Sejo komisije so po skoraj štirih urah zaprli za javnost. Foto: BoBo
Sejo komisije so po skoraj štirih urah zaprli za javnost. Foto: BoBo

V koaliciji so v uvodu menili, da problematike zaradi varstva koristi otrok ne bi smeli obravnavati na odprti seji. Poslanec SD-a Jan Škoberne je opozoril, da v obravnavani zadevi še potekajo postopki. "Primarna naloga je, da zaščitimo dostojanstvo otrok," je dejal.

Ker pa se je predsednica komisije Eva Irgl (SDS) odločila, da bo prvi del seje odprt za javnost, so koalicijski poslanci zapustili dvorano.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk je v odprtem delu seje opozorila, da v obravnavanem primeru potekajo tako pravni kot sodni postopki. Glede na to je po njenih besedah neprimerno "posegati vmes" še pred dokončno odločitvijo. Poslanec SDS-a Vinko Gorenak je ob tem nasprotno menil, da o tem morajo govoriti.

Civilna iniciativa zelo kritična do ravnanja oblasti
Po besedah Andreja Breznika iz civilne iniciative Pomagajmo otrokom ubite matere je način, na katerega sta bila dečka odpeljana od starih staršev s Koroškega in nameščena v rejniško družino, označil za nesprejemljivega in neetičnega.

Odvetnik starih staršev Velimir Cugmans pa je menil, da v obravnavanem primeru ni bila upoštevana konvencija o otrokovih pravicah. Ta po njegovih besedah zahteva, da se v takih primerih postopa glede na krajevni običaj. Po krajevnem običaju v Sloveniji pa za otroke takrat, ko starši iz določenih razlogov ne morejo skrbeti zanje, poskrbijo stari starši, je dejal.

V Združenju starih staršev Slovenije so opozorili, da stari starši poleg staršev najbolje poznajo otroke. Po besedah Metke Zevnik iz združenja, je zakonodaja izrinila stare starše iz otrokovega okolja.

Peter Stefanoski je ob tem pojasnil, da je približno četrtina otrok, ki so odvzeti staršem, pri starih starših. V konkretnem primeru pa je socialna inšpekcija po njegovih besedah sledila koristim otrok, ne pa katerih drugih oseb.