V Študentski svetovalnici ŠOU v Ljubljani študentom nudijo brezplačno pravno in socialno svetovanje, psihološko svetovanje ter brezplačno posredovalnico sob. Foto: BoBo
V Študentski svetovalnici ŠOU v Ljubljani študentom nudijo brezplačno pravno in socialno svetovanje, psihološko svetovanje ter brezplačno posredovalnico sob. Foto: BoBo
Študentski dom
V Študentski organizaciji Slovenije so ob začetku študijskega leta študente opozorili, naj se pozanimajo o svojih pravicah glede študija in študijskega programa, pa tudi o pravicah, ki izhajajo iz statusa študenta. Foto: BoBo
Začetek študijskega leta

Univerza v Ljubljani je za bruce in brucke pripravila sprejem na Prešernovem trgu, popoldne pa bo v športnem parku Kodeljevo potekal nogometni praznik študentov.

Diploma je več kot list papirja, je ob uradnem začetku študijskega leta dejal rektor Univerze v Ljubljani Radovan Stanislav Pejovnik, ki je prepričan, da bodo z diplomo ljubljanske univerze študenti hitro našli zaposlitev. Veseli me, da ste se pridružili najboljši univerzi v državi, je dodal in poudaril, da sodi ljubljanska unvierza med tri odstotke najboljših na svetu.

Bruci: Kam po pomoč?
Bruci na točkah subvencionirane študentske prehrane v Ljubljani omenjenene ŠOU mape že prejemajo, pričakujejo, da bo letos mapo prejelo okoli 15.000 študentov. Poleg tega bodo študentom z vsemi informacijami na voljo tudi 1. oktobra na stojnicah na Prešernovem trgu, je povedal predsednik ŠOUL-a Aljoša Krdžić. Po pomoč se lahko obrnejo tudi na ŠOUinfo točko na Trubarjevi 7 ali na brezplačni študentski telefon 080 98 67.

V Študentski svetovalnici ŠOU v Ljubljani imajo za študente brezplačno pravno in socialno svetovanje, psihološko svetovanje ter brezplačno posredovalnico sob.

Do vseh informacij na dostop.si
V ŠOU Maribor so ob začetku študijskega leta pripravili akcijo Dostop, s katero želijo brucem zagotoviti vse informacije, ki jih potrebujejo za uspešno vključitev v študentsko življenje. Poleg map, ki jih bodo delili med bruce, bo na spletni strani https://www.dostop.si/ vsem študentom na voljo priročnik z informacijami o študiju, študentskem standardu ter obštudijskih in interesnih dejavnostih.

V prvih študijskih dneh se bodo študenti lahko udeležili vodenih ogledov univerze, ves mesec bo potekal projekt Študentski oktober v Univerzitetni knjižnici Maribor, ki bo knjižnico približal študentom in jim olajšal vstop v univerzitetno okolje. Poleg tega bo študentski svet oktobra obširno promoviral šport in univerzitetne športne zveze.

Poleg že omenjenih informativnih map bodo na v Študentski organizaciji Univerze na Primorskem v Kopru odprli tudi projekt ŠOUPEN, preko katerega bodo v Kopru prisluhnili predlogom študentov. Nadaljevali bodo tudi projekt Primorskega pravnega centra, ki študentom zagotavlja pravno varnost. Novost na Primorskem je univerzitetni Karierni center.

"Pozanimajte se o svojih pravicah"
V Študentski organizaciji Slovenije so ob začetku študijskega leta študente opozorili, naj se pozanimajo o svojih pravicah glede študija in študijskega programa, pa tudi o pravicah, ki izhajajo iz statusa študenta. Ugotavljajo namreč, da so bolonjski študenti pogosto preobremenjeni s študijskimi obveznostmi, predvsem s samostojnim delom, ki se povečuje na račun nižanja števila kontaktnih ur z mentorjem oziroma nosilci predmetov. Poleg tega v ŠOS-u opozarjajo tudi, naj bodo pozorni pri plačevanju vpisnih in drugih stroškov, ki se v zadnjem času povečujejo, fakultete pa določene stroške zaračunavajo neupravičeno.

Opozarjajo še, da država zmanjšuje socialne pravice študentov, saj z zakonom o malem delu študentom nalaga obveznosti, iz katerih ne bodo imeli nobenih pravic. Obljube o novih štipendijah še niso realizirane, urejeno ni niti vprašanje zdravstvenega zavarovanja za študente, starejše od 26 let, v prihodnje pa se po njihovem mnenju predvidevajo spremembe, ki vodijo v elitizacijo šolstva.

Začetek študijskega leta