Leta 2000 po svetu v šole ni hodilo 100 milijonov otrok, zdaj jih je takih še 57 milijonov. Foto: BoBo
Leta 2000 po svetu v šole ni hodilo 100 milijonov otrok, zdaj jih je takih še 57 milijonov. Foto: BoBo

Na slednje je že v četrtek na novinarski konferenci opozoril glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Po njegovih besedah Slovenija na področju izobraževanja še dosega dobre rezultate, a se bo to prej ko slej končalo, če se bodo sredstva, namenjena izobraževanju, še naprej zmanjševala.

Opozoril je, da v zadnjih šestih letih upada delež sredstev bruto domačega proizvoda, ki ga vlagamo v šolstvo, plače učiteljev so zdrsnile pod povprečje držav Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, padli so tudi stroški dela v izobraževanju.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar se je v poslanici učiteljem ob njihovem svetovnem dnevu zahvalila za ves trud, ki ga vlagajo v delo, in jim zaželela še veliko elana za vnaprej. Poklic učitelja je ocenila kot nepogrešljiv v napredni družbi, saj mladim predaja znanje, vrednote in izkušnje.

V Sloveniji se z vzgojo in izobraževanjem poklicno ukvarja 47.000 učiteljev, vzgojiteljev in drugih pedagoških delavcev, kažejo zadnji podatki državnega statističnega urada.

S svetovnim dnevom učitelji zaznamujejo sprejetje priporočil o položaju učiteljev leta 1966 na posebni medvladni konferenci Unesca in Mednarodne organizacije dela v Parizu. Priporočila so določila pravice in dolžnosti učiteljev, govorijo pa tudi o položaju, ki bi ga glede na zahtevnost dela učitelji morali imeti v družbi, ter o odgovornosti posameznih vlad, ki bi morale učiteljem omogočiti sodelovanje pri odločanju o pomembnih vprašanjih, povezanih z izobraževanjem.

Svetovni podatki kažejo, da je bilo še leta 2000 zunaj izobraževalnega sistema 100 milijonov otrok, a je do danes ta številka padla na 57 milijonov.