Slovenski očetje so navzoči pri porodu v skoraj že tri četrtinah primerov. Foto: EPA
Slovenski očetje so navzoči pri porodu v skoraj že tri četrtinah primerov. Foto: EPA
Družina
Vse več očetov gre na očetovski dopust. Leta 2008 jih je to pravico izkoristilo že okoli 15.800, državo pa je to stalo deset milijonov evrov. Foto: EPA

Če je bilo leta 1992 pri svoji partnerici ob porodu le slaba desetina očetov, se je ta odstotek po podatkih Sursa do leta 2007 zvišal na 71,5 odstotka. A to je povprečje, razlike med regijami so še vedno zelo očitne.

V osrednjeslovenski in goriški regiji le 15 odstotkov mater rodi brez navzočnosti otrokovega očeta, takih mam pa je v pomurski, koroški in spodnjesavski regiji kar polovica.

Vse več očetovskega dopusta
Tudi jemanje očetovskega dopusta je vedno bolj priljubljeno. Očetje imajo po zakonu 90 dni dopusta. Petnajst dni lahko porabijo do otrokovega dopolnjenega šestega meseca starosti, preostalih 75 dni pa do otrokovega tretjega leta. Po podatkih statističnega urada se je leta 2004 za očetovski dopust odločilo 12.667 očetov, leta 2008 pa je ta številka narasla na okoli 15.800 očetov.

Za prvih 15 dni očetovskega dopusta država zagotovi nadomestilo, za preostale dni pa plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače. V ta namen je država leta 2007 porabila deset milijonov evrov.

Vsak deseti otrok je rojen starejšemu moškemu
Ob materah se povprečna starost ob rojstvu otroka viša tudi očetom. Leta 2007 je bila mama ob rojstvo otroka povprečno stara 29,9 leta, oče pa 32,7. Vsak deseti otrok se je rodil očetu, staremu več kot 40 let, 0,4 odstotka novopečenih očetov pa je bilo ob rojstvu svojega otroka še najstnikov. Očetov, starih do 25 let, je manj kot pet odstotkov.

Ob vse večjem številu očetov ob porodu, odhodov na očetovski dopust in ob vse višji starosti očetov ob rojstvu otroka se povečuje tudi število otrok, rojenih v zunajzakonski skupnosti.

Več tudi priznanj očetovstva
Pred tridesetimi leti je bilo takih primerov le okoli desetina, na 20 odstotkov se je dvignilo do leta 1987, zdaj pa se otroci neporočenim materam rodijo v več kot 50 odstotkih primerov. Sorazmerno s tem se povečuje tudi število priznanj očetovstva, kar je potrebno, če hoče oče otroka priznati kot svojega, partnerja pa nista poročena. Priznanj očetovstva je bilo leta 2007 10.116.