Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 56 glasov Ocenite to novico!
Ljudmila Novak
Ljudmila Novak je včeraj po desetih letih odstopila z mesta predsednice NSi-ja, stranko pa bo kot vršilec dolžnosti predsednika zdaj vodil Matej Tonin. Foto: BoBo
Tonin je bil že do sedaj osrednji pretendent za funkcijo predsednika stranke, kar lahko razberemo iz njegovega javnega pozicioniranja skozi prizmo političnega komuniciranja, pravi Domen Kos. Foto: MMC/Televizija Slovenija
"Glede na izkušnje iz nekaterih drugih okolij, na primer iz Avstrije, to ni slab tajming," glede zamenjave na vrhu stranke nekaj mesecev pred volitvami meni politični analitik Aleš Maver. Foto: BoBo
Etablirani politični stranki z jasno organizacijsko strukturo odstop predsednice ne bi smel povzročiti večjih pretresov, menijo analitiki. Foto: BoBo

Dodaj v

"NSi želi z menjavo generacij nagovoriti širši bazen volivcev"

Odzivi na zamenjavo v vodstvu NSi-ja
1. februar 2018 ob 11:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zamenjava na vrhu Nove Slovenije v očeh političnih analitikov za stranko ne prinaša velikih sprememb, prav tako jih ne preseneča trenutek odločitve - volitve so namreč tik pred vrati.

Ljudmila Novak je včeraj po desetih letih odstopila z mesta predsednice NSi-ja, stranko pa bo kot vršilec dolžnosti predsednika zdaj vodil Matej Tonin.

"Najverjetneje gre za vnaprej načrtovan manever v kontekstu prihajajoče volilne kampanje. Tonin je bil namreč že do zdaj osrednji pretendent za funkcijo predsednika stranke, kar lahko razberemo iz njegovega javnega pozicioniranja skozi prizmo političnega komuniciranja," je prepričan Domen Kos z Inštituta za politični menedžment, ki dvomi, da gre za spremembo ideološke smeri - sam to vidi bolj kot spremembo v predstavitvi te ideološke smeri z namenom približati se širši skupini volivcev.

Tudi politični analitik Aleš Maver je mnenja, da odstop Novakove za stranko ne pomeni kaj dosti, saj se tudi pod Toninom najbrž obeta kontinuiteta dosedanjega vodenja in usmeritve stranke. "Edino, kar bi mogoče lahko vplivalo na volivce in bi utegnilo prinesti neke dodatne glasove, je to, da gre za mladega politika," meni.

Tonin bo gradil na zamenjavi generacij v politiki
Kos pojasnjuje, da živimo v času personalizacije politike, kar pomeni, da osrednjega pomena v volilnih kampanjah niso več politične stranke, temveč posamezniki. Volivci se namreč lažje identificirajo s posameznikom, s katerim razvijejo individualen odnos, ki nadomešča tradicionalno ideološko in zaupanja vredno povezavo med volivci in političnimi strankami.

"V tem kontekstu gre razumeti tudi politično komunikacijski manever Tonina, ki je s tem privlekel vso pozornost medijev nase. Nujno potrebno je, da se v teh nekaj mesecih pred volitvami izpostavi kot kredibilen in prepoznavni politični vodja," pravi naš sogovornik, ki sam meni, da je Tonin v dobi potrošniške paradigme, ki je močno prisotna tudi na področju političnega komuniciranja precej boljša izbira za politično stranko, kot je bila Novakova.

Prepričan je, da bo svojo javno podobo gradil na menjavi generacij v politiki, združevanju in mladostni energiji, kar Kos ocenjuje za strateško pametno odločitev, ki verjetno delno izhaja tudi iz rezultata Novakove na predsedniških volitvah.

(Ne) realna pričakovanja na predsedniških volitvah
Na predsedniške volitve, na katerih je Novakova zbrala sedem odstotkov glasov volivcev in se uvrstila na četrto mesto, opozarja tudi Maver, saj se je tam po njegovem mnenju pokazalo, da je domet Nove Slovenije sicer stabilen, ampak navzgor precej omejen.

"Pri Ljudmili Novak je zanimivo, da je sicer na vseh volitvah, na katerih je sodelovala, vsaj v relativnih številkah izboljšala rezultat stranke, a zdaj vseeno odstopa. Mislim, da jo je pokopala razlika med pričakovanji nekaterih v stranki, ki so se najpozneje na teh predsedniških volitvah izkazala za nerealna, ter med njenim realnim dometom. Tisti, ki so dojeli ta omejeni domet, verjetno mislijo, da se bo z mladim voditeljem dalo to popraviti," razmišlja.

NSi-ju čigavi glasovi?
Kam bi lahko torej stranko NSi, ki jo 17. februarja čaka programski kongres, zaneslo v prihodnosti? V medijih so se v zadnjih tednih, že pojavile špekulacije po povezovanjih in koalicijah - tako z Lojzetom Peterletom kot z Marjanom Šarcem.

Kos meni, da gre povezovanje v kontekstu volilnih kampanj razumeti predvsem kot željo po maksimizaciji števila glasov in zagotovitvi potencialne koalicije pri sestavi oblasti in oblikovanju javnih politik. "V tem primeru pa bi rekel, da gre za zdaj predvsem za premišljeno in strateško politično komuniciranje prek medijev, ki želi vzbujati javno podobo povezovanja in širine določenih političnih akterjev (medijski spin)," ocenjuje.

Maver pravi, da so v NSi-ju vedno gradili na predstavi, da se lahko pomikajo proti sredini ter da bodo tako prihajali tudi glasovi levice in sredine. "Nauk volitev državnozborskih volitev iz leta 2011 je, da se to ne dogaja, ne dogaja pa se zato, ker je na levici in predvsem na levi sredini že gneča in ljudje raje volijo stranke, ki so jim tudi v drugih pogledih bližje, medtem ko Nova Slovenija še vedno velja v prvi vrsti za katoliško, da ne rečem za klerikalno stranko. Pričakovati, da bodo dobili številne glasove z levice, je nerealno," opozarja.

Pojasnjuje, da ima NSi pri koalicijah velik problem, da po eni strani hoče veljati za stranko, ki prinaša spremembe, po drugi strani bi pri teh koalicijskih povezavah na vsak način želela zaobiti SDS, ki je v opoziciji najmočnejši. "A jasno je, da bo NSi vsaj na teh, pa najbrž tudi še na kakšnih naslednjih, še vedno v njegovi senci," je prepričan.

"Verjetno bi res prav navezava z Marjanom Šarcem v tem smislu pomenila neki zasilni izhod, je pa vprašanje, kaj bo iz tega. Kajti če v NSi-ju mislijo, da bodo v navezavi s Šarcem oni prva violina, je tudi tam jasno, da nimajo te možnosti," zaključuje Maver.

Tina Hacler
Prijavi napako
Komentarji
stewie
# 01.02.2018 ob 12:08
V kratkem lahko pričakujemo še podobno potezo pri SDSu, da Janša prepusti krmilo stranke Mahniču ;)
Peroz
# 01.02.2018 ob 11:53
Jaz bi imel nsi minus verska nesnaga. Pa nimam nič proti religiji niti katolikom, samo menim, da zadeva ne sodi na politični parket. Nikakor. Kakor tudi ne zgodovina, beli/rdeči ipd. Politika naj skrbi za gospodarstvo, ostalo se bo pošlihtalo samo od sebe.
friks
# 01.02.2018 ob 12:33
Moram priznati, da do sedaj nisem bil za to stranko.

Zdaj pa tudi ne bom.
KovacevaKobila
# 01.02.2018 ob 12:47
NSi želi z menjavo generacij nagovoriti širši bazen volivcev

Ambiciozni prehod iz napihljivega bazenčka ... na sicer še zmeraj otroškega, a z ličnimi keramičnimi ploščicami.

Sicer pa je lepo videti, da je vodenje stranke prevzel zrel možakar, ki se je dokazal na prostem trgu ... ne pa kot oni mlečnozobi levaki, ki celo življenje visijo na državni dudi, a ne.
kamut
# 01.02.2018 ob 12:09
Tako im. mali človek vidi rešitev v prosvetljenem „diktatorju“, ki bo jemal bogatim in dajal revnim, vendar je to le utvara. Mali človek svojega družbenega statusa ne bo spremenil, ker je omejen v glavi in bo še vedno ostal izkoriščan. Dobil bo nekaj drobiža, kot ga bodo dobili ameriški delavci, ki so podprli Trumpa ali volivci Erdogana ali Orbana. Potrebno je spremeniti sistem in se zaščititi pred kapitalizmom, ker bo ta vedno generiral nove generacije malega človeka. Bolj kot delavci, delo časti kapital.
bori
# 01.02.2018 ob 12:33
zala10, # 01.02.2018 ob 12:23
Da je Šarec komik, je fake news. Menda je kemik.
# 01.02.2018 ob 12:26
>>Poleg tega smo po ustavi (7. člen) laična država, kar pomeni, da se cerkev ne more in ne sme vmešavati v državne zadeve.
Točno! Velja seveda tudi vice versa.

Šarec je kemični komik, ivan je pa doktor in bog.
vice versa,ja.. pekel in rumenomodra nebesa.
bori
# 01.02.2018 ob 12:29
zala10, # 01.02.2018 ob 12:19
@strankaSDS
Pozdravljamo spremembe v @NovaSlovenija in upamo, da bo z njimi konec izključevalne politike, tako kot je bilo to članstvu obljubljeno na današnji seji Sveta.

Oh.. 'izključevanja'...
Sicer pa Šarec lahko nadomesti kar nekaj likov v parlamentu.. najbolje, da stranke ustanovijo še Hribar in ostali.. in bo slo3 končno postal zanimiv kanal.. TV GA-GA..
Eleanor
# 01.02.2018 ob 12:19
Poleg tega smo po ustavi (7. člen) laična država, kar pomeni, da se cerkev ne more in ne sme vmešavati v državne zadeve.
pahorček
# 01.02.2018 ob 12:13
Tako bom reko!

Volilci, ki nam je bližje desno pol, že leta nimamo kaj za volit.
SDS se je izgubila v branjenju lika in dela velikega vodje. Glavno vodilo jim je: ne preiskujte nas, komunisti kradejo že 70 let!

SLS še sploh obstaja?

NSI je preveč ozka ker je preveč zlizana s cerkvo! Ni pa rečeno da smo vsi ki smo bolj desno usmerjeni, verni!

Če bi se res pojavlja neka stranka na desni, brej velikega vodje, brez cerkve, brez programa "mi smo proti Kučanu", bi lahko dobila tudi zmago na volitvah...

Tako pa bo na desnici spet sama žalost - zgleda!
stewie
# 01.02.2018 ob 12:19
pahorček, izgleda da bo nova sila na desnici Šarčeva stranka.
Eleanor
# 01.02.2018 ob 13:08
Slovenci nimamo problema s tradicionalnimi vrednotami (visoki uspehi referenduma proti družinskemu zakoniku) in smo izrazito nenaklonjeni masovnim imigracijam (raziskave javnega mnenja glede priseljevanja).

Hahaha, to seveda zdaleč ni res. Ve se, kdo je bil proti v družinskem zakoniku in koga so naščuvali (v vsaki cerkvi propagandni plakati in listki za nagovarjanje vernikov, kako morajo obkrožati), nato Primčevi avtobusi onemoglih in dementnih ostarelih iz vsakega Doma starejših, da si je nabral glasove proti. Velika večina, ki nas je družinski zakonik podpirala, je ostala doma, ker so bili mnenja, da se ne sme glasovati o človekovih pravicah, ampak se jih mora brezpogojno zagotoviti vsakomur. Nadalje o masovni migraciji ravno tako vemo, kdo je bil proti in kdo je ščuval ljudi (SDS) z lažmi o 1300 eur na mesec in podobno, nekaj neonacistov pa se je organiziralo v velike skupine, da so ustvarjale javno mnenje. Še vedno pa smo Slovenci odprta družba in večina ne podpira zavračanja beguncev ampak ravno nasprotno - jih pozdravlja.
medic
# 01.02.2018 ob 12:22
Z Matejem Toninom na čelu in z verskim pridihom NIKOLI ne bom volil te stranke. Družina je tudi brez cerkve in ljubezen brez poroke!
acoschwanz
# 01.02.2018 ob 12:00
NSi naj se lepo otrese SDSa, pa bo njihova prihodnost precej svetlejša.
KovacevaKobila
# 01.02.2018 ob 13:28
Rabimi Trumpa ne pa šarca & tonina.
In BTW jaz sem tudi grap ny the pussy svoj čas.


Potolažite se: popolnoma enako bi dobili od Trumpa, kot boste dobili od Šarca ali Tonina ... tj. en velik prst v rit.

Oz. če uporabim vam všečno izrazoslovje: they would all grab you by the ****.
bori
# 01.02.2018 ob 12:54
zala10
Ste vedeli, da zaposleni na občini Kamnik svojega župana ljubkovalno kličejo psiho?

Ne, me pa zanima Janezovo ljubkovalno ime v štabu.. oziroma Tower Jožeta Pučnika po novem, pa na pikniku v Lepeni?
JakaStrojansek
# 01.02.2018 ob 14:43
Zdravo,

lahko kdo pojasni kako sovpada KRŠČANSKA demokracija z neoliberalnimi načeli gospodarjenja, rezi v socialo, zapiranjem mej in vzvišenim obravnavanjem tujcev/marginalcev, zanikanjem zgodovine, privatizacijo zdravstva in šolstva itd.? Če "desna" usmerjenost predstavlja podrejenost kapitalu in "leva" razvoj družbe kot celote (tako si sam tolmačim), osebno 10 božjih zapovedi hitreje umestim med slednjo. Malce shizofreno deluje tale Nova Slovenija...

Jaka
acoschwanz
# 01.02.2018 ob 11:59
To da je Ljudmila dobila malo na predsedniških je normalno. V Sloveniji predsednika in županov ne volimo na podlagi stranke ampak na podlagi njega (osebe). Stranka je tam samo za okras.
KovacevaKobila
# 01.02.2018 ob 19:13
Ah, kako očarljivo kisla je bila Ljudmila na tiskovki. Prostovoljen odstop, nedvomno.

Babyface Tonin pa, glej ga zlomka, za razliko od Ljudmile ne izključuje možnosti sodelovanja z Janšo ... slednji pa mu pošilja kavico s srčkom.

Prav nič transparentni manevri, a ne.
Eleanor
# 01.02.2018 ob 12:17
Klerikalna stranka nikjer v 21. stoletju ne more biti uspešna.

Pustimo njihove neoliberalne gospodarske programe, ki se nekaterim zdijo nadvse super, čeprav so to že preživeti vzorci iz 90. let, ki so nas pahnili v krizo in nas še bodo, če jim bomo nasedali. Ne morejo biti v Sloveniji uspešni tudi iz razloga, ker se še vedno niso distancirali od domobranstva in belogardizma ter priznali zaslug za osvoboditev partizanskemu boju. Dokler bodo enačili to neizenačljivo zadevo in si vtepali v glavo nekakšno spravo, ne bo nič drugače. Tretjič - vemo, kako so se opredeljevali ob družinskem zakonuku (kar pa je seveda nekaterim desničarjem všeč - ampak s takšnim stališčem, kot ga imajo, si novih volivcev v 21. stoletju pač ne morejo obetati). Razen odliva tistih konstantnih glasov Janševe SDS k njim.
živko
# 01.02.2018 ob 19:03
Tale Tonin je navalil. Ljudmila je bila kar malo paf.
neviden
# 01.02.2018 ob 18:14
Kakšni levi , kakšni desni , brez veze zgubljate čas , s pisanjem , ti so takšni oni pa so takšni. Vsi so enaki , gledajo za svojo rit , koliko strank se je od osamosvojitve zamenjalo na oblasti , pa tega ni bilo opazit v dejanjih , samo izgovarjajo se eni na druge. En čas so bili na oblasti rdeči , nato beli in tako se izmenjavajo v nedogled. Sprememb pa ni in jih ne bo..................... Kaj pa je ta gospa , za nekatere uspešna , naredila za Slovenijo - nič. Samo strošek je bila za državo in za nas vse normalne državljane. Par tisoč podkupljenih ljudi jo je volilo in zato je lahko odločala večinoma v škodo nas vseh preostalih državljanov Slovenije , ki je morda nismo marali , ona pa se je imela za pomembno. Nobene škode ne bo za državo , če gre v pokoj.......................
SKing
# 01.02.2018 ob 15:33
Veličastni Veliki Vodja JJ - kdaj pa vi odidete?

Mar niste že predolgo predsednik stranke, Veliki Vodja JJ? Od leta 1993. Čas je za menjavo.

Ampak ne. On bo še bolj potopil SDS in posledično "desnico". Levičarjem se smeji, letošnja zmaga na volitvah je zagotovljena. Do leta 2022 torej nič novega.
svabo
# 01.02.2018 ob 13:14
Zdaj tole vse skupaj nima kakšne posebne dodane vrednosti. Še posebej če pogledaš na zadevo skozi oči in probleme najbolj pomembnih mainstream medijev kot so razne revije, portali in televizija. Namreč vsi ti mediji skupaj s svojimi protagonisti imajo eno in res ogromno težavo. Namreč računanje kvadrature kroga ali kako oz. na kakšen način zagotoviti politično preživetje Edinemu nedolžnemu. Namreč politično preživetje je vedno bolj ogroženo. Celo resen osip podporništva po tem, ko je On povedal, da je najbolj zaupanja pomembna država na tem svetu seveda Bosna. To dogajanje v NSi-ju pa je samo še en nov momentum, ki bo poganjal tole kampanijo. Vendar to so vse nepomembne teme. Politično preživetje pa je osnova za preživetje kup nekih medijev in portalov. Zato to ne bo boj. Bo mesarsko klanje. Edini nedolžni in njegova usoda sta na kocki. Nsi je spremembo naredil. Rumenomodri pa v depresiji.
gicek007
# 01.02.2018 ob 11:59
@masterjoze

To drzi. In rezultat tega je 5* v Italiji, populisti, ki dobesedno niso sposobni natedit nic. Slovenci bomo takega dobili v obliki Šarca.
Wasabi
# 01.02.2018 ob 16:51
skrajne stranke, ki bi slovenijo spremnila v afganistan se moramo znebit.

Že res, da ravno NSi še najbolj spominja na kakšno afganistansko stranko (tam imajo vse religiozno noto), ampak znebiti se jih pa res ni treba. Pač demokracija, naj jo volijo ljudje, ki jim je blizu stranka na verskem temelju, čeprav smo že 2018.
KovacevaKobila
# 01.02.2018 ob 16:50
Če bi Janša to zmogel pri SDS, bi bila desnica na konju in nebi več dobivali glasov taki, kot je Cmerar...

Desničarska logika:
Visoka gospodarska rast v ZDA je dokaz, da Trump obvlada!
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je dokaz, da Cerar ... khm ... nima pojma.
ni maitre
# 01.02.2018 ob 15:32
ajvard
Sej Ljudmila se ne bo čist umaknila iz stranke in če sta se do zdaj ujela s Toninom zakaj bi naenkrat bila drastična sprememba v njunem odnosu in stranki. Bo malo bolj teta iz ozadja in te imajo lahko hud vpliv...če primerjamo s strici iz ozadja. ;)
Ples
# 01.02.2018 ob 14:20
@veza
Ha ha, Peče, samo enega piskanja se spomnim ... in briljantine :)

sedaj vabi vse predsednike strank na kavo in take zadeve bo počel do konca svojih dni,

:))
Pa tudi knjige rad piše :o)
veza
# 01.02.2018 ob 14:16
Ples

Pa tudi, kakšen plan ima Tonin za naslednje mesece. Težko bo ostati v medijskem fokusu, če nimajo še kaj presenetljivega na zalogi.

ne, teh marketinških fint mu ne bo zmanjkalo nikoli, sedaj vabi vse predsednike strank na kavo in take zadeve bo počel do konca svojih dni, njegov politični konec pa se neizprosno bliža.
Spominja me na slavnega Peče-ta, če se spominjaš, samo jezik in frizura in nastop, vsebine nobene.
Janezski
# 01.02.2018 ob 12:02

Ribanjok
# 01.02.2018 ob 11:52
Prijavi neprimerno vsebino
Nekateri takih potez niso sposobni. Ljudmila je s to potezo pokazala veliko poguma. Ena boljših politikov, ki smo jih imeli.

Upam, da bo Tonin prinesel svežino. Desnica jo rabi.


Meni je za Ljudmile in na splošno za tele politične for zelo malo mar, če je bila Ljudmila s to potezo pokazala veliko poguma, bila ena boljših politikov, ki smo jih imeli, zakaj naj bi Tomin primesel neko svežino, al kaj že?

Ne štekam tega.
garmond
# 01.02.2018 ob 17:47
Prav je naredila, mislim da je biti deset let vodja stranke več kot dovolj. Kar je več, je škodljivo za stranko, za njihove volivce in za predsednika samega, ker se potem počasi spreminja v malega diktatorčka. In bog ne daj, da potem takšen pride na oblast.
Vzorčen primer tega je naš zdraharček.
MitjaM
# 01.02.2018 ob 14:24
Pa ne moremo v Sloveniji imeti ene sekularne desne stranke?
Ples
# 01.02.2018 ob 14:18
@veza
Ja, ful hecno tole z v.d., izpade, kot da je ona izbrala naslednika ... on pa potem določi podpredsednika, kakšen sistem je to?
Me zanima, kako na to gledajo člani stranke, pravzaprav so potisnjeni v kot - nimajo druge, kot voliti Tonina (če bo sploh imel protikandidata).

Pravzaprav bi kaj takega pričakovala v SDS - tista z Mahničem je dobra ;))
veza
# 01.02.2018 ob 14:03
svabo
# 01.02.2018 ob 13:14

pozabljaš, da ima Janša lovke v energetiki, SŽ in še kje, pravzaprav, že zdavnaj se je sprijaznil s svojo vlogo "kalimerota" na naši sceni, svojih interesnih sfer pa še zdaleč ne bo pustil drugim.
Kaj ima, recimo, Cerar, nekaj svojih profesorskih kolegov in tam se vse konča, kaj ima NSI, mladino iz veroučnih skupin in mamce z roženvenci v rokah in to je vse.
Joker
# 01.02.2018 ob 14:00
Grafična upodobitev viteza Don Kihota na šarcu in Tonina kot Sančo Panse, na jumbo plakatih, bi bila nesmrtna.
Še posebej, če bo Janez Janša mlin na veter.
ni maitre
# 01.02.2018 ob 15:57
Ples
Ja hvala tebi ker si taka pozitivka in da se lahko še mi nalezemo dobrih vibracij.
Ples
# 01.02.2018 ob 14:46
@ni maitre
To je predvsem stvar nsi, članov stranke in volilcev. Tonin se še ni zjasnil v katero smer bodo pluli in dajmo mu vsaj to možnost.

Eh, saj jaz mu ne jemljem možnosti no ;) Samo spomnila sem se na tisto njegovo knjigo, na predstavitev ... ena bolečina zame, samo povem.

Drugače pa vidim na tviterju, da mu Nedolžni že daje možnosti ... ga vabi na kavo - s fotko kave s srčkom v smetanci :o)
ni maitre
# 01.02.2018 ob 14:23
Ples
To je predvsem stvar nsi, članov stranke in volilcev. Tonin se še ni zjasnil v katero smer bodo pluli in dajmo mu vsaj to možnost.
GorskiVodnik
# 01.02.2018 ob 14:08
@zala10
Ivan. :)

Grozni ?
ni maitre
# 01.02.2018 ob 13:39
KovacevaKobila
tj. en velik prst v rit.
Če smo iskreni potrebuje tudi levica veliko čistko v svojih vrstah. Tudi mi na levi nimamo neke blazne alternative, pa bi si jo želel...brez zamere.
veza
# 01.02.2018 ob 23:03
Zmagal bo tisti, ki bo skupino "ne vem" pripeljal na volišča.
veza
# 01.02.2018 ob 21:50
Tonin me nikoli ni prepričal, sedaj pa se mi je na tem prvem nastopu tako zagabil, da sem takoj preklopil.
anny22
# 01.02.2018 ob 16:27
Pomembno je samo mnenje sedanjih in bodočih volilvcev NSi. Vsi opazujoči pač nimamo prava glasanja ali kako gre? ;)
Ples
# 01.02.2018 ob 15:50
@ni maitre
Hvala, sem se kar malo posončila ;)
ni maitre
# 01.02.2018 ob 14:55
Ples
Sej vem da mu je ne ;)...ker vem da si ful pozitivka in ne nergačica...sej zato si mi fajn ;)
Ples
# 01.02.2018 ob 14:09
V tem kontekstu gre razumeti tudi politično komunikacijski manever Tonina, ki je s tem privlekel vso pozornost medijev nase. Nujno potrebno je, da se v teh nekaj mesecih pred volitvami izpostavi kot kredibilen in prepoznavni politični vodja

No, medijsko so tole dobro začeli ... 17 dni pred kongresom so s to potezo zbudili veliko pozornost in mislim, da se bo vsaj v tem času veliko pisalo, ugibalo, analiziralo. Če bi počakali na kongres in tam izvolili Tonina, bi bilo sicer tudi medijsko zanimivo, ampak publicitete pa veliko manj.

Vprašanje je seveda, če to v osnovi sploh kaj spremeni. Pa tudi, kakšen plan ima Tonin za naslednje mesece. Težko bo ostati v medijskem fokusu, če nimajo še kaj presenetljivega na zalogi.
bori
# 01.02.2018 ob 13:10
zala10, # 01.02.2018 ob 13:02

medvedek ivan
Mirlo
# 02.02.2018 ob 03:32
Kako že gre oni balkanski pregovor - sanja svinja o kukuruzu!
FDVjevec
# 01.02.2018 ob 16:53
Jasen odmik od SDS + manjši odmik od cerkve = veliko novih volivcev + izguba nekaterih starih volilcev
Great success
osservatore
# 01.02.2018 ob 16:35
"NSi želi z menjavo generacij nagovoriti širši bazen volivcev"

Pri vseh neuspešnih strankah se zamenjajo vodilni politiki stranke, razen pri eni, ki jo še vedno in jo bo še naprej vodil narbolj velik veliki ljubljeni demokratični vodja. Tako da stranka na volitvah ne bo presegla 20% praga. As ususal.
Kazalo