Gorenaku očitajo, da je odgovoren za zaplet z referendumskimi podpisi. Foto: BoBo
Gorenaku očitajo, da je odgovoren za zaplet z referendumskimi podpisi. Foto: BoBo

Interpelacijo zoper notranjega ministra Gorenaka so vložili poslanci Pozitivne Slovenije, v njej pa mu očitajo odgovornost za izginule podpise pod pobudo za referendum o zakonu za sanacijo bank.
Poleg tega naj bi na ministrstvu za notranje zadeve zavlačevali z oddajanjem poročila o ustreznosti podpisov v DZ. Gorenak je že zavrnil vse očitke vlagateljev interpelacije in ob tem pojasnil ravnanje MNZ-ja.
Za zdaj so podporo interpelaciji napovedali le še v SD-ju, kjer menijo, da gre pri zapletu s podpisi za referendum vsaj za ministrovo objektivno odgovornost. V koaliciji pa opozarjajo, da je treba najprej počakati na izsledke organov, ki preiskujejo zaplet. Interpelacija zoper Gorenaka je sicer prva interpelacija v tem mandatu vlade Janeza Janše in 29. interpelacija v dozdajšnjih sklicih DZ-ja.
Tudi o pravicah funkcionarjev
DZ bo imel na mizi tudi več novel, s katerimi vlada po vzoru poslancev za različne funkcionarje predlaga spremembe pravic po prenehanju mandata. Novele zakonov posegajo v višino nadomestil in skrajšujejo čas njihovega prejemanja. Če bi bila sprejete, bi novele okrnile prihodke funkcionarjev državnih organov, varuha človekovih pravic, ustavnih sodnikov in nekdanjih predsednikov republike.
Poslanci bodo odločali tudi o predlogu vlade, da bi posameznike, ki so vplačevali prispevke v sklade drugih republik nekdanjega SFRJ-ja, izvzeli iz znižanja pokojnin. Na dnevnem redu decembrske seje je tudi novela zakona o visokem šolstvu, ki naj bi bila potrebna zaradi podaljšanja rokov za podaljšanje akreditacij univerz.
Kolegij predsednika DZ-ja Gregorja Viranta je danes tudi sklenil, da se novela zakona o bančništvu obravnava po nujnem postopku in predlog prav tako uvrstil na omenjeno sejo. S predlogom naj bi sicer okrepili instrumente, ki jih ima Banka Slovenije na voljo za nadzor bank in ukrepanje.