Sveženj davčne zakonodaje, ki ga je državni zbor sprejel jeseni, sodi med najpomembnejše vladne projekte iztekajočega se leta. Foto: RTV SLO
Sveženj davčne zakonodaje, ki ga je državni zbor sprejel jeseni, sodi med najpomembnejše vladne projekte iztekajočega se leta. Foto: RTV SLO
Davčna reforma
Progresivnost obdavčitve dohodkov se je znižala in se skrčila s petih na tri razrede, razvpiti predlog enotne davčne stopnje pa se ni udejanil. Foto: RTV SLO
Davčna reforma
Študentje uživajo posebno olajšavo v višini 2.800 evrov, če jih starši navedejo kot vzdrževane družinske člane. Foto: RTV SLO
Davčna reformaobrazec za napoved o odmeri dohodnine
V prihodnje bodo davčni zavezanci prejemali že izpolnjene dohodninske napovedi in bodo davčnim oblastem sporočali morebitna neskladja.obrazec za napoved o odmeri dohodnine Foto: RTV SLO
Davčna reforma
Primerjava papirnega ter elektornskega davčnega poslovanja. Foto: Durs

Osredotočili smo se predvsem na zakona o dohodnini in davčnem postopku, ki se bosta dotaknila vseh davčnih zavezancev in tako vzbujata največ zanimanja. Reforma je namenjena izboljševanju stanja slovenskega gospodarstva, doseganju vzdržnosti javnih financ, prav tako pa naj bi ohranjala socialno pravičnost.

Po zatrjevanju pristojnih ne bo zaradi reform nihče plačeval več kot do zdaj; davčna obremenitev fizičnih oseb naj bi se v povprečju znižala za okrog 8,8 odstotka, le pri manjšem številu zavezancev bi lahko prišlo do rahlega povišanja davčne obveznosti - na primer upokojencev z najvišjimi pokojninami z drugimi dodatnimi dohodki.

Iz petih razredov na tri
Davčna lestvica se je iz petstopenjske prelevila v tristopenjsko. Davčna osnova do 1.629.550 tolarjev oz. 6.800 evrov prinaša obdavčitev v višini 16 odstotkov, če ste v preteklem letu zaslužili do 3.259.104 tolarjev oz. 13.600 evrov, boste obdavčeni 27-odstotno, če pa sodite v najvišji dohodninski razred, bo vaš letni dohodek obremenjen 41-odstotno.

Tristopenjska lestvica se nanaša na dohodke iz zaposlitve, dohodke iz dejavnosti, dohodke iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, dohodke iz oddajanja premoženja v najem ter dohodke iz prenosa premoženjskih pravic, medtem ko so kapitalski dobički, dividende in obresti obdavčeni 20-odstotno.

Nova splošna olajšava v višini 2.800 evrov
Nekatere veljavne olajšave bodo ukinjene, splošna olajšava, ki pomeni zmanjšanje davčne osnove, pa se bo z 2.522 evrov (dobrih 600 tolarskih tisočakov) zvišala na 2.800 (okroglih 670.000 tolarjev).

Olajšave za vzdrževane družinske člane ostajajo, za vzdrževane otroke pa se od tretjega naprej tudi deloma povišujejo. Za otroke, ki so v skladu s pripadajočimi predpisi za delo nezmožni, bo priznana povečana olajšava ne glede na starost.

Posebne osebne olajšave ohranjene
Posebne osebne olajšave samozaposlenim v kulturi, samostojnim novinarjem in dijakom oz. študentom bodo zadržane. Posebna olajšava za študentsko delo bo sicer znižana na raven splošne olajšave, uveljavljati pa jo bo mogoče ne glede na višino dohodkov dijaka oz. študenta (do zdaj je bilo to omogočeno le, če skupni obdavčljivi dohodki niso presegli zneska 1,6 milijona tolarjev). Študentje bodo za posamezni dohodek, nižji od 400 evrov oproščeni plačila akontacije dohodnine med letom.


Študentje odvisni od davčne napovedi svojih staršev
Obdavčitev študentov je še vedno vezana na vprašanje, ali jih starši uvejlavljajo kot vzdrževanega družinskega člana ali ne. Če ga ne in je tako samostojni davčni zavezanec, bo užival splošno olajšavo v višini 2.800 evrov in posebno študentsko olajšavo v višini 2.800 evrov. Če torej doseže študentske dohodke v višini 5.600 evrov, mu dohodnine ne bo treba plačati. Če pa starši študenta uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana, ima ta pravico do posebne študentske olajšave v višini 2.800 evrov, presežek tega zneska pa bo obdavčen.

Olajšava rezidentom po izpolnjenem 65. letu starosti, t. i. seniorska olajšava, ni več predvidena. Olajšava v obliki zmanjšanja dohodnine prejemnikom pokojnin pa se bo zmanjšala s 14,5 odstotka na 13,5 odstotka.

Olajšave za različne namene (denimo za nakup knjig, zdravil, plačil premij za dodatno zdravstveno zavarovanje in donacij) ter olajšave za plačane zneske za rešitev stanovanjskega problema rezidenta ne bo več. Ukinitev oz. zmanjšanje določenih olajšav se nadomešča z zvišanjem splošne olajšave in ublažitvijo progresivne dohodninske lestvice.

Zavezancem namenjeni predizpolnjeni obrazci
Najpomembnejša novost v postopku prijavljanja dohodkov za tekoče davčno leto bodo predizpolnjeni obrazci za napoved za odmero dohodnine. Predizpolnjene obrazce bodo zavezanci na dom prejeli do konca marca, vrniti pa jih bo treba do 30. aprila. Zaradi ustrezne priprave novih obrazcev bo država kontrolne podatke izplačevalcev prejemkov čakala le do 31. januarja 2007, zamudnike pa čakajo visoke globe.

Zavezanci, ki predizpolnjenega obrazca ne bodo prejeli, bodo morali napoved vložiti sami. Do izpada ustreznih podatkov lahko pride, kadar zavezanec prejema dohodke iz tujine ali če izplačevalec dohodkov ne dostavi ustreznih podatkov.

Sistem se bo spreminjal še naprej. Spomladi leta 2008 bodo zavezanci domov prejeli le informativni izračun o odmeri dohodnine. Če se bodo z njim strinjali, bo obvestilo po 15 dneh veljalo za odločbo. Ostali bodo lahko na davčno upravo naslovili ugovor.

Zakaj pa ne elektronsko?
Davčna uprava sicer tudi spodbuja zavezance, da bi čim več napovedi za odmero dohodnine poslali v elektronski obliki prek sistema E-Davki. Če vas spremembe še skrbijo ali imate morda kakšna vprašanja, pa se lahko obrnete na davčno upravo ali ministrstvo za finance.