Koalicijski partnerji so si neenotni predvsem glede predvidenega zvišanja nižje stopnje DDV-ja na višjo za nekatere skupine blaga in storitev. Foto: BoBo
Koalicijski partnerji so si neenotni predvsem glede predvidenega zvišanja nižje stopnje DDV-ja na višjo za nekatere skupine blaga in storitev. Foto: BoBo

Koalicijski partnerji so na kolegiju predsednika vlade govorili tudi o morebitnem dvigu DDV-ja na nekatere postavke. Precej prahu je namreč dvignila namera dviga DDV-ja na časopise in revije, o čemer si tudi koalicija ni povsem enotna.

V pripravi tudi alternativne rešitve
Kot je po kolegiju pojasnil Gregor Virant (DL), ministrstvo za finance že pripravlja alternativne rešitve. V vsakem primeru je po njegovih besedah treba proračunski primanjkljaj znižati pod tri odstotke, zato so potrebni ukrepi na prihodkovni in odhodkovni strani.

Predlog dviga DDV-ja še iz prejšnjih mandatov
Pri tem Virant meni, da parcialni dvig DDV-ja ni edina možnost na prihodkovni strani, zato ta ideja še ni "zakoličena". Virant je pojasnil, da je ideja dviga DDV-ja nastajala že v prejšnjih mandatih na ministrstvu za finance, vendar nikoli ni prišla na mizo.

NSi: Dvig je občutljiva tema
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak pa je pred kolegijem dejala, da je dvig DDV-ja občutljiva tema in bodo o tem v koaliciji še razpravljali. Poudarja pa, da je prihodke v državno blagajno nekako treba dobiti.

Žerjav o hudih posledicah referendumov
Glede referendumov pa je tako po mnenju Viranta kot predsednika SLS-a Radovana Žerjava podobna situacija, kot je bila v času vlade Boruta Pahorja. Toda zdaj je javnofinančni položaj v Sloveniji še bolj zaostren in bi imela referenduma glede državnega holdinga in sanacije bank še hujše posledice, kot so jih imeli referendumi pod Pahorjevo vlado, je posvaril Virant.

Žerjav pa je pred kolegijem ocenil, da če bomo nad reformami tako kot takrat zamahnili z rokami, "bomo odmahali in iz te države ne bo nič". Ponovil je, da si referendumov v takem položaju, kot je zdaj država, ne moremo privoščiti.

Da ne bi bilo "preveč" popravkov reform
Po Žerjavovih besedah je treba resno zagrabiti za predlagane projekte in reforme, pogledati, kaj je treba še popraviti in ukrepe sprejeti. Minister za gospodarstvo se ob morebitnih prevelikih popravkih predlogov reform strinja z vprašanjem smisla reform v tem primeru. Po njegovih besedah je treba razumeti, da mora imeti reforma vsebino in spremembe. Je pa poudaril, da v tem trenutku država potrebuje stabilno vodenje in s tem sprejemanj ukrepov.

Pred škodljivimi posledicami referendumov je pred kolegijem posvarila tudi Novakova. Meni namreč, da sta zakon o državnem holdingu in sanaciji bank dobra, upoštevanih pa je bilo tudi veliko predlogov opozicije. Zdaj je čas, da začneta delovati, je dejala.

Virant pa je glede reform pojasnil, da se v DL-ju zavzemajo za to, da bi reforma delovnopravne zakonodaje vnašala več fleksibilnosti na trg dela.