Zakonsko določen najmanj 3-milimetrski profil na snegu ne bo zagotavljal veliko oprijem v snegu. Foto: M. Kr.
Zakonsko določen najmanj 3-milimetrski profil na snegu ne bo zagotavljal veliko oprijem v snegu. Foto: M. Kr.

Voznik lahko uporablja tudi poletne pnevmatike, a le če ima v vozilu ustrezne snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke. Zakonodaja sicer določa, da morajo vozniki predpisani zimsko opremo uporabljati tudi zunaj tega obdobja, če so na cesti zimske razmere, torej ko se sneg oprijema vozišča ali pa je vozišče zasneženo ali zaledenelo.

Vozniki morajo v zimskih razmerah med drugim poskrbeti za ustrezno opremo vozil, preveriti stanje in prevoznost cest ter vožnjo prilagoditi razmeram.

Kazni
Za neustrezno opremo vozila in druge prekrške so zagrožene kazni. Kdor ne bo imel ustrezne zimske opreme, bo kaznovan z globo 40 evrov, če pa bo zaradi tega oviral promet, bo znašala kazen 500 evrov in 5 kazenskih točk. Pravno osebo ali samostojnega podjetnika bo kršitev stala še več, in sicer 1000 evrov (odgovorna oseba bo kaznovana s 120 evrov globe), če bo vozilo brez ustrezne opreme ali bo zaradi pomanjkljive opreme oviralo promet.

200 evrov kazni boste plačali, če vozilo ne bo očiščeno. Na njem ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresali ali razlivale z njega. Kot poudarja policija, morajo biti stekla in vzvratna ogledala čista, da vozniku omogočajo normalno vidljivost.

Na Darsu so pred dnevi sicer zagotovili, da so na zimo pripravljeni. V zimsko vzdrževanje avtocestnega sistema bo to zimo vključenih približno 460 delavcev Darsa, so sporočili.