Ministrstvo za zdravje je na pogajanjih s prijavljenimi ponudniki kot najugodnejše ocenilo in izbralo mize italijanskega proizvajalca, ki ga zastopa podjetje Soča oprema. Foto: RTV SLO
Ministrstvo za zdravje je na pogajanjih s prijavljenimi ponudniki kot najugodnejše ocenilo in izbralo mize italijanskega proizvajalca, ki ga zastopa podjetje Soča oprema. Foto: RTV SLO
Drnovšek in Bručan
Bručan umirjeno odgovarja, da dela vse, kar je v njegovi moči. Foto: RTV SLO
Drago Kos
Po predsedniku Janezu Drnovšku se je zgodbi o mizah pridružil še predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos. Foto: RTV SLO

Ministrstvo za zdravje bo tako izkoristilo določila novega zakona o reviziji postopkov javnega naročanja o suspenzivnosti revizijskih zahtevkov, kar novela, ki je začela pravkar veljati, dopušča, če so življenja in zdravje ljudi ogroženi.

Končna odločitev 1. avgusta
V tem primeru mora naročnik - ministrstvo za zdravje - od vlade pridobiti soglasje za nadaljevanje postopka, v treh dneh od prejema le-tega pa državni revizijski komisiji podati predlog za nadaljevanje postopka javnega naročanja. Komisija oziroma njen predsednik bi imela ob zadostitvi tega pogoja za odločitev na voljo tri dni.

Zahtevek za revizijo postopka, v katerem je bila za nakup miz izbrana družba Soča oprema, katere cena za mize z DDV-jem znaša 336 milijonov SIT, sta vložila Sanolabor in Medicoengineering. MZ je oba ponudnika o odločitvi obvestil po pošti, zato javnost do prejema dopisov z njuno vsebino ne bo seznanjena.

Bručan odgovoril Drnovšku
Minister Bručan se je tudi odzval na poziv predsednika države Janeza Drnovška, ki ga je pozval, naj svoj posel prepusti komu drugemu, če minister zgodbe ne bo presekal in končal. Zapisal je, da se na ministrstvu že ves čas zadnjega razpisa za nakup operacijskih miz trudijo postopek čim prej končati in realizirati to javno naročilo. Zagotavlja, da "vse aktivnosti v zvezi z javnim naročilom operacijskih miz potekajo v skladu z veljavno zakonodajo, pospešeno in s ciljem, da se zagotovi čimprejšnja dobava operacijskih miz."

Kos: Neenaka obravnava ponudnikov
Medtem pa je na nepravilnosti v postopku izbora ponudnika 18 miz za pet slovenskih bolnišnic opozoril tudi predsednik komisije za boj proti korupciji Drago Kos. Po pregledu zadjega razpisnega postopka je komisija državnemu pravobranilstvu podala predlog za revizijo. Po Kosovem mnenju je izbirni organ s kasnejšim vpogledom v dokumentacijo enega ponudnika preostale udeležence razpisa obravnaval neenakopravno.