D'Alema in Rupel bosta govorila tudi o evropskem sodelovanju in pripravah Slovenije na predsedovanje Uniji. Foto: EPA
D'Alema in Rupel bosta govorila tudi o evropskem sodelovanju in pripravah Slovenije na predsedovanje Uniji. Foto: EPA
Nova Gorica
Mesto začetka obiska je bil skupni trg dveh Goric. Foto: RTV SLO
V Sloveniji italijanski zunanji minister

Na skupnem trgu obeh Goric je prvega italijanskega zunanjega ministra v Sloveniji po petih sprejel vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel. Osrednji temi pogovorov bosta uresničevanje zaščitnega zakona za slovensko manjšino in načrtovana gradnja plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Sosedje si s prihodom nove vlade na oblast želijo drugačnih odnosov in sodelovanja s Slovenijo.

D'Alema je zato dejal, da Italija na Slovenijo gleda kot na partnerja, saj je v zadnjem času dosegla velike uspehe. Interes obeh pa je širitev EU-ja in Nata na zahodni Balkan, je dejal italijanski zunanji minister.

D'Alema se bo, poleg Rupla, med dvodnevnim obiskom sešel s predstavnikoma obeh manjšin, s premierjem Janezom Janšo, predsednikom državnega zbora Francetom Cukjatijem in predsednikom odbora DZ-ja za zunanjo politiko Jožefom Jerovškom.

Na vrsto bodo prišla vsa odprta vprašanja
Predstavniki obeh strani se bodo pogovarjali o vseh aktualnih dvostranskih vprašanjih: manjšinski problematiki in infrastrukturno-energetskih vprašanjih. Sogovornika bosta pozornost namenila evropskim oziroma mednarodnim vprašanjem: zahodnemu Balkanu, širitvi Evropske unije in pogodbi o ustavi za Evropo.

Na trgu obeh Goric je bilo ob prihodu D'Aleme prisotnih tudi nekaj protestnikov, ki so opozarjali, da bi morala biti slovenščina v uporabi tudi v Trstu.

V Sloveniji italijanski zunanji minister