Slovenija
Načelnik generalštaba Slovenske vojske Alan Geder
Novi načelnik generalštaba Slovenske vojske je Alan Geder. Foto: BoBo

Dodaj v

Imenovanje Gederja logična poteza in kupovanje političnega miru

Komentar Roberta Škrjanca
23. februar 2018 ob 07:36
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Izbira dosedanjega namestnika načelnika generalštaba Alana Gederja je logična poteza, ki bo vojski in ministrici vsaj do volitev prinesla politični mir. Bo pa moral Geder že v ponedeljek po primopredaji sprejemati pomembne odločitve, ki so posledica slabe ocene pripravljenosti 72. brigade.

Najboljša rešitev bi bila, da bi vlada lahko le odstavila Ostermana kot načelnika generalštaba in njegovega namestnika imenovala za nekakšnega vedejevca do imenovanja novega. A žal to v vojski glede na zakonodajo ni mogoče, in je načelnika pač treba imenovati. A tu pridejo tudi težave s kadri, saj so se v vojski zaradi slabih kadrovskih potez spravili v položaj, da pri tovrstnih imenovanjih za tako visoke položaje niti nimajo kaj dosti izbire. Večinoma so slabe ali pa sprožajo vihar v politiki, dobri kadri pa takega mesta niti ne želijo prevzeti.

Zato je imenovanje dosedanjega namestnika Gederja logična in tudi edina možna poteza, ki je terjala tudi njegov pogum, saj je s tem, ko je sprejel mesto načelnika, sprejel tudi možnost, da bo lahko to funkcijo opravljal le nekaj mesecev, do oblikovanja nove vlade, in da ga ta lahko zamenja ali pa tudi ne. Po drugi strani pa si je ministrica Katičeva vsaj do volitev kupila nekakšen mir. Alan Geder namreč ne izhaja iz tako imenovane akademske struje in je zato sprejemljiv tudi za SDS - njegovo imenovanje je prek Twiterja pohvalil celo Janša.

Bo pa moral Geder kot novi načelnik že v ponedeljek sprejemati težke odločitve. 72. brigada je namreč nosilna enota za zagotavljanje pripravljenih in odzivnih sil za bojevanje doma in v tujini in je tudi jedro za misije Slovenske vojske. Aprila bi tako del enote moral oditi na Kosovo, kaj lahko pa se zgodi, da bosta morala kontingenta v Libanonu in na Kosovu podaljšati svojo misijo.

Moral se bo ukvarjati tudi s tem, kako naj bataljonska skupina čim prej opravi dousposabljanje in dobi pozitivno oceno ter kako lahko ob tako mizernih plačah in ob nesprejetju zakonodaje, ki bi te plače zvišala, v svoje vrste dobi nove vojake. Zagotovo pa bo najtežji oreh znotraj vojske najti soglasje, kaj sploh bi radi in kje zapraviti dodaten denar, ki ga je za nakupe opreme dala vlada.

Robert Škrjanc, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
FRKA
# 23.02.2018 ob 07:51
Generalštab. hehehhehehe
A teh par tabornikov rabi Generalštab?
amigo
# 23.02.2018 ob 08:52
Navedel vam bom en sam primer kako se v MO troši denar. Znanec dela kot civilna oseba na MO v manjšem slovenskem mestu. Na službenem Meganu je počila gumijasta cev za vodo. Ta cev stane 5 Eur, pooblaščeni servis je oddaljen en kilometer. Seveda tako ne gre. Servis iz Maribora pošlje avtovleko, Megana lepo peljejo v Maribor. To je med brati skoraj 200 kilometrov z avtovleko. Vse je po bedastih predpisih, ki veljajo pri nas. Koliko je stalo to majhno popravilo si lahko mislite. Mi nimamo toliko denarja, kot ga lahko ta država zapravi.
jebelacesta23
# 23.02.2018 ob 07:53
Lepo povedano. Ne gre zgolj za oceno NATO-a na Počku. MO je dejansko v razsulu in bi potreboval novo vodstvo. Zahteve po odstopu ministrice Andreje Katič so opravičene bolj, kot katera koli interpelacija doslej. Žalostno, da je to jasno vsem, politika pa se dela kot, da ni nič, da je šlo le za majhen spodrsljaj.
Prav smo imeli tisti, kateri smo ob nastopu mandata Andreje Katič menili, da gospa ni dozorela, da iz knjižnice prestopi na tako odgovoren položaj. Rezultati so tukaj.
marko02
# 23.02.2018 ob 07:56
Mene pa zanima, kaj bo po novem delal g. Osterman in kakšno plačo bo imel .
SamoRes
# 23.02.2018 ob 08:19
Aprila bi tako del enote moral oditi na Kosovo, kaj lahko pa se zgodi, da bosta morala kontingenta v Libanonu in na Kosovu podaljšati svojo misijo.

To torej ni slovenska vojska, slovenska vojska mora kot nekoč, delati za dobro domovine, danes pa je njen namen braniti interese ameriških politikov v puščavah in na ruski meji..
Danes močno sneži, nikjer ne vidim vojakov, kako čistijo javne površine, kako pomagajo starejšim pri kidanju snega. Vsak dan vidim le članke, kako ni denarja za Nato.
Slovenska vojska ni več slovenska.
pajcan
# 23.02.2018 ob 09:01
Dokler je to US-NATO torej pentagonska vojska okupatorjev in ne slovenska mi je prav, da je tako kot je. Sem proti temu, da služimo interesom sionističnih zločincev, ki upravljajo z USA biričem.
oziris.va
# 23.02.2018 ob 08:09
marko02
# 23.02.2018 ob 07:56

Mene pa zanima, kaj bo po novem delal g. Osterman in kakšno plačo bo imel .


Šel bo na zavod. Vprašanje pa je, na katerega?
;)
Tjaki
# 23.02.2018 ob 09:27
@serijski: ne bi se mogla bolj strinjati s tabo...
Ogroženi
# 23.02.2018 ob 07:48
Problem obrambnega ministrstva je slika vseh težav v Sloveniji: dvo-bojevanje ene in iste politike (komunajzarjev, ne komunistov) med SD in SDS. Vmes pa ubogi, naivni narod, ki se deli na ene ali druge.

Kako rešiš težave vodilnih kadrov na obrambnem ministrstvu? Naženeš vse politično nastavljene iz SD in SDS in vsi problemi so rešeni v nekaj tednih.
Mario Kuhar
# 23.02.2018 ob 11:13
"Slovenski vojak"= oksimoron.
dimitri7
# 23.02.2018 ob 08:54
A da je nemska vojska v razsulu pa ne pisete...
Nemski vojaki so najslabse opremljeni v evropi!!
Dajte malo druge cajtnge pogledat
serijski
# 23.02.2018 ob 08:54
Ves problem je v tem, da smo člani NATO zveze, ki s raznimi slabimi ocenami pritiskajo na nas in nas izsiljujejo. Sprejmimo ta njihov teror in ga še zaostrimo z izstopom iz te ********* organizacije.
bolje častno umreti kot nečastno žoveti press
brehme
# 23.02.2018 ob 08:19
...om poslancu SD Janu Škobernetu, dodatne posle. Sami naši.
violencia
# 23.02.2018 ob 10:37
A ti bi volil naš propad vsaj v gospodarskem smislu?! Veš na zadevo je potrebno gledati skozi prizmo geopolitike in ta veleva, da bi naš iztop iz nata bil enak samoomoru!
A potem je Avstrija propadla država, ker ni v NATU?
felipesko
# 23.02.2018 ob 11:16
Alan Geder namreč ne izhaja iz tako imenovane akademske struje in je zato sprejemljiv tudi za SDS - njegovo imenovanje je prek Twiterja pohvalil celo Janša.

Haha Za SDS je itak značilno,da kadri izhajajo iz njihovih lastnih "akademij".....
Postajam skeptik,ker ga je Janša pohvalil,saj on še ni pohvalil nikogar,ki ni vsaj malo njihov....
SamoRes
# 23.02.2018 ob 10:33
@mb128
poleg članstva v EU ne potrebujemo te organizacije za zaščito tujih interesov, nevtralne države so gospodarsko precej bolj močne kot mi
SamoRes
# 23.02.2018 ob 09:58
Katere stranke bodo na volitvah imele v programu postopen umik iz Nata?
To bi volili.
REsnica
# 23.02.2018 ob 09:49
Se počuti kdo zdaj bolj varno?

Jaz bi se pocutil najbolj varno ce v sloveniji ne bi imeli zakompleksanih in zdresiranih boroženih uniformirancev.

Denar ki ga mecemo stran zanje pa gasilcem, resevslcem, lačnim otrokom, gospodarstvu, upokojencem....
Churchill W.
# 23.02.2018 ob 08:26
Kupili so politični mir do volitev?
Globoko dvomim, ker bodo do volitev precej pod drobnogledom, na ta način pa e moreš delati. Tudi dobro ne, tudi če hočeš!

A tu pridejo tudi težave s kadri, saj so se v vojski zaradi slabih kadrovskih potez spravili v položaj, da pri tovrstnih imenovanjih za tako visoke položaje niti nimajo kaj dosti izbire. Večinoma so slabe ali pa sprožajo vihar v politiki, dobri kadri pa takega mesta niti ne želijo prevzeti.

Tu jaz vidim glavni problem!
Ni izbire! Načelnik GŠ je po činu General Major. Mislim, da ima v tem trenutku edino Geder da čin. Drugega kot njega ne moreš postaviti na položaj ker bi se znašel v položaju ko ima Načelnik nižji čin kot njegov namestnik (če bi Geder ostal namestnik)
Kot drugo pa .... vračamo se tja kjer se v slovenski politiki vse začne in konča: “Večinoma so slabe ali pa sprožajo vihar v politiki, dobri kadri pa takega mesta niti ne želijo prevzet.
Nikogar od odgovornih ne skrbi dovolj zakaj se dobri otepajo položajev dokler jih njihovi z veseljem.
brehme
# 23.02.2018 ob 08:23
Ne vem čemu so potrebne žalitve slovenskih vojakov s taborniki. Ko so pa ravno oni tisti, ki največ naredijo v smislu državne varnosti, ob primeru kake nevarnosti. Tisti, ki pa žalite, pa v varnem zavetju tople sobe, pisarne, s klavirskimi prstki tipkate po tipkovnici, ja vi nas boste rešili.
ST11
# 23.02.2018 ob 12:05
Churchill W. nasteje enostavno preverljiva dejstva, ki se ne sovpadajo z navedbami neinformiranih bluzacev in zato dobi minuse.

Zakaj ze? Najbrz ker se ne sklada z "resnico" teh, ki drugacne kot svoje, pac ne zmorejo priznati.
bulb
# 23.02.2018 ob 11:32
Ni čudno, da v Sloveniji nočejo med vojake. Je dandanes še kdo tako bedast, da bi se dal za NATO topovsko hrano? Če že v miru še nekako, če postane nevarno pa čimprej stran.
Bo73
# 23.02.2018 ob 11:17
Umik iz Nata, obvezno!
Slovenci nimamo sovraznikov po svetu.
Vojaska zaveznistva odvec.
Slaba presoja znotraj SV, nic cudnega, da mladi nocejo v vojsko.
mb128
# 23.02.2018 ob 08:11
Ne vem, ne poznam ne odstavljenega ne postavljenega. Pravzaprav ju nikoli v življenju nisem videl. Vse kar vem je to kako se ocenjuje pripravljenost neke enote. No vsaj v ex državi je bilo tako. Vojsko sem služil na Kopaoniku in GINA je bila tam skoraj vsak mesec. Vsakokrat smo dobili cvek. Zakaj? PZO ni funkcioniral, bolje rečeno ni funkcioniral po predpisih. Jep, ta presneti denar. Imam občutek, da je tako tudi pri 72. brigadi. Hja, če dobiš cvek samo pri enem segmentu to pomeni tudi generalni cvek pa imaš lahko drugače same petice!
In kaj lahko naredi tukaj nov načelnik, sploh če mu ne bodo dali denarja?!
Anar Hija
# 23.02.2018 ob 07:58
Dolga leta političnega kadrovanja na ministrstvih so počasi privrela na dan.
Ministrstvo za obrambo si že dalj časa podajata stranki SDS in SD in si posledično nagajata med seboj. Vojaki, pa slej kot prej tudi državljani nasploh pa, namesto, da bi odgovornost prevzela politika, nosimo breme, katerega so povzročili partijski nastavljenci.

SDS in SD = ven iz Slovenske politike - enkrat za vedno! Slovenski narod je talec teh dveh strank in njihovih apetitov po političnem kadrovanju!
Bo73
# 23.02.2018 ob 15:42
Dobimo nevtralen pogled na dogodke v svetu, doda k boljsi presoji.
Ni se treba podpisovat pod vojne kot so Afganistan, Libija in Irak, ki so paravojaske operacije.
Lahko cakas dokler vojna ne pride v Slovenijo.
Lahko izbiras stran v vojni.

Generalno nam Nato prinese manj varnosti in slabo vojasko pravo.
REsnica
# 23.02.2018 ob 15:02
Crnamuca,
Moj odgovor je praktičen in se nanaša na prvi korak ki ga lahko in moramo storit če hočemo nekoč živet v miru in brez strahu. Vojsko zahtevata strah množic in pohlep po naravnih bigastvi, dobičku... Danes se v vojnah borimo predvsem za nafto, vero, moč....vse to pa so samo zdravila za psihično šibke pohlepneže.

Edini dolgoročni način za pravo varnost je ukinitev vojske. Že samo "obrambni" ministrstvo ima ime, ki zahteva sovražnika z vojsko, in vojno v kateri bi šele naziv "obrambno" dobilo nek smisel.
Če sovražnika ni, sta ministrstvo in vojna mašinerija brez pomena. Stran vržen denar. Zato moramo proizvajat sovražnike, ki jim prodajamo orožje. Tako imamo dobiček od trgovine z orožjem in izgovor za nove stroske in pomen obstoja obrambnega ministrstva.
Že samo ukinitev vojske in popolna prepoved prodaje in izvoza orožja, bi prinesla veliko več miru.
amigo
# 23.02.2018 ob 14:10
&BlackCatXing
Mogoče je res zgrešena ta politika menjave dela na avtomobilu in resnici na ljubo zelo draga.
Ampak tak sistem ne velja samo za vojsko ali MORS. Tak sistem velja za celotno javno upravo! Tako za vladnega BMWja, za rešilca urgentne postaje, za gasilsko vozilo, za policijsko vozilo, za megana na občini,...

Res super sistem, za zapravljanje denarja. Poglejmo samo zmogljivosti najmočnejše EU države Nemčije. Od 240 tankov je combat ready samo 40 tankov Leopard 2. Od šestih najmodernejših podmornic (cena brat bratu 400 mio. Eur) ni nobena combat ready. Mogoče bo katera za pol leta. Nemški vojski manjka 24.000 oficirjev in podoficirjev. Samo norec bi s tako vojsko šel izzivat Ruse. Naše "zmogljivosti" pa so naravnost tragikomične. Vojaki si na misijah sami kupujejo škornje in opremo. Za plastične puške nimamo municije. Protiletalske obrambe praktično sploh nimamo. Ko gledam po televiziji razne "rebelle" vidim da so ti bolje opremljeni za boj kot pa naša vojska. Pri nas mlajši od 35 let še nikoli niso streljali iz puške. Kot patriot sem lahko samo žalosten in ogorčen.
mb128
# 23.02.2018 ob 12:21
bulb
Natančno tako! Ko sem še bil pri obvezni rezervi nas je na enih vajah brez da nam bi bilo to napovedano že prej obiskal nek podpolkovnik po vsej verjetnosti vezist. Najprej je rekel, da nam bo vkradel samo četrt ure a to je je kasneje raztegnilo na debelo uro. K nam je prišel z namenom da bi se nas čimveč aktiviralo. Če je imel posameznik vsaj 5. stopnjo izobrazbe mu je bil čin starejšega vodnika zagotovljen že v samem štartu če pa je imel fakulteto pa bi sčasoma lahko prišel do oficirskega čina stotnika.
Kakorkoli že, težava SV vsaj takrat je bila v tem, da so imeli navadnih vojakov še več kot bi jih hoteli strokovnega kadra pa jim je akutno primankovalo!
Smo ga samo debelo gledali rekli pa nobene. Po debeli uri pa nas je zapustil z zelo povešenim nosom. Ko smo se kasneje pogovarjali med seboj zakaj se nihče ni javil smo si bili enotni v mnenju, da pač nihče izmed nas noče bit Zda komunalec oz. smetar, ki bi čistil svinjarijo za njimi po svetu!
amigo
# 23.02.2018 ob 11:50
Me zanima koliko so stale vse te naše "misije" na Kosovu in kakšno korist imamo mi od čuvanja te mafijske kvazidržave. Kosovo je mamilarska prestolnica Evrope. V Afganistanu se je pridelava maka, odkar je tam NATO pevečala za desetkrat.
amigo
# 23.02.2018 ob 11:45
&mb128

Žal ali pa tudi ne je tako, da morajo takšne zadeve opraviti ne samo ustrezno certificirani servisi ampak z strani države pooblaščeni servisi. Ko sem še bil v obvezni rezervi in če bi slučajno zbolel in tako ne bi mogel na vaje ni zadostovalo opravičilo mojega osebnega zdravnika ampak bi moral obiskati s strani države pooblaščenega zdravnika. Šele on bi mi lahko izdal ustrezno opravičilo če bi tako seveda presodil.
Sicer pa je tako pri vseh vojskah na tem sveta tako da je tista tvoja opazka brezpredmetna, lahko bi celo zapisal zlonamerna ali pa vsaj posledica ne v zadostni meri poznavanja veljavnih predpisov!

No ja predpisi so v redu, čeprav jih pišejo bedaki. Za bolne otroke zbiramo zamaške, medtem pa se takoimenovana vojska dela norca iz našega denarja.
Churchill W.
# 23.02.2018 ob 10:51
@SamoRes
Kopiram podatke ki jih je včeraj navedel @BlackCatXing o nevtralni Avstriji, ki ni članica NATO za katerega ti praviš da bi morali izstopiti.

1. Kosovo (KFOR) – 440
2. Kosovo (AUTCONDEU ORFBn) – 3
3. BiH (ALTHEA) – 214
4. Hrvaška (RACYUAC) – 1
5. Gruzija (EUMM) – 3
6. Ciper (UNFICYP) – 4
7. Afganistan (RSM) – 18
8. Italija (EUNAVFOR) – 8
9. Sirija (UNTSO) – 4
10. Moldavija (OSCE MDA) – 2
11. Ukrajina (SMMU) – 6
12. Libanon (UNIFIL) - 187
13. Mali (EUTM) – 15
14. Mali (MINUSMA) – 3
15. Zahodna Shara (MINURSO) – 5
Skupaj: 1168 vojakov nevtralne Avstrije ki ni članica NATO na misijah v tujini.

Švica ima na Kosovo v misiji KFOR pod okriljem NATO 235 vojakov!

Kdor misli, da bo zaradi izstopa iz NATO slovenski vojak “samo” slovenski je utopist skregan z realnostjo.
obelix complicus
# 23.02.2018 ob 07:59
Geder je v redu izbira ... če mu bo seveda politika dala kolikor toliko proste roke ... in se ne vtikala v direktno opremo (kot se je v primeru oborožitve vojaških vozil vtikala Katičeva in ostali 'strokovnjaki' ministrstva in praktično povozila stroko). Kakšno opremo potrebuje vojska, verjetno vejo vojaki, ne pa politični diletanti. Pri najboljši volji ne vem, kakšno znanje ima ministrica Katičeva o protioklepni zaščiti vozil, da je s svojim timom povozila odločitev generalštaba oziroma odločitev strokovnjakov v vojski. Pa je to samo en primer ... podobno gre tudi pri ostalih nabavah SV. Namesto da bi o potrebni opremi odločali strokovnjaki v vojski, jim jo določajo politikanti, da se jih lahko primejo %%%%%% (in tako že od časa generalissima Janše naprej)... zato pa smo tam, kjer smo.
Bo73
# 24.02.2018 ob 10:55
@BlackCatXing

Te razumem, si zagovornik Nata, vse ok.
Se vedno mislim, da je nevtralna pozicija boljsa izbira za nas. Ob osamosvojitvi smo imeli dobre odnose z vsemi drzavami sveta.
Z Natom pa izbiramo stran, ki ima vedno sovraznike.
pira
# 24.02.2018 ob 10:25
Najboljša rešitev za našo vojsko bi bila če bi prevzeli komando maršal Mahnič njegov pribočnik Breznik, ki ima v voski genialno kariero in ga zelo pogrešajo in kaplar pardon, desetnik Janša vsi ostali pa za kazen na novo "obuko".
amigo
# 23.02.2018 ob 19:39
&BlackCatXing
Danes za obranitev države potrebuješ aviacijo, pehoto, mehanizirane enote, zračno obrambo, ... tega vsega pa kot "mali" ne moremo imeti v zadostni količini in kvaliteti. In zato potrebujemo"velike" zaveznike, ki to imajo.

Le kdo nas bo napadel? Rusija, S. Koreja, mogoče Kitajska?
Primer iz Nemčije sem ti navedel samo zato, da ti pokažem da NATO žre ogromno denarja rezultati pa so slabi.
BlackCatXing
# 23.02.2018 ob 19:13
@Bo73
Debata, nič drugega. Ti bom poskusil pojasniti zakaj se ne strinjam s tabo glede NATO.

So dalec najvecji proizvajalec orozja na svetu in gonilna sila razvoja orodja za ubijanje ljudi.
NATO ni proizvajalec ničesar. Je le organizacija. Orožje proizvajajo podjetja, ki so locirana v določenih državah.
Recimo, SV uporablja vozila Patria. To so Finska vozila. Finska ni članica NATO. Najbolj uporabljena jurišna puška je vsem dobro poznana "Kalašnikov". Praktično je njena proizvodnja v vsaki drugi državi na svetu, večina njih pa ni v NATO. Tudi slovensko podjetje proizvaja vojaška vozila; se spomniš Svaruna? Še bi se dalo naštevati. Če bom iel čas ti bom na zasebno poslal podatke.

Napadajo in spreminjajo notranje ureditve suverenih drzav. Ob tem umre vec 10.000 vojakov in milijone nedolznih ljudi.
Potrebno je potegniti mejo med tem kdaj napade NATO, kdaj pa ena ali dve članici NATO.
Če pogledamo tri glavne misije pod okriljem NATO v zadnjih letih, kjer dejansko tudi govorimo o t.i. "boots on the ground" - Irak, Afganistan in Kosovo.
Irak in Afganistan ni bil napaden s strani NATO ampak s strani ZDA. Irak brez resolucije ZN, Afganistan z resolucijo ZN. V obeh primerih je ZDA najprej iskala "koalicijo voljnih" kjer so vedno v prvi vrsti priskočili na pomoč Britanci. Šele po tem, ko je ZDA naredila dovolj škode in kaosa, se je vključil NATO.
V tem trenutku ne govorim o pravilnosti odločitve ali ne, tu je govora kdo je začel.
NATO je z resolucijo ZN napadel in bombandiral Srbijo oz. takratno Jugoslavijo. Še danes so NATO vojaki na območju Kosova. Večina vojaških žrtev kot tudi civilnih je v območju kjer delujejo Američani sami, ne pa v območju kjer deluje NATO.
ZDA ni NATO, in NATO ni ZDA kljub temu, da si nekateri želijo to prikazati na sto načinov.

Se vedno mislim, da s takimi ljudmi ne gres skupaj v vojno.
S kakšnimi ljudmi pa greš v vojno?

Ob morebitni vojni bi se rajsi povezoval z malimi narodi in ne dovolil velikim, da mi pomagajo z vojaki samo z orozjem.
Katerimi malimi? V našem okolišu so vsi "mali" del NATO ali pa sodelujejo z njim. Če pogledaš zemljevid, samo Avstrija ni v NATO, ampak sodeluje z njim. "Mali" narodi so ravno zaradi nezmožnosti braniti svojega ozemlja združujejo z velikimi. Kaj ti bo pomoč v orožju, če ga pa mogoče ne znaš uporabljati, če nimaš dovolj ljudi da bi ga uporabljali, če je nasprotnik 10x bolje oborožen in ima boljšo tehnologijo, .....itn?
Tudi vojska ne deluje več tako kot je še v času recimo temu "železne zavese", kaj šele pred tem. Takrat je največ pomenilao število vojakov,, danes pa največ pomeni tehnološka naprednost in mobilnost. Vojne se začnejo nekje v bunkerju za računalnikom, se vodijo iz tega istega bunkerja na računalniku, "boots on the ground" pa v bistvu ne predstavlja nič drugega več kot gverilsko bojevanje v uličicah mesta, kjer zaradi pomanjkanja uniformiranost dejansko sploh nihče ne ve več kdo je vojak, kdo je borec in kdo je civilist. V takih vojnah "mali" nimamo kaj iskati, če nismo povezani z velikimi, ki so tehnološko naprednejši. Lahko "malim" daš 10.000 jurišnih pušk, a če nimaš dobro razvite protiraketne obrambe ti te nič ne pomagajo.

Ljudje sami branimo svojo domovino.
Da danes lahko obraniš državo potrebuješ še kaj več kot domoljube, ki so se zanjo pripravljeni boriti in tudi umreti. Če bi bilo leto '91 danes, se nikakor nebi mogli obraniti agresorja sami tako kot smo se ga. Danes za obranitev države potrebuješ aviacijo, pehoto, mehanizirane enote, zračno obrambo, ... tega vsega pa kot "mali" ne moremo imeti v zadostni količini in kvaliteti. In zato potrebujemo"velike" zaveznike, ki to imajo.
Bo73
# 23.02.2018 ob 18:00
@BlackCatXing
Je ze prav, da imamo razlicna mnenja.
Nata ne maram, ker ubije najvec ljudi.
So dalec najvecji proizvajalec orozja na svetu in
gonilna sila razvoja orodja za ubijanje ljudi.
Napadajo in spreminjajo notranje ureditve suverenih drzav.
Napadajo samo manjse od sebe, kot bi tepel zenske ali otroke.
Ob tem umre vec 10.000 vojakov in milijone nedolznih ljudi.
Terorizmu delajo reklamo in ga razglasajo za nevarnost clovestvu.

Se vedno mislim, da s takimi ljudmi ne gres skupaj v vojno.
Ce bi bil general SV, jim ne bi zaupal svojih vojakov.
Ob morebitni vojni bi se rajsi povezoval z malimi narodi in ne dovolil velikim,
da mi pomagajo z vojaki. Samo z orozjem. Ljudje sami branimo svojo domovino.
BlackCatXing
# 23.02.2018 ob 16:54
@Bo73
Se pravi če te pravilno razumem, si za izstop ker nam ni potrebno hoditi v nikogaršnje vojne in se nevtralno lahko odločamo katero stran izbiramo ko in če pride do vojne.

Nekaj javno znanih podatkov za primerjavo med članico NATO in nečlanicam:

Naši vojaki se trenutno nahajajo na treh misijah pod okriljem NATO:
Afghanistan (RSM) - 7 ; usposabljanje Afganistanske vojske
Irak (OIR) - 6 ; usposabljanje iraških sil
Kosovo (KFOR) - 241
in pa dodajmo tu še Latvijo - 50, kjer so del skupine za obrambo članice NATA (5. člen pogodbe)
Ostale misije so pod okriljem EU ali UN.

Nam najbližja soseda, ki ni članica NATO - Avstrija. Če pogledamo samo misije pod okriljem NATO: Kosovo (KFOR) – 440, Afganistan (RSM) – 18. Od 1168 vojakov jih slaba polovica deluje pod NATO poveljstvom, ostali pa so tako kot naši pod okriljem EU ali UN.
Enako velja za Švedsko, ki je nečlanica NATO: Afganistan (RSM) – 50, Irak (OIR) - 70, Kosovo (KFOR) - 700 pod okriljem NATO, ostale misije pa pod EU in UN in vključujejo Kongo, Sudan, Somalija, Mali, India in Pakistan, Severna Koreja, Libanon.
Finska, ki prav tako ni članica NATO ima vojake na misijah pod okriljem NATO v Afganistanu, Iraku in na Kosovu (ne najdem točnih številk v tem trenutku), in sodeluje še v Libanonu, Bosni, Maliju, Somaliji, Indija in Pakistan.
Švica ki ni članica niti NATO niti EU ima 235 vojakov na Kosovo v misiji KFOR pod okriljem NATO.

Kot vidiš, za državo sploh ni več pomembno ali je članica NATO ali ni. Na Švede, Fince, Avstrijce, Švicarje nihče ne more pritiskati da morajo dati t.i. kanon futer za ameriške interese, kar se govori za naše vojake, pa jih vseeno pošiljajo. Tudi EU in UN operacije, iste države kot na NATO misjah.

Recimo, hipotetično, če izstopimo iz NATO naši vojaki ne bodo več tam, naša država pa bo bolj varna, hkrati pa se bodo naši politiki sami odločali sami kje ima Slovenija strateški, gospodarki interes in zato želi pomagati pri stabilizaciji ozemlja, hkrati pa narediti "dober vtis" in bo zato lažje sklepala posle ko bo mir.

Res misliš, da bo zato slovenski vojak samo slovenski in ne bo gazil tuje zemlje, ne bo hodil nekam v vojno ali pa odpravljati posledice vojne, ki je ni zakuhala Slovenija ampak ZDA in NATO? Podatki zgoraj kažejo, da bi z zelo veliko verjetnostjo slovenski vojak še vedno gazil zemljo v Afganistanu, Iraki, Kosovo, Libanonu, Maliju, .... pa bi lahko rekli Američanom:"NE, nismo hlapci in ne morete nam več ukazovati ker nismo v NATO."

Čeprav je NATO vojaška organizacija deluje na enak princip kot EU in UN - vsi morajo biti ZA. Ne zmaga tisti, ki je večji, ali pa ima več podpore. Vse se odloča tako, da morajo biti vse članice ZA. In če Slovenija ne želi ali pa ne zmore poslati 235 vojakov na Kosovo, je ne more nihče prisiliti v to da jih pošlje. Je pa res, da je že z samim vstopom na nek tih način pristala, da bo nadaljevala s tem kar je počela tudi pred vstopom - sodelovanje na mednarodnih operacijah. Če kdo ne ve, ja slovenski vojak je gazil tujo zemljo tudi že pred tem.

Je pa tako, da naša politik av nobenem primeru bodisi da smo ali pa nismo članica NATO nikoli ni in nikoli ne bo iskala našega strinjanja in žegna zato da vojake pošlje kamor jih že pošlje. To je politična odločitev, s katero se mi lahko strinjamo ali pa ne, spremeniti pa je ne moremo. Tako kot nas ne vprašajo za nič drugega, pa je več kot očitno da se v marsičem ne strinjamo z domačo ali pa zunanjo politiko ki jo vodijo.

Jaz osebno vidim prednost v tem, da zato ker smo v NATO imamo vojsko kljub vsemu dobro usposobljeno in delujočo. Brez tega, in brez da nas nekdo iz sedeža NATO ne nadzira in ves čas na nekaj opozarja, bi naša vojska obstajala samo na papirju, v realem stanju pa še taborniki nebi bili, ker bi sredstva namenjena njej kradli še bolj kot jih kradejo sedaj.
Bo73
# 23.02.2018 ob 15:44
Ups...
Bo73
# 23.02.2018 ob 15:31
...BlackCatXing

Dobimo nevtralen pogled na dogodke v svetu, kar doda boljsi presoji.
Ni treba v vojno, dokler ne pride k nam. Ni se treba podpisovat pod vojne
kot so Afganistan, Libija in Irak, ki so z obrambnega stalisca paravojaske operacije.
Vojna je mogoca le, ce se v "velikih" drzavah tako odlocijo, "mali" ne napadamo.

Generalno nam Nato prinasa manj varnosti in slabo vojasko pravo.
BlackCatXing
# 23.02.2018 ob 15:08
@REsnica
Očitno je vprašanje pretežko, da bi lahko nanj odgovoril brez filozofiranja.
Kaj Slovenija in SV pridobi z izstopom iz NATO?
Če ukinemo vojsko kaj pridobimo s tem in kako s tem izboljšamo varnost naše države?
BlackCatXing
# 23.02.2018 ob 14:41
@REsnica
Tvoj odgovor se nanaša na svet kot celoto.
Moje vprašanje se navezuje na Slovenijo in izstop iz NATO.

@amigo
Odgovoril sem ti kako deluje sistem v javni upravi v celoti, ti pa navajaš koliko nedelujočih tankov ima nemška vojska. Saj tvoj prijatelj ni peljal partie na menjavo cevi za vodo ampak službenega megana.
Epafrodit
# 23.02.2018 ob 13:43
...in kupovanje političnega miru

Drži saj je Janezov brezprizivni občudovalec in sledilec. Če pa bi resno hoteli kaj dobrega storiti za SV bi reaktivirali Šteinerja ob predpogoju, da se vsa politika dosledno umakne iz odločanja o obrambnih zadevah.
BlackCatXing
# 23.02.2018 ob 13:17
@amigo
Mogoče je res zgrešena ta politika menjave dela na avtomobilu in resnici na ljubo zelo draga.
Ampak tak sistem ne velja samo za vojsko ali MORS. Tak sistem velja za celotno javno upravo! Tako za vladnega BMWja, za rešilca urgentne postaje, za gasilsko vozilo, za policijsko vozilo, za megana na občini,...

In ne, takega sistema nimamo samo pri nas!
Tak sistem je v veljavi po vsej Evropi.
amigo
# 23.02.2018 ob 12:58
&mb128
Nimam pojma kakšne tajne komunikacijske naprave naj bi imel vgrajene ta avto. Pa če že bi lahko ta uslužbenec stal zraven avta in tako navadni mehanik ne bi mogel ukrasti "vojne tajne". Popravilo bi trajalo največ pol ure, skupaj z nalivanjem nove hladilne tekočine. Mogoče bi pa morali naliti NATO hladilno tekočino, ki je vsaj 10 krat dražja.
mb128
# 23.02.2018 ob 12:36
amigo
Očitno še vedno ne razumeš ali pa celo nočeš razumeti.
Bom zapisal karseda kratko in upam da boš razumel vsaj zdaj.
Pa saj se ne gre toliko za usposobljenost samo. Vse te ljudi se preveri z varnostnega vidika. Veš peljati avto k mehaniku pomeni tudi mu predati kjuče od vozila. In ta mehanik ima potem dostop do marsičesa, lahko nepooblaščenim osebam pove marsikaj. Veš tisti avto je imel vgrajeno vsaj eno napravo za komuniciranje. In mehanik bi lahko prišel vsaj do frekvenc če že ne bi kar oddtujil naprave. Jep, špijonaža se začne že tukaj čeprav se vsaj na prvi pogled gre samo za menjavo cevčice v vrednosti 5. €. To kar ti vzganjaš tu gor je milo rečeno čisti populizem!
REsnica
# 23.02.2018 ob 14:04
Crnamuca
Kaj dobimo če ne bi bilo vojske, vojakov, orožja..? Mir.
Tudi če si kdaj bil na triglavu si moral začeti s prvim korakom. Če hočeš začet vojno pa rabiš orodje za ubijanje soljudi in norce ki jim je to všeč. Če hočeš mir pa narediš ravno obratno.
Tudi tiste, ki do trdili da je zemlja okrogla so zmerjali z bogokletniki in naivnimi utopičnimi norci.
Danes imamo toliko orožja, da lahko večkrat uničimo vse na planetu Zemlja. Pa pravijo da ga je še vedno premalo, da ni dovolj sodobno...in da ne bo miru če nimamo še več orožja in norcev ki so pripravljeni ubijat. Zame je utopija to, da več orožja prinasa mir. Če bi bilo to res, bi v zda ne bilo toliko strelskih morilskih pohodov in na divjem zahodu ne bi bilo umorov.
Kdaj pa bomo imeli dovolj zdresiranih bolnikov ki želijo ubijat in orodja s katerim bi jih zdravili?
Bo orožja dovolj da bomo imeli mir ko bo človeštvo lahko 1000x uničilo vse na planetu ali takrat ko bomo lahko ( teoretično) razstrelili kar nas planet?
Orožja nikoli ne bo "dovolj" da bi z njim garantirali mir in ne vojne.
BlackCatXing
# 23.02.2018 ob 13:27
Imam vprašanje za zagovornike izstopa iz NATO in tiste, ki ste mnenja da je potrebno vosjko ukiniti:

Kaj pridobimo in kaj se s tem za SV spremeni?
Koliko bolj varni bomo napram današnji varnosti ko smo v NATO?
Kako usposobljeno vojsko bomo imeli in kdo bo meril njeno usposobljenost?
Če ukinemo vojsko in se sredstva prerazporedijo drugam, bo zato recimo Klinični center zgrajen s kvalitetnejšimi materjali na bolj transparenten način in bodo krajše čakalne dobe?
Če ukinemo vojsko in se jo za obrambo države nadomesti z nečim drugim, kaj bi naj to bilo in od kod bodo po vaše prišli kadri ki bi organizacijo vodili?

Prosil bi za korekten odgovor, ne pa nekaj v smislu: "USA podrpniki, plačanci, hlapci, ..."
Eno zložna poved v takem smislu je enaka kot če bi jaz rekel:"Ne to ni res!"
m72
# 23.02.2018 ob 11:02
" Alan Geder namreč ne izhaja iz tako imenovane akademske struje in je zato sprejemljiv tudi za SDS - njegovo imenovanje je prek Twiterja pohvalil celo Janša."

Zgleda, da katićka ni prenašala Ostermana, ker je magister prava in dr logistike iz Celja :-) in je iskala priliko, da ga zamenja z dipl športnikom, ki bo bolj poslušno gonil nakupovalni voziček. Glede vojaške izobrazbe pa sta na nivoju naših guzmanov, ki so vse prej kot soldati po stroki. V najboljšem primeru imajo ŠRO iz JLA, sicer pa kakšno abramboslovje, ali pa karkoli drugega in nekaj šnelkursov - pa so generali. Kar je seveda bedno, vendar povsem na nivoju banana države.

Andrej Osterman cv

Alen Geder cv
Kazalo