V stranki s pomočjo strokovnjakov pripravljajo predlog zahteve za ustavno presojo, ki jo bodo zdaj ponudili v podpis tudi drugim poslanskim skupinam. Foto: BoBo
V stranki s pomočjo strokovnjakov pripravljajo predlog zahteve za ustavno presojo, ki jo bodo zdaj ponudili v podpis tudi drugim poslanskim skupinam. Foto: BoBo

Da je letošnji proračun protiustaven, so že prejšnji teden opozorili v SDS-u, predsednik stranke Janez Janša pa je napovedal, da bodo zahtevali ustavno presojo. A predlog, ki so ga pripravili v največji opozicijski stranki, se poslancem NSi-ja pravno ne zdi dovolj dobro utemeljen, zato zanj ne morejo prispevati svojih podpisov.

"V NSi-ju si želimo strokovno in pravno dobro argumentirano zahtevo za ustavno presojo, zato smo k pripravi utemeljitve povabili skupino uglednih ustavnih pravnikov in ekonomistov," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Politika je prva dolžna spoštovati zakone"

DZ je rebalans, s katerim se letošnja poraba prvič zvišuje prek deset milijard evrov, na začetku marca sprejel s podporo poslancev koalicije, Levice in SNS-a, proti pa so glasovali v NSi-ju in SDS-u. Postopek za oceno ustavnosti lahko sicer z zahtevo med drugimi začnejo državni zbor kot ustanova ali tretjina poslancev DZ-ja, državni svet in vlada.

Ob tem so spomnili na opozorilo fiskalnega sveta, da je raven izdatkov letošnjega proračuna v nasprotju z zakonom o fiskalnem pravilu. "Politika je prva dolžna spoštovati zakone. Gre za vprašanje spoštovanja pravne države in vlada ne more arbitrarno odločati, ali bo spoštovala zakone," so opozorili v NSi-ju in dodali, da je po nasvetu ustavnih pravnikov in ekonomistov za zaščito pravne države v danem primeru najprimernejše sredstvo zahteva za presojo ustavnosti proračuna.

Fiskalni svet je februarja še pred potrditvijo rebalansa v DZ-ju opozoril, da načrtovani izdatki za 270 milijonov evrov presegajo okvir, ki ga določa v ustavi zapisano fiskalno pravilo. Ta odklon pa bi bil lahko še višji, saj je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj pred kratkim znižal napovedi gospodarske rasti. Če k temu dodamo še nove znake ohlajanja gospodarstva, kamor slovensko gospodarstvo največ izvozi, potem je jasno, da smo dolžni ukrepati, so opozorili v NSi-ju.

NSi: Proračun je zrel za ustavno presojo