Vlada bo z občinami poskušala doseči dogovor glede povprečnine. Foto: RTV SLO
Vlada bo z občinami poskušala doseči dogovor glede povprečnine. Foto: RTV SLO

.

Podrobnosti dogovora naj bi dorekli v sredo na sestanku s finančnim ministrstvom, še vedno pa ni povsem dorečeno, po kakšnem ključu bodo razdelili denar za sofinanciranje naložb, ki bo občinam v tem letu pripadel iz državne blagajne.

Je pa vsaka izmed strani nekoliko popustila pri višini tega zneska. Vladna stran ga je namreč sprva letos želela ukiniti, občine pa so ga želele ohraniti v vrednosti dveh odstotkov skupne primerne porabe. Zdaj naj bi bil ta delež določen pri odstotku, kar pomeni 10 milijonov evrov. Dogovor bi bil lahko podpisan po četrtkovi seji vlade.

Vlada šla na roko občinam in bo manjšala administracijo
Vlada je občinam poleg intervencijskega zakona, ki znižuje njihove stroške ali odpravlja administrativne ovire in bo vložen skupaj z rebalansom, sicer predstavila tudi 20 področij, ki pomenijo sistemske spremembe in bi občinam finančno olajšale poslovanje, je za Radio Slovenija poročala Zdenka Bakalar.
Toda ta zakonodaja je šele v pripravi. Zato je težko oceniti, ali bodo občine privolile v vladno ponudbo in sklenile dogovor, saj bodo morale same ugotoviti, ali so ti pogoji še vzdržni, vlada pa tudi verjetno preračunava, koliko sploh še ima dodatnega prostora za kompromis, da pravočasno zapre rebalans.