Prejšnji teden so namembnost travnika spreminjali v logistični center, tokrat pa potencialne rekreacijske površine spreminjajo v stanovanja. Foto: MMC RTV SLO
Prejšnji teden so namembnost travnika spreminjali v logistični center, tokrat pa potencialne rekreacijske površine spreminjajo v stanovanja. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković
Ali ima še vedno čisto vest? Foto: MMC RTV SLO

Kot poročajo Finance, je podjetje VAZ, ki je posredno povezano z družbo Taxgroup in družino Janković, pred kratkim kupilo 1,5 hektarja velik travnik med Cesto dveh cesarjev in Malim grabnom, torej za prihodnjim motelom pri bencinskem servisu Barje.

Za zemljišče je podjetje plačalo 2,7 milijona evrov oziroma 180 evrov za kvadratni meter, takoj zatem pa ga je prodalo Hypo Leasingu za 4,1 milijona evrov (z DDV-jem) in ga vzelo nazaj v zakup. 210 kvadratnih metrov zemljišča naj bi družbi sicer (po 300 evrov za kvadratni meter) prodala tudi ljubljanska občina, ki ga je tri mesece pred tem brezplačno pridobila od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS.

Od parka do stanovanj
Po zdaj veljavni prostorski ureditvi je posestvo namenjeno zelenim površinam: za parkovne, športne in rekreacijske površine. A zakaj je VAZ kupil tako drag travnik?

Mestni svetniki naj bi 5. julija dobili nov izvedbeni prostorski načrt, po katerem bodo na zemljišču lahko zgradili stanovanja v skupni velikosti 18.000 kvadratnih metrov, s čimer se bo, kot zagotavljajo Finance, vrednost zemljišča zvišala vsaj za polovico.

Janković: Ni šlo za kmetijsko zemljišče
Zoran Janković je trditve že zanikal. Kot je dejal, je bila Mestna občina Ljubljana lastnica 210 kvadratnih metrov omenjenega zemljišča ob Cesti dveh cesarjev, ki ga je VAZ-u prodala po ceni 300 evrov na kvadratni meter. Navedbe, da naj bi bil povezan s tem podjetjem, je zanikal. Zatrjuje tudi, da je šlo za nezazidano stavbno zemljišče, ki so ga prodali "na osnovi zakonodaje in po zelo visoki ceni". MOL je namreč, tako župan, svoj del zemljišč pridobila z brezplačnim prenosom od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov ter ga pozneje prodala, ker je bila manjšinjska solastnica, z njim pa "ni imela kaj početi".

Prejšnji teden logistični center, tokrat stanovanja
Gre že za drugo odkritje spremembe namembnosti zemljišča na robu Ljubljane v enem tednu: pred tem je namreč že omenjeno podjetje Taxgroup v lasti Matije in Klemna Šešoka doseglo spremembo namembnosti 3,6 hektarja velikega travnika v logistično in skladiščno dejavnost, čeprav prejšnjemu lastniku Alešu Seliškarju to nikakor ni uspelo. S tem naj bi Šeškovi v eni potezi zaslužili okoli 9 milijona evrov, za kolikor se je povečala vrednost zemljišča.