Varuhinja človekovih pravic meni, da bi prvenstveno morali omogočiti ljudem preživetje na podlagi dela in ne le socialnih transferjev. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Varuhinja človekovih pravic meni, da bi prvenstveno morali omogočiti ljudem preživetje na podlagi dela in ne le socialnih transferjev. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Vlasta Nussdorfer, ki je prevzela vodenje Urada varuha človeka pred slabim mesecem, je bila gostja spletne klepetalnice MMC-ja. Varuhinja človekovih pravic je razkrila, da že po prvem mesecu ugotavlja, da se v instituciji veliko dela, vendar to navzven ni vedno dovolj vidno .

"Ocenjevanje učinkovitosti zgolj na podlagi odziva v medijih je lahko krivično. Trudila se bom, da bomo delo opravljali visoko strokovno, zavzeto in hitro. Seveda pa ni pričakovati zgolj pohval, saj je posameznik z odgovorom lahko nezadovoljen, čeprav drugačne rešitve nismo in ne moremo ponuditi," je povedala nekdanja tožilka in nekdanja predsednica humanitarnega društva Beli obroč, ki je nudil pomoč žrtvam kaznivih dejanj.

Nussdorferjeva je tudi poudarila, da se bo sicer še vedno ukvarjala z dobrodelno dejavnostjo, ki je združljiva tudi z delom varuhinje. Dobila pa je tudi pozitivno mnenje protikorupcijske komisije.

Na očitke, da se veliko odgovorov Urada varuha človekovih pravic začne s "tu varuh žal ne more veliko narediti", pa je nova varuhinja odgovorila, da veliko predlogov in priporočil državni organi upoštevajo, vsaj na daljši rok.

Varuh pa sicer dobiva tudi veliko pritožb na področjih, ki niso v njegovi pristojnosti in tako pristojnosti varuha niso izvršilne. Varuh pa po njenih besedah ostaja najvišji organ za neformalno varstvo človekovih pravic v državi.