Vodstvo Gozdnega gospodarstva Postojna pravi, da ni vedelo za izkoriščanje. Foto: MMC RTV SLO
Vodstvo Gozdnega gospodarstva Postojna pravi, da ni vedelo za izkoriščanje. Foto: MMC RTV SLO
Izkoriščanje tujih delavcev v Loški dolini

po akciji Fursa, ki je v podjetju zaznalo sume trgovine z ljudmi in izkoriščanja, prekinilo pogodbo z Velesom.

Teden dni po obsežni preiskovalni akciji finančnih inšpektorjev in policije na območju podjetja Marof v Loški dolini, kjer so bile ugotovljene številne kršitve - od davčnih utaj do suma trgovine z ljudmi in suženjstva - je pred kamero danes stopilo vodstvo Gozdnega gospodarstva Postojna (GGP).

Vodstvo GGP-ja se je distanciralo od dejanj dveh podjetij, Velesa in Flolesa, s katerima sodelujejo. "Kot človek sem pretresen, tako kot vsak od vas, ko vidi te posnetke na televiziji," je dejal direktor GGP-ja Frenk Kovač.

Veles in Floles imata v najemu stroje in prostore GGP-ja in vse, kar naredijo delavci teh dveh podjetij na območju Marofa v Loški dolini za GGP. A tuji delavci niso bili nikoli zaposleni pri gozdnem gospodarstvu, je še povedal Kovač, zato so se odločili z današnjim dnem prekiniti pogodbo z Velesom, preučujejo pa tudi pogodbo s Flolesom. Kovač je še dodal, da v Gozdnem gospodarstvu Postojna za izkoriščanje tujih delavcev niso vedeli.

Goran Lukić iz svetovalnice za migrante pa je Kovača pozval, naj iz moralne odgovornosti tuje delavce Velesa zdaj zaposli neposredno. "Pričakujem, da bodo ti delavci imeli zaposlitev direktno pri tem delodajalcu in bo stvar malce lažja pri njih," je dejal.

Izkoriščanje tujih delavcev v Loški dolini