Slovenija
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
Zimske gume
Zakonsko določen najmanj 3-milimetrski profil na snegu ne bo zagotavljal veliko oprijem v snegu. Foto: M. Kr.

Dodaj v

Obvezna zimska oprema na cestah

Dars sporoča, da je na zimo pripravljen
15. november 2012 ob 09:16
Ljubljana - MMC RTV SLO/STA

Zimska oprema bo obvezna od danes pa do 15. marca. V opremo spadajo tudi zimske pnevmatike, ki morajo imeti najmanj tri milimetre profila. Kazni se gibljejo med 40 in 1000 evri.

Voznik lahko uporablja tudi poletne pnevmatike, a le če ima v vozilu ustrezne snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke. Zakonodaja sicer določa, da morajo vozniki predpisani zimsko opremo uporabljati tudi zunaj tega obdobja, če so na cesti zimske razmere, torej ko se sneg oprijema vozišča ali pa je vozišče zasneženo ali zaledenelo.

Vozniki morajo v zimskih razmerah med drugim poskrbeti za ustrezno opremo vozil, preveriti stanje in prevoznost cest ter vožnjo prilagoditi razmeram.

Kazni
Za neustrezno opremo vozila in druge prekrške so zagrožene kazni. Kdor ne bo imel ustrezne zimske opreme, bo kaznovan z globo 40 evrov, če pa bo zaradi tega oviral promet, bo znašala kazen 500 evrov in 5 kazenskih točk. Pravno osebo ali samostojnega podjetnika bo kršitev stala še več, in sicer 1000 evrov (odgovorna oseba bo kaznovana s 120 evrov globe), če bo vozilo brez ustrezne opreme ali bo zaradi pomanjkljive opreme oviralo promet.

200 evrov kazni boste plačali, če vozilo ne bo očiščeno. Na njem ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresali ali razlivale z njega. Kot poudarja policija, morajo biti stekla in vzvratna ogledala čista, da vozniku omogočajo normalno vidljivost.

Na Darsu so pred dnevi sicer zagotovili, da so na zimo pripravljeni. V zimsko vzdrževanje avtocestnega sistema bo to zimo vključenih približno 460 delavcev Darsa, so sporočili.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo