Bo na travniku zrasel logistični center? Foto: MMC RTV SLO
Bo na travniku zrasel logistični center? Foto: MMC RTV SLO
Drago Kos in Zoran Janković
Jankovića bo preiskovala tudi Kosova komisija. Foto: MMC RTV SLO
Janković ni oškodoval Mercatorja

Po treh letih je policijska preiskava na podlagi anonimne ovadbe, ki je nekdanjemu predsedniku uprave Mercatorja, Zoranu Jankoviću očitala zlorabo direktorskega položaja (z družbo Electa v lasti njegovega sina Damijana Jankovića naj bi sklepal posle mimo predpisov) in oškodovanje družbe, dobila epilog. Na podlagi zbranih obvestil in poslovne dokumentacije so postojnski policisti ugotovili, da ni prišlo do oškodovanja družbe oz. da ni elementov suma kaznivih dejanj, je za TV Dnevnik poročala Petra Bezjak.

Zdaj pa policija preiskuje informacije o novi vpletenosti ljubljanskega župana v konflikt interesov zaradi sorodstvenih povezav. Sin župana Jure Janković naj bi poskušal med Podutikom in Brdom kupiti 3,6 hektarjev travnika, a ga je od Ljubljančana Aleša Seliškarja nato kupil Jankovićev znanec Matija Šešok.

Prva pobuda za spremembo namembnosti zavrnjena ...
Seliškar je leta 2008 vložil pobudo za spremembo namembnosti zemljišča za centralne dejavnosti in gradnjo stanovanj, a so jo na MOL-u zavrnili zaradi neposredne bližine asfaltne baze SCT-ja in nezgrajene infrastrukture. "To je bila odločitev upravnih organov, saj so ugotovili, da ni zagotovljene ustrezne infrastrukture," je Bezjakovi povedal Janković.

... druga sprejeta
Ko je zemljišče maja lani kupilo podjeteje Taxgroup v lasti Matije in Klemna Šešoka, so znova zaprosili za spremembo namembnosti, in sicer za logistično in skladiščno dejavnost. Tokrat so na MOL-u pobudi ugodili z obrazložitvijo, da se bo s tem zaokrožila obstoječa gospodarska cona. Janković ob tem zatrjuje, da Šešok ni mogel vedeti, da bo pobudi ugodeno. "Tudi jaz tega nisem mogel vedeti," je dejal Janković, ki ga bo začela preiskovati tudi Kosova protikorupcijska komisija. A kot pravi, ima čisto vest.

MOL: Postopek ni sporen v nobenem pogledu
Jankovićevo vpletenost v postopek so znova zavrnili tudi na MOL-u. Izvedba postopka poteka skladno s strokovnimi utemeljitvami, z vsemi potrebnimi soglasji pristojnih institucij in ni v nobenem pogledu sporna, zagotavljajo na Mestni občini Ljubljana (MOL). Na občini dodajajo, da je bila v postopku priprave in sprejema novih prostorskih načrtov mestne občine dvakrat izvedena javna razgrnitev dopolnjenih osnutkov odloka o občinskem prostorskem načrtu s pripadajočima okoljskima poročiloma. Prva razgrnitev je potekala od 22. aprila do 30. maja 2008, ko so poleg javno razgrnjenih dokumentov v vseh četrtnih skupnostih izvedli tudi javne obravnave novega prostorskega načrta.
Drugič so bili prostorski dokumenti javno razgrnjeni od 15. decembra do 15. januarja 2010, tudi tokrat z javnimi obravnavami, ki se jih je udeležilo več tisoč krajanov.

Janković ni oškodoval Mercatorja