Opozicija koalicijsko zahtevo za ustavno presojo označuje za slabo napisano. Foto: MMC RTV SLO
Opozicija koalicijsko zahtevo za ustavno presojo označuje za slabo napisano. Foto: MMC RTV SLO
Vendarle referendum o slabi banki?

Koalicija namreč meni, da bi imela zavrnitev zakona na referendumu protiustavne posledice. Marko Pogačnik iz SDS-a je dejal, da bo ob morebitni neuveljavitvi zakona ogrožena ustavna pravica do socialne in pravne države. Koalicija v predlogu zahteve za ustavno presojo sicer navaja svoje znane argumente v prid zakonu.

Na temo referendumov sta se sestala predsednik DZ-ja Gregor Virant in predsednik države Danilo Türk. Virant je dejal, da s Türkom rešitve vidita v sporazumu med koalicijo in opozicijo, ki bi zajemal umik referendumske zahteve o zakonu o državnem holdingu in zavezo za noveliranje zakona. Oba sta ocenila, da obstaja pot, da do referendume ne pride. Virant je dejal, da bi bilo treba kompomis glede zakona iskati v zagotovitvi varovalk za transparentnost delovanja holdinga, ki zajema nadzor Računskega sodišča in podvrženost holdinga zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, in pri sestavi nadzornega sveta holdinga. Virant bo finančnemu ministru Janezu Šušteršiču predlagal sestanek z opozicijo, ki bi bil lahko prihodnji teden.

Zakon naj bi bil reformni in naj bi skupaj z ukrepi za znižanje javnofinančnega primanjkljaja in sanacijo slabih bančnih terjatev ter s pokojninsko reformo in reformo trga dela prispeval k izboljšanju gospodarskega okolja in stabilizaciji javnih financ. Če Slovenija teh ukrepov ne bo uveljavila ali bo z njimi zamujala, bo morala, tako koalicija, zaprositi za mednarodno finančno pomoč.

Opozicija je koalicijsko zahtevo za ustavno presojo označila za slabo napisano. Testa ustavnega sodišča ne bo prestala, menijo v opoziciji.

Razprava ni prinesla nič novega
Razprava poslancev je razodela že znana stališča v prid in proti zakonu, podpisniki pod referendumsko zahtevo pa so vztrajno ponavljali, da so se pod njo podpisali lastnoročno in s polno odgovornostjo. Koalicijski poslanci so opozicijo, še posebej 30 poslancev, ki so podpisali referendumsko zahtevo, opozarjali, da nosijo odgovornost za izgubo suverenosti in še globlje težave Slovenije. Niso manjkali niti očitki o tem, da gre za rušenje vlade ne glede na posledice za državljane. Poudarjali so, da so se stranke usklajevale celo poletje in da so bili upoštevani tudi predlogi opozicije.

Opozicija pa je po drugi strani opozarjala na pomanjkljivosti zakona. Opozarjali so tudi na po njihovem mnenju škodljivo prakso koalicije v parlamentu, neupoštevanje opozicije in stroke ter poskuse omejevanja referendumske volje. Pri tem se jim zdi še posebej sporno, da referendume omejuje politična opcija, ki je na njih v preteklosti tlakovala svojo politično pot.

Završalo je ob novici, da je interna preiskava v DZ o postopkih preverjanja podpisov Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije za začetek postopkov za referendum o zakonu za sanacijo bančnih terjatev pokazala, da so strokovne službe DZ na notranje ministrstvo poslale 36 listov s podpisi več, kot so jih prejele nazaj. Pred glasovanjem so celo prekinili sejo zaradi sestanka kolegija pri predsedniku DZ-ja Virantu.

Vendarle referendum o slabi banki?