Slovenija
Novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder je predstavil trenutno stanje v vojski in svojo vizijo razvoja. Foto: BoBo
Novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske je napovedal, da bo bataljonska bojna skupina morala ponovno opravljati preverjanje sposobnosti bataljonske bojne skupine po metodi zveze Nato. Na februarskem testu je bila neuspešna. Foto: BoBo
       Primarna naloga SV-ja je uspešna obramba države pred agresijo in v vseh razmerah, samostojno ali v zavezništvu.       
 Načelnik generalštaba Alan Geder o primernih nalogah SV-ja

Geder: Na leto izgine cela četa vojakov

Kako bo generalmajor Alan Geder vodil Slovensko vojsko
7. marec 2018 ob 10:40,
zadnji poseg: 7. marec 2018 ob 13:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Kadrovski resursi so glavni strateški izziv Slovenske vojske," je ob predstavitvi povedal novi načelnik generalštaba Alan Geder.

Generalmajor Slovenske vojske (SV) Alan Geder, ki je pred kratkim prevzel vodenje Slovenske vojske, je v uvodu poudaril, da dolgoročni razvoj SV-ja do leta 2025 predvideva, da bi imel SV 8.000 profesionalnih vojakov in 2.000 pripadnikov pogodbene rezerve.

Toda, kot je povedal Geder, so naslednji dokumenti zmanjševali številno profesionalnih vojakov, tudi s t. i. ZUJF-om, s katerim so oklestili zaposlitve v javni upravi. Številka je bila z 8.000 znižana na 7.245. "Zato se pojavljajo težave, tudi zadnja s Crevalom (preverjanje sposobnosti bataljonske bojne skupine po metodi zveze Nato). Manjka nam 1.238 ljudi. To je številka, s katero mi operiramo," je poudaril Geder.

Težava SV-ja so tudi odhodi vojakov, saj jih več odide, kot jih na novo zaposlijo. V zadnjih treh letih je SV zapustilo več kot sto vojakov letno. "To veliko pomeni za slovensko vojsko, ki je majhna vojska. Na leto izgine cela četa vojakov, nekdo mora prevzeti njihove naloge," je dejal.

Vzrok za odhode vojakov naj bi bil tudi v njihovih plačah. Na očitke, da ima SV preveč častnikov in podčastnikov glede na število pripadnikov, je Geder odgovoril, da je njihovo število ustrezno glede na strategijo SV-ja. Močno pa primanjkuje vojakov.

Ob tem je opozoril, da so vojaki leta 2008 prejemali, torej tik pred krizo, okoli 90 odstotkov slovenske povprečne bruto plače, zdaj pa le še 55 odstotkov.

Vojske drugih držav, ki se spopadajo s podobnimi kadrovskimi težavami, so dvignile plače vojakom. Kot je navedel Geder, so se Hrvati odločili, da bodo povprečno plačo vojakov izenačili s povprečno bruto plačo na Hrvaškem. Čehi, ki so imeli še večje kadrovske težave, so plačo vojakov dvignili na 126 odstotkov tamkajšnje povprečne bruto plače. Litovski vojaki pa prejemajo 111 odstotkov povprečne bruto plače.

Plače zaposlenih so glavni delež sredstev, ki jih država namenja SV-ju, ta pa se po Gederjevih navedbah od leta 2015 vsako leto večajo. Letošnji znesek je predviden v višini 349 milijonov evrov.

"Polnoletni" vozni park
"Vozni park SV-ja je zastarel, vozila so v povprečju stara 18 let. 45 odstotkov jih bo letos s pretečeno življenjsko dobo. Nakup novih vozil ne dosega števila izločenih," je našteval novi načelnik generalštaba. Številna oklepna bojna vozila, tanki so po njegovih besedah presegli dobo predvidenega delovanja, ki je četrt stoletja. Tej dobi oz. tridesetim letom delovanja se približujejo tudi nekateri helikopterji in letala. Zato bodo morala sredstva za vzdrževanje naraščati, je opozoril.

Geder je omenil tudi "beli kruh" SV-ja, kot je označil sodelovanje Slovnije na vojaških misijah, kjer vojaki prejemajo približno 2,5-krat višje plače kot običajno. Trenutno slovenski vojski sodelujejo na kar 12 misijah. Največ (241) jih je angažiranih na Kosovu, 50 pa na vzhodni meji zavezništva Nato v Latviji. SV še vedno sodeluje pri nadzoru slovenske meje, za kar je bila zadolžena po prebežniškem valu. Tako povprečno 60 vojakov dnevno patruljira z 22 vozili.

Novi prvi mož SV-ja je tudi pojasnjeval, čemu bo namenjenih 1,2 milijarde evrov, kolikor naj bi slovenske davkoplačevalce stala vzpostavitev izgradnje dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin. Prva naj bi bila vzpostavljena do 2023, druga do 2030.

Pri tem gre zgolj za nakupe novih oklepnikov 8 x 8, temveč tudi za drugo orožje in opremo. Srednji bojni skupini bosta v prihodnjih 35 letih hrbtenica razvoja SV-ja in nacionalne obrambe, pravi Geder, ki je izrazil pomisleke, da bi se zaradi predvidenih sredstev lahko izgradnja bojnih skupin v prihodnjem desetletju upočasnila.

Bodo vojaki zapustili javni sektor?
Geder je predstavil tudi svojo vizijo, kako naj bi se rešile glavne težave SV-ja v bližnji prihodnosti. Ministrici za obrambo Andreji Katič namerava predlagati sprejetje ukrepov, med katerimi je zvišanje plač in dodatkov. "SV mora izstopiti iz enotnega sistema javne uprave," meni Geder, ki še dodaja, da bi se moralo delo pripadnikov upoštevati tako pri plačah in drugih prejemkih tudi zato, ker ne uživajo enakih pravic kot drugi državljani. Profesionalni vojaki morajo biti v pripravljenost 24 ur na dan in se ne morejo sklicevati, da določenih nalog ne morejo opraviti.

Poleg višjih plač pa je kot glavno vodilo vojakov navedel tudi dvig motivacije, ki ima posebno mesto v poklicu vojaka.

Vpoklic rezervistov
Geder je napovedal, da bo ocenjevanje po Crevalu ponovljeno. Bataljonska bojna skupina se bo zato v naslednjih mesecih popolnoma posvetila samo dodatnemu usposabljanju in po Gederjevih besedah ne bo opravljala nobenih drugih nalog. Ker bo kadrov za druge naloge zmanjkalo, je naložil poveljniku sil vpoklic pogodbene rezervne sestave. Geder upa na vsaj polovični odziv, nabor nalog, ki jih bodo rezervisti opravljali, pa prepušča poveljniku sil.

VIDEO
Načelnik generalštaba Alan Geder gost v Odmevih
VIDEO
Geder predstavil svoj pogled na delovanje vojske
VIDEO
Geder: v vojski manjka 1238 ljudi
La. Da., G. C.
Prijavi napako
Komentarji
MZ
# 07.03.2018 ob 11:30
Kako bo Alan Geder usmerjal Slovensko vojsko?

Vsekakor bo ohranjal status quo. Glede na to, da je bil že zdaj lep čas v generalštabu SV, je malo verjetno, da pa v vsem tem času ni imel niti najmanjšega vpliva, da bi se stanje v vojski popravilo na bolje.
smukač
# 07.03.2018 ob 10:47
Teritorialna obramba je brez denarja in priprav obranila slovenijo pred agresorsko JNA, Geder pa takoj o denarju ali so dobili negativno oceno na Počku zato, ker so imeli vojaki premalo denarja na računih.
Anar Hija
# 07.03.2018 ob 12:09
Pravkar mi je kolega javil, da mu je Ministrstvo za obrambo poslalo opomin za beri= 0,01€ (z besedo = en cent) dolga.

To je to, o čemer ves čas govorim. Ni važno, kaj počnejo: da so le "naši" na položajih. Danes je služba v javni upravi vredna kakšnih 1.500€/mesečno, plus dodatki, plus vse ostale ugodnosti in na koncu lepa pokojnina. To je SD. To je tudi SDS. Zato se ti dve stranki potegujeta, da obvladujeta čim več kadrov po ministrstvih. Ker je to denar.

Nagnati te politične nastavljence z ministrstev iz teh dveh strank (pa še kakšnega SMC zraven), pa se bo v letu, dveh vse uredilo.

In seveda, VEN iz NATO!
jebelacesta23
# 07.03.2018 ob 12:32
Še vedno sem mnenja, da bi za fiasko v Slovenski vojski (katera to ni več) morala odgovarjati Andreja Katič iz Socialnih demokratov, saj je, kot ministrica za obrambo, bila in še vedno je odgovorna za ravnanje v Slovenski vojski.
ibi ius
# 07.03.2018 ob 12:41
Državljani pričakujemo, da bo Predsednik RS Borut Pahor povedal, da:
- se bo SLO vojska reorganizirala in racionalizirala;
- se bo depolitizirala;
- se bo sistemsko nadzorovala nad javnim naročanjem in nabavami v SLO vosjki, ker je preveč korupcijskih tveganj in celo obsodb, ki izvirajo iz nabav v SLO vojski;
- se bo polprofesionalizirala, ker je prepotratna za SLO finančne razmere itd..
komsomolec
# 07.03.2018 ob 10:49
Novi načelnik general štaba bo predstavil svojo vizijo

je nima, uboga natove komande.
Slovenija ven iz Nato pakta!
Petja
# 07.03.2018 ob 14:16
Le zakaj je temu tako?

Izjemno spoštovanje do SV, vojakov in dela, ki ga opravljate.
Ljudje so na vaši strani.

To, kar se politiki grejo je nedopustno, nespoštljivo in neodpustljivo.
Z novo vlado je treba takoj poskrbeti za bistveno reformo SV, vojakom bistveno izboljšati plače, urediti pokojninski staž, priskrbeti najboljšo možno opremo ter uvesti obvezni naborniški sistem, z možnostjo osnovanje državne garde, kateri se lahko prostovoljno pridružijo izurjeni posamezniki.
leond
# 07.03.2018 ob 13:54
Kaj pa če bi se pogovarjali o tem, da na leto izgine nekaj tisoč mladih v tujino?
Steffy
# 07.03.2018 ob 12:22
Geder izponjuje en sam pogoj za nastavitev na položaj: Naš je! SD bi še Kekca nastavila na položaj načelnika generalštaba samo, da bi imel izkaznico SD.... Čisto so podivjali.

In zakaj to počnejo? Zaradi tega, ker lahko! Samo nagnati jih je potrebno na volitvah, pa bo problem minil.
generacija56
# 07.03.2018 ob 12:22
Bil je žrtvovan, da bo oblast imela alibi iztrgati davkoplačevalcem več denarja na hitro.
Odkar smo v zavezništvu z amiji, se tudi naši hitro učijo.
Potrebnee so žrtve za dosego 2% BDP.
O zmanjšanju misij, služenju ameriških intresom, niti besede!
Saj denar je, le nekomu ga je treba vzeti...
Izobraževanju, investicijam, socijali.... Nešteto možnosti.
Epafrodit
# 07.03.2018 ob 11:59
...na položaj imenovala brigadirko Alenko Ermenc

Me prav zanima kakšna je njena vojaška izobrazba? Pa ne tista obramboslovska - takšna prava, vsaj v rangu nekdanje Bileče?
SamoRes
# 07.03.2018 ob 12:33
hahaha kaj je ta zaužil pred nastopom? ž
"Častnikov ni preveč, jih je kolikor jih je treba, le premalo vojakov je"
generacija56
# 07.03.2018 ob 14:05
Pa kaj še nekateri tukaj sanjate, da nam NATO plača misije?
Denar gre iz proračuna za vojsko!!!
amigo
# 07.03.2018 ob 13:34
Predlagam, da vsamemo bolnim in revnim, ter damo vojski, da nas bo branila v Maliju in Afganistanu. Še manj mi je jasno, kaj počnemo na Kosovu? Saj je Kosovo neodvisna država, zato naj se branijo in čuvajo kakor vejo in znajo.
Volkosvinj
# 07.03.2018 ob 13:07
10.000 vojakov? To je to?!?!? Hjoj, to nas poljubna država povozi v nekaj dneh. Mislim, da bi morali ponovno uvesti služenje vojaškega roka- v duhu enakopravnosti za oba spola! Tako bi vsak državljan v krizni situaciji poznal vsaj osnovne stvari...

Pa kaj naj 10.000 vojakov naredi?!?! Res ne morem verjeti...
matija gubec
# 07.03.2018 ob 16:03
Geder: Na leto izgine cela četa vojakov

Katerih? Tistih v pisarnah ali tistih na terenu?
gubceva11
# 07.03.2018 ob 14:16
Bla, bla,Katičeva je kriva? Princ teme pa se v ozadju reži! Uničil je To, uvedel plačano vojsko, brez,da bi zagotovil varnost države. Skrbela ga je samo varnost njegove stranke. Ma kakšna demokracija, suverenost, neodvisnost, samostojnost? So ga trgovci z demokracijo vsega naučili, tako, da se še danes dela norca iz poštenih Slovencev. In kar naprej mu uspeva? Ne moreš verjet.
Max44
# 07.03.2018 ob 13:43
bil v sv probal, se plazil po blatu, sredi noči zmrzoval na Počku, delal cele vikende in pridelal minus ure..... itd... itd....
zamenjal službo...
za cca 200€ neto večjo plačo...
sedim v pisarni, pijem kavo in delam.... , ko je ura 15:30 vstanem in grem...
SamoRes
# 07.03.2018 ob 12:54
dolgoročni razvoj SV-ja do 2025 predvideva, da ima SV 8000 profesionalnih vojakov in 2000 pripadnikov pogodbene rezerve

8.000 dela zmožnih ljudi visi na državnem proračunu za potrebe Nata. Vse do penzije.
Uvedite naborniški sistem, teritorialno obrambo, prostovoljstvo, karkoli, naša država tega v tej obliki ne potrebuje. Pred kom nas Nato brani? Vesoljci? Kitajci? Nas bodo napadli? Mogoče res, če ostanemo v Natu.
SamoRes
# 07.03.2018 ob 14:06
Poleg višjih plač pa je kot glavno vodilo vojakov navedel tudi dvig motivacije, ki ima posebno mesto v poklicu vojaka.

Edina motivacija vojaka je ljubezen do domovine. Tega pa z denarjem ne moreš doseči.
grenadir
# 07.03.2018 ob 13:36
Debata glede NATO je popolnoma nesmiselna...NATO že kar nekaj časa ne dovoljuje referendumov za priključitev novih članic..Kaj mislite zakaj... Slovenija se je od tistega referenduma , na katerem sem bil recimo jaz proti zavezala hudiču, ki je ne bo nikoli ispustil iz krempljev.. Pa ne zaradi vojaške sposobnosti, pač pa zaradi strateškega položaja.... Tako, da dajte se sprijaznit dragi Slovenci... Slovenski narod in slovenska politika ne odločata o nobeni pomembni zadevi.. Tu smo, da ubogamo ... To je tudi eden od glavnih razlogov , da revimo jaz sploh ne spremljam več slo-politike in ne hodim na volilne procesije... Slovenija je VSO svojo suverenost, že davno izgubila, če je je sploh kdaj kaj imela...
henodarling
# 07.03.2018 ob 13:18
In koga ali kaj bo še varovala SLO vojska ?
Večina podjetij je že tujih, naj si kar čuvajo tujci sami!
Gozdovi in ostale ogromne površine so cerkvene, naj si jih čuva cerkev!
Banke imajo tujci, naj si svoje f...ing trezorje čuvajo sami,
Kot berem, nam večina naših "otrok" beži za kruhom na tuje,
600.000 je že upokojencev,
ostali pa največkrat kot mezdni delavci delamo za tujce...
Za te pa itak v tej državi nihče ne skrbi in tudi vojska ne bo.

Vojska se bo lahko le še prelevila (oziroma, se bo morala !) v naše negovalce. Da se sočneje ne izrazim...
tedomedo
# 07.03.2018 ob 12:59
Naša vojska nima nobene funkcije. Če bi nas napadla Hrvaška, bi vsi samo stali in čakali, da pride pomagati Nato. Nato pa tudi ne bo nič naredil, ne napada države, ki je v EU.
FRKA
# 07.03.2018 ob 12:54
Bom djal samo:

Hvala bogu.

Kar vodi do razpada ;)

Juhuhu
ekreme
# 07.03.2018 ob 12:34
se pravi, prejšnji je bil od Sds-a, ta pa prihaja iz vrst Sd-ja. mi pa vmes gledamo in navijamo zdaj za enega, zdaj za drugega? d'best! :DDDDD mi imamo pa res srečo, da nas zastopajo takšni "zaslužni" kadri kot je g.Geder... :)))))))))))))
SamoRes
# 07.03.2018 ob 14:10
davison20
# 07.03.2018 ob 14:02
SamoRes, bi ti kaj napisal, vendar... Po našem ozemlju že stoletja hrepenijo Italijani, Avstrijci/Nemci, sedaj hrvati, Madžari in NATO je garanta, da nas kdo od teh ne pohrusta.

Kako, če so vsi v Natu? Ravno Nato nam zmanjšuje obrambno sposobnost, saj v primeru napada na našo državo nimamo drugega kot nekaj tisoč plačancev in še od tega pol nekje na ruskih mejah in na Kosovem. Ostali državljani pa niso vojaško usposobljeni.
amigo
# 07.03.2018 ob 13:27
&Goodfella
Če ne razumeš, zakaj je bolje, da se cono nestabilnosti pomika čim dlje stran od naših meja - da, tudi s sodelovanjem v misijah, ki potekajo malo dlje od tvojega praga, je vsako razlaganje odveč in zguba časa.

Na žalost so se te cone nestabilnosti zaradi delovanja NATA približale naši državi in ne oddaljile. Tako je NATO organiziral državni udar v Ukrajini, da ne govorimo, da so recimo uničili Libijo. Libija je postala vstopna točka za stotisoče, če ne celo milijone sfriških migrantov, ki destabilizirajo EU.
Ne vem, če so naši generali gledali Putinov govor. Še celo Stoltenberg je prenehal z goflanjem in izzivanjem Rusije.
generacija56
# 07.03.2018 ob 13:15
Zanimivo pa je, da SV kljub temu, da ji manjka 1000 vojakov, nima presežka v finančnih sredstvih in opremi...
Bosi...
Nekako nekredibilni izpadejo ti naši visoko rangirani oficirji in novinarska srenja.
Luknjasti v logiki, kot švicarski sir.
Ali pa morda lažejo, zavajajo?
SamoRes
# 07.03.2018 ob 12:59
@GoodFella
Razloži mi kaj imamo od Nata? In pomisli, če nismo bolj ogroženi ker smo člani. Rusija, terorizem, vse to nam visi nad glavo kot članom. To niso naše vojne. Irak? Libija? A je to slovenska vojska?
Če razglasimo nevtralnost se edino lahko rešimo vojaških spopadov v katere nas potiska Nato.
Nas Nato brani pred Hrvati, ki nam ne pustijo v naše morje? Nam je pomagal pri begunskem valu?
Naivneži, le za denar gre.
gremo ven iz Nata in vzpostavimo slovensko vojsko.
mene nihče ne brani na Kosovem.
grom-instrela
# 07.03.2018 ob 12:49
Najbolj osnovno, kar povprečen državljan pričakuje je, da je:
načelnik vojske profesionalec, ki mora zmeraj imeti odgovor na kako?
in da je minister politik, ki mora vedeti s čim in zakaj?
Oba skupaj pa morata, vsak v svojem delu imeti odgovor na vprašanje kaj hočemo in kako bomo do tega prišli.


Problem naše vojske je dvojen; (politiki) ne vedo čisto zanesljivo kaj početi z njo, generali pa ne vedo kako to narediti zato naredijo prav to kar politiki pričakujejo: čim manj ali nič.

Kakor koli, sramota naše vojske niso neusposobljeni vojaki s strganimi škornji,
- sramota so generali, ker več kot opozarjanje na štalo ne zmorejo (lahko in morali bi zadržati vojake v kasarnah dokler se štala ne uredi),
- in še največja sramota so politiki brez politične vizije, ki jih kot list na vodi guncajo sem in tja zahteve iz Nato greznice, šaljivci iz Bruslja, domače strankarske ambicije in ribarije v vojski.

Posledice pa so strmoglavljanje ugleda vojske kot institucije, sramotno izogibanje odgovornosti in mizerja tistih, ki naj bi goli in bosi, brez municijo, najbrž s krepelci v rokah, branili domovino. Domovino? Ali Patrio in njej podobne.

Za marsi kateri odgovor bi vedel tudi NikoliNičKriv, pa modro molči.

Samo da spomnim, pod plaščem molka, z vednostjo takratne ministrice Jelušičeve in prvega ministra, zdaj predsednika države, so se na Počku pred časom, najbrž v precej boljših škornjih urili tudi naši junaki iz vrst neonacističnega podmladka stranke z najbolj zvestimi člani.
Pa se nikomur ni nič zgodilo. Nobene interpelacije ni bilo. Ali odpoklica (inpeachment).

Malčewk se pa stvari vendarla spreminjajo, ne vem pa, če tudi na bolje. mevžastega generala je zamenjal drug general, pa ga je vsaj zamenjal, objektivno odgovorna ministrica pa še vedno vedri in oblači tam, kjer je nebi smelo biti. Najbrž do konca mandata.
Mole Majole
# 07.03.2018 ob 12:37
Gospod Alan Geder: ljudstvo hoče ven iz NATO, ljudstvo hoče Slovensko vojsko, ki bo branila meje Slovenije in pomagala slovenskemu ljudstvu. Vi pa govorite o tem, kako boste zadostili potrebam NATOA? Koga vi poslušate? Ljudstvo? Ministricu, ki vas je nastavila? Funkcionare iz NATO? Kdo vas plačuje? Slovenija, izstop iz NATO!
UPOR
# 07.03.2018 ob 12:29
Kako le bo Alan Geder vodil vojsko? Tako, kot mu bodo to svetovali pri SD-ju!

Narod, kdaj se bomo končno uprli tej norosti sedanjega časa? Kaj ne vidite, da so politične stranke na oblasti vzele pravico v svoje roke?

#UPOR
Mirko Tipka
# 07.03.2018 ob 10:58
Vir Wikipedia:
zlata medalja generala Maistra z meči (31. januar 1992)
srebrna medalja generala Maistra (11. maj 2000)
srebrna medalja Slovenske vojske (16. maj 1993)
spominski znak Obranili domovino 1991

1. Gospod ima 4 priznanja za vojne zasluge, imeli pa smo samo 1 vojno....
2. Nato je rekel, da moramo več vlagati v vojsko in on temu sledi.. še bolj bomo zapufani za prazen nič, saj nam nihče ne grozi z napadom... za to je pristojna diplomacija, da ne pride do tega... Lep primer je stari Dubrovnik
mirror
# 07.03.2018 ob 16:20
Iz SV izgine vsako leto četa navadnih vojakov, ker imajo slabe plače, jugo častniki pa ostanejo.
romeno
# 07.03.2018 ob 15:54
Kakšna strategija je to, da imamo na dva vojaka enega častnika? In polovico vojske v pisarnah?
Epafrodit
# 07.03.2018 ob 15:16
kapljač ob 13:04: Odlično! Uvesti ponovno naborništvo..

Ja res je ampak naborništvo v pravem vojaškem duhu in pravem vojaškem redu. Ne tako kot smo imeli naborništvo po osamosvojitvi, ko so sinčeki šli vsak vikend domov k mamici, da jim je spekla piškotke, oprala gatice in malo pocartala. Vmes pa so civilne osebe zaposlene v vojašnici čistile objekte.
graditelj
# 07.03.2018 ob 15:05
Seveda, edino več denarja in več denarja... da pa bi reorganizirali vojsko in jo naredili bolj učunkovito predvsem s stališča več vojske in manj takih in drugačnih častnikov, bi bilo verjento tudi precej boljše. Ne vem točnih podatkov, ampak sem prepričan, da je v slo vojski več kot polovica pripadnikov častnikov. Seveda, vojakov pa primanjkuje.
ni maitre
# 07.03.2018 ob 14:32
Lahko častniki preko popoldanskih s.p. nadomestijo vojake! Zjutraj pisarna, popoldne teren ali obratno!
Guliarth
# 07.03.2018 ob 13:52
Poveljniki in praporščaki pa ostajajo, le zakaj? Dovolj so plačani? Morda pa!
The Matrix
# 07.03.2018 ob 13:47
@SamoZahec
Razloži mi kaj imamo od Nata?

Ja kje bi pa potem levičar Kacin dobil dobro plačano službico???
kapljač
# 07.03.2018 ob 13:04
Odlično! Uvesti ponovno naborništvo..
SamoRes
# 07.03.2018 ob 12:48
Ste za to, da gremo iz Nata in vzpostavimo slovensko vojsko, ne pa ameriških pomožnih sil za na ruske meje in potrebe zahodne orožarske industrije?
Vsakemu je že jasno za kaj gre.
ibi ius
# 07.03.2018 ob 12:34
Pa o čem ta govori? SLO vojska je najbolj pogolten in rigiden ter neučinkovit sisitem v SLO. Nobene prave koristi ni od njih; kot to da skoz jamrajo in kupujejo drage "igračke", da potem na nekij testih pogrnejo. To je sramota za SLO.

Vojska naj šteje največ 1000 Ljudi in to je to, ostalo pa naj bo civilna zaščita. Nazaj naborništvo ker je bolj učinkovito in cenejše in za SLO primernejše.
veza
# 07.03.2018 ob 20:40
Vprašanje je, koliko so krive plače in koliko slabe razmere, šikaniranje, mobing?
O tem nihče ne govori.
DXM
# 07.03.2018 ob 18:48
Vojak bi moral biti plačan toliko da ga ni sram, če bo invazija, bomo spet šli v partizane zastonj, to je jasno. Ampak Slovenci so že večkrat dokazali da se zastonj ne bodo borili. Majster je po prvi vojni imel težave najti borce, saj to veste? NE ti meni, za 800 eur se valjati po snegu in blatu? Kje vi živite. Ta vojska ni noben izziv in nobena referenca. Ni prehoda med vojski, policijo in gasilstvom. Ni pametne tehnike, ni pametnih misij, in tko naprej. KAj se sploh s tem bavimo? Bolje bi bilo biti nevtralen in gojiti kulturo orožja kot Švica, kjer dobiš avtomatsko puško ko odslužiš vojaški rok. Kdo nas bo napadel, če smo vsi oboroženi? dajte mi mir, 200 miljonov za 200 patrij, kaj bomo s tem? dajte raje milijon pušk razdelit pa rešena bosna.
bob
# 07.03.2018 ob 18:38
1. preveč je generalov glede na število vojakov
2. služit domovini mora biti ČAST
3. če hočemo imeti dobro vojsko je res potrebno proračun zanjo zelo povečati, drugače bolje da se ne gremo vojske in izstopimo iz NATA in proglasimo nevtralnost
4. težko boš danes dobil pravega dedca vojaka, ki bo za mizerno plačo se šel profesionalnega vojaka.
davison20
# 07.03.2018 ob 14:48
SamoRes, dokler smo v NATO, nas NATO članica najverjetneje ne bo napadla - logika, obrambno sposobnost pa nam ne zmanjšuje NATO ampak politika. NATO ni zahteval ukinitev naborniškega sistema in uvedba profi vojske, to se je odločila politika. Nakup orožja je stvar države kaj potrebuje. Kdo pravi, da ne bi mogli imeti tistih 1000 profijev za potrebe NATO in misij, ostalo pa naborniško vojsko?? Ni NATO zahteval, da se tanki konzervirajo, ni NATO uničil mariborski TAM, ki je bil včasih sinonim za vojaška oklepna vozila..... sami smo to storili
zeuss-zeng
# 07.03.2018 ob 13:22
Geder: Na leto izgine cela četa vojakov
------------------
kaj pa če bi res uvedli splošno vojno obveznost ? Aja kapitalizem bi to preprečil ? kaj pa zaposlovanje legionarjev oz. tujih plačancev . To bi verjetno šlo - ampak kaj ko bodo ob prvi nevarnosti pobegnili ....
Gams
# 07.03.2018 ob 13:08
višje plače my ass
Ogroženi
# 07.03.2018 ob 12:25
Politično nastavljenci iz strank SD, SDS in SMC so maligni tumorji slovenske družbe kot take!
Ta tip bo za vse, kar bo naredil, hodil po navodila na sedež stranke, ta pa po navodila na sedež Nemške SDP. Slednji pa k Sorošu.
Kazalo