga, ki se nanaša na Janšo in Jožeta Zagožna, in opozoril, da med zapisanim ni ene pike, ampak gre za eno samo poved.

"Obupno se je prebiti skozi to," je opozoril Demšar, ki je prepričan, da bo razprav o tem vprašanju še veliko. Vsi trije pa so tudi opozorili, da je sodišče v sodbi popolnoma sledilo obtožnemu predlogu tožilstva.

Ljudje se preveč ukvarjajo s sodbo
Šturm je opozoril, da se ljudje s sodbo intenzivno ukvarjajo že več kot teden dni. Vladajoča koalicija pa je v tem času potihoma sprejela nekatere ukrepe kot denimo osnutek zakona o nepremičninah ali "na cesto postavila tuje nadzornike v državnih bankah", o katerih bi se morali prav tako na glas pogovarjati, kot se o zadevi Patria, je še dodal Šturm.