Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But sta na slovesnosti podelila priznanja zaslužnim posameznikom in ustanovam - kipec civilne zaščite za življenjsko delo, ki je najvišje priznanje na tem področju, je prejel svetovalec za zaščito in reševanje na Mestni občini Nova Gorica Bogdan Zoratti. Foto: BoBo
Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But sta na slovesnosti podelila priznanja zaslužnim posameznikom in ustanovam - kipec civilne zaščite za življenjsko delo, ki je najvišje priznanje na tem področju, je prejel svetovalec za zaščito in reševanje na Mestni občini Nova Gorica Bogdan Zoratti. Foto: BoBo
Slovesnost ob dnevu civilne zaščite, 28. 2. 2014
Ledena ujma, ki se še danes žal nadaljuje s poplavami na območju Planinskega polja in Cerkniškega jezera, je bila in je še velika preizkušnja tako za državljane kot za državo z njenim sistemom zaščite, reševanja in pomoči, je v nagovoru poudarila premierka. Foto: BoBo
Nagrada civilne zaščite Bogdanu Zorattiju

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But sta na slovesnosti podelila priznanja zaslužnim posameznikom in ustanovam - kipec civilne zaščite za življenjsko delo, ki je najvišje priznanje na tem področju, je prejel svetovalec za zaščito in reševanje na Mestni občini Nova Gorica Bogdan Zoratti.

Sicer je Šestan v današnjem intervjuju za STA izpostavil, da je bila pri nedavni ledeni ujmi največja težava v tem, da ni bilo elektrike. "Mi smo danes od elektrike odvisni bolj kot od hrane. Po vaseh še imajo kje kakšen štedilnik, v mestu pa ne," je povedal.

Opozoril je tudi na veliko število poškodovanih članov ekip, ki so pomagale pri odstranjevanju posledic - poleg smrti električarja na Pohorju je bilo po njegovih besedah poškodovanih 116 gasilcev in dva vojaka.

Šestan se zavzema tudi za to, da bi predpisali usposabljanja za župane in strukture civilne zaščite, saj poudarja, da je lokalna skupnost po zakonu temeljna enota, ki je odgovorna za zaščito občanov.

Ujma kot velika preizkušnja
Premierka Alenka Bratušek pa se je na uradni slovesnosti na Brdu pri Kranju, ki se je je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, zahvalila vsem, ki so v reševanje vložili "svoje znanje, izkušnje in veliko srce". Njihovo delo, ki ga opravljajo, ne da bi pričakovali posebno pohvalo ali priznanje, je eden bistvenih temeljev varnega življenja državljank in državljanov, je poudarila premierka in se jim zahvalila za njihovo požrtvovalnost.

Ledena ujma, ki se še danes žal nadaljuje s poplavami na območju Planinskega polja in Cerkniškega jezera, je bila in je še velika preizkušnja tako za državljane kot za državo z njenim sistemom zaščite, reševanja in pomoči, je v nagovoru poudarila premierka.

Narava silovito pokazala svojo moč
Narava je to zimo po besedah obrambnega ministra Romana Jakiča svojo moč pokazala v vsej svoji silovitosti. Veliko državljanov se je znašlo v situaciji, ki je do zdaj niso poznali, saj so bili odrezani od dobrin, za katere smo vajeni, da so nam na dosegu roke. Vsem, ki jih je prizadela ujma, se je minister zato zahvalil za potrpežljivost in za zaupanje v sistem zaščite, reševanja in pomoči.

Pojasnil je tudi, da so na ministrstvu že analizirali ukrepanje ob nedavni ujmi in ugotovili, da se je sistem odzval, kot je bilo treba in kot so zahtevale razmere na terenu. Očitki, ki so se pojavljali v javnosti, so bili po njegovih besedah po večini neutemeljeni in so v glavnini izhajali iz nepoznavanja zakonodaje, ki ureja reševanje in ukrepanje ob naravnih in drugih nesrečah, je dejal minister.

Jakič je ob tej priložnosti razkril, da se bodo v prihodnje tradicionalni dnevi zaščite in reševanja imenovali po pokojnem nekdanjem poveljniku Civilne zaščite RS Miranu Bogataju, uveljavljeni strokovni simpozij z naslovom Naravne nesreče v Sloveniji, ki poteka v okviru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), pa se bo imenoval po pokojnem nekdanjem dolgoletnem direktorju uprave za zaščito in reševanje Bojanu Ušeničniku.

Nagrada civilne zaščite Bogdanu Zorattiju