Erjavec in Jasnič. Kdo bo na čelu? Foto: BoBo
Erjavec in Jasnič. Kdo bo na čelu? Foto: BoBo

V pokrajinskem odboru DeSUS-a za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje so zaskrbljeni nad usodo stranke zaradi padajoče podpore ter dejstva, da njenega predsednika Karla Erjavca dolgo ni več na listi priljubljenosti. Kot je povedal predsednik odbora Jože Jazbec, bi za novega predsednika stranke predlagal sedanjega sekretarja Ljuba Jasniča.

Bo konvenciji sledil izredni kongres?
V pokrajinskem odboru zahtevajo, da bi o tem spregovorili na konvenciji stranke, ki bo 7. novembra na Ptuju. Jazbec je dejal, da je sicer napovedano, da bodo govorili o pokojninski reformi, o kateri pa so že razpravljali. Povedal je tudi, da na konvenciji o predsedniku ne morejo odločati, zato pričakuje sklic izrednega kongresa. Po njegovih besedah izredni kongres zahtevata tudi pokrajinska odbora Severne in Južne Primorske.

Delo: Navdušenje tudi pri drugih odborih
O tem poroča tudi časopis Delo, ki piše, da so po njihovih informacijah nad podobnimi idejami navdušeni tudi posamezni občinski odbori gorenjskih, ljubljanskih in podravskih pokrajinskih organizacij ter da morajo izredni kongres podpreti najmanj štiri pokrajinske zveze.

Erjavca ni na partizanskih proslavah
Sicer pa je Jazbec tudi dejal, da "ljudje čakajo, da se bo kaj spremenilo, a spremeni se nič". Dodal je, da so potrebne korenite spremembe, ki jih po njegovih besedah zahteva veliko ljudi. Jazbec je še povedal, da je nekaj pisem s pozivi k spremembam predal Erjavcu, ki mu očita tudi, da zadnje čase ni prisoten na nobeni partizanski proslavi. "Ne vem, kdo mu je prepovedal," je dejal.

Bo stranka obstala v parlamentu?
V pismu odbor opozarja še, da je delovanje vodstva stranke že dalj časa zunaj članstva, predsednik pa je kot zunanji minister zelo pogosto odsoten. Ob tem predlagajo, da vsak pokrajinski odbor kandidira vsaj enega resnega kandidata. "Po našem mnenju bo stranka sicer na naslednjih državnozborskih volitvah izpadla iz parlamenta, zato je ta poteza nujna, če jo hočemo obdržati v parlamentu," so zapisali.
Erjavec: Gre za glasne posameznike
Erjavec o avtorjih pozivov k njegovemu odstopu pravi, da gre za glasne posameznike, ki ne razumejo položaja, v katerem se je znašla država. "V časih, ko bi morali ščititi upokojence, raje rušijo tiste, ki podpirajo upokojence," je dejal. Znova je izrazil pričakovanje, da pokojnine v prihodnjih dveh letih ne bodo zamrznjene. Erjavec je sicer napovedal, da bo o pozivih k njegovemu odstopu s položaja predsednika stranke tekla beseda na izvršnem odboru stranke, na konvenciji in tudi spomladi na kongresu stranke.
Ob robu delovnega obiska srbskega zunanjega ministra Iva Mrkića je komentiral tudi nesoglasja glede zamrznitve pokojnin v prihodnjih dveh letih. Poudaril je, da mu je zagotovilo, da pokojnine v prihodnjih dveh letih ne bodo zamrznjene, dal predsednik vlade Janez Janša. Prav tako se predsednik DeSUS-a sklicuje na sestanek koalicije predsednikov in na pogovore v sredo, ko je bila vlada na terenu. "Res ne razumem, zakaj tukaj prihaja do šumov," je dejal.

V koaliciji so namreč v preteklih dneh očitno nastale različne razlage glede dogovora o usklajevanju pokojnin v prihodnjih dveh letih. Prvak DeSUS-a je po sestanku koalicije v ponedeljek dejal, da je dobil zagotovilo za "odmrznitev" pokojnin. Finančni minister Janez Šušteršič pa pravi, da predlog proračuna, ki ne predvideva usklajevanja pokojnin, ostaja.