Nekaj cest je zaradi padlega drevja neprevoznih. Foto: Anže Zadravec
Nekaj cest je zaradi padlega drevja neprevoznih. Foto: Anže Zadravec

Zaradi vremenske ujme, ki je v preteklih dneh prizadela Slovenijo, je nekaj prilagoditev tudi v prometu.

Na družbi za avtoceste izpostavljajo, da je bilo avtoceste brez vinjete že do zdaj mogoče uporabljati, če je zaradi popolne zapore regionalne ceste potreben obvoz po avtocesti, ker drugačen ni mogoč. Cestninski nadzorniki na tem delu ne izrekajo glob.


Konec tedna bodo na cestah tovornjaki

Ker se je začel v Luki Koper zaradi poškodovane železniške infrastrukture med Ljubljano in Koprom nabirati tovor, je minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel poslal nujno obvestilo, da bo v soboto in nedeljo dovoljen povečan promet tovornih vozil. Tovorni promet je za vozila, težja od 7,5 tone, običajno sicer prepovedan ob nedeljah, praznikih in dela prostorih dneh od 8. do 21. ure.

Sicer pa so tudi na Darsu izpostavili prizadevnost njihovih delavcev, ki so še pred odjugo očistili vse panele in druge naprave, kjer se je nabral led, ki bi postal zelo nevaren ob otoplitvah, ko bi začel padati na cestišče. Poškodovane so sicer predvsem ograje, škode pa je po dozdajšnjih ocenah za okoli 500.000 evrov.

Z agregatom pomagajo tudi Avstrijci
S svojo mehanizacijo pomagajo tudi civilni zaščiti. V prejšnjih dneh so v dogovoru z občino Postojna podjetju Elektro Primorska posodili tudi dva Darsova premična dizelska agregata, s pomočjo katerih je mogoče napajanje z električno energijo dveh manjših krajev. Na pomoč so priskočili tudi kolegi iz avstrijskega upravljavca avtocest, družbe Asfinag in ponudili agregat, ki so ga sprejeli v avtocestni bazi Maribor in ga predali Elektru Celje.