Madeleine Albrigh se v Sloveniji mudi kot predsedujoča skupini strokovnjakov, ki pripravljajo nov strateški koncept zveze Nato. Foto: EPA
Madeleine Albrigh se v Sloveniji mudi kot predsedujoča skupini strokovnjakov, ki pripravljajo nov strateški koncept zveze Nato. Foto: EPA
Albrightova na obisku v Sloveniji

Albrightova se bo v petek na Brdu pri Kranju udeležila seminarja o novem strateškem konceptu Nata, kjer bodo sodelovali še številni drugi strokovnjaki in visoki predstavniki Nata, med drugim tudi generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen.

Visoko gostjo je sprejel slovenski premier Borut Pahor in oba sta se v okviru pogovora o oblikovanju novega strateškega koncepta Nata strinjala, da je zelo pomembna javna podpora, saj se svet in Nato srečujeta z bistveno spremenjenim varnostnim okoljem in izzivi, ki jih ta prinaša.

Pahor je med pogovorom izpostavil vprašanje globalizacije zavezništva in možnosti njegove nadaljnje širitve. Albrightova je poudarila, da politična in druga merila za vstop v Nato ostajajo nespremenjena, vendar je izrednega pomena okrepitev strateškega političnega dialoga z vsemi mednarodnimi akterji.

Pahor: Albrightova prosila za vljudnostni obisk
Poleg obiska pri Pahorju je veliko pozornost zbudilo tudi srečanje z gospodarskim ministrom Matejem Lahovnikom. "Poglejte, ona je tukaj zaradi drugih obveznosti in je preprosto prosila, ali lahko ob tej priložnosti opravi, vsaj kar se mene tiče, vljudnostni obisk ... in pri gospodarskem ministru. Kar je prav. Navsezadnje, tukaj je bil bivši predsednik ZDA in z njim sva imela skoraj uro dolg pogovor. Zakaj pa ne? Zakaj pa ne?" je obisk komentiral Pahor.

A po poročanju Dejana Štamflja za TV Slovenija naj ne bi šlo le za vljudnostni obisk, ampak naj bi po nekaterih navedbah Albrightova lobirala za vodilno ameriško podjetje Westinghose, ki proizvaja jedrske reaktorje. Posel s tem podjetjem bi se lahko sklenil, če bi se Slovenija odločila za gradnjo drugega reaktorja v Jedrski elektrarni Krško.

Kot drug motiv za obisk nekdanje vodje ameriške diplomacije se omenja plinske posle, saj bo Slovenija v kratkem podpisala pogodbo o sodelovanju pri gradnji plinovoda Južni tok z Rusijo, ki mu ZDA niso naklonjene in podpirajo vzporeden projekt gradnje plinovoda Nabuco, kjer Rusije ni zraven.

Albrightova na obisku v Sloveniji