Štrukelj ostro nasprotuje rezom v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO
Štrukelj ostro nasprotuje rezom v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO

Počakali bomo še na plenarno zasedanje državnega zbora. Če novela interventnega zakona res ne bo predvidela znižanja plač v javnem sektorju, bomo našim stavkovnim odborom naročili, da se razpustijo.

Branimir Štrukelj
Znižanja plač v javnem sektorju ne bo

Odbor za finance in monetarno politiko na nujni seji predloga novele zakona o interventnih ukrepih ni dopolnil s predlogom odbora za lokalno samoupravo - za štiri odstotke naj bi namreč znižali plače javnim uslužbencem.

Minister za finance Franc Križanič je sicer uvodoma dejal, da se pripravljajo ukrepi za leto 2012, medtem ko posega v plače javnih uslužbencev v letošnjem letu ne bo.

S sredstvi za plače se bo sicer ravnalo tako, da se ne bodo ustvarjali primanjkljaji, omejilo se bo tudi zaposlovanje, s čimer naj bi število zaposlenih v javnem sektorju ohranili na ravni iz konca leta 2010, je še dejal Križanič.

"Želimo sporočiti, da je tako pripravljeno znižanje plač javnim uslužbencem, potem ko smo že prispevali 764 milijonov evrov, da bi se rešili iz krize, in je vlada ugotovila, da realno plače padajo že drugo leto zapored, povsem nepravično," pa je pred sejo dejal vodja konfederacije javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Trofenik: Vlada je premalo odločna
Vili Trofenik
iz vrst Nepovezanih poslancev in predsednik odbora za lokalno samoupravo je dejal, da je amandma odgovor, saj naj bi bila vlada v zadnjih treh letih premalo odločna. Trofenik je še dejal, da znižanje plač vsem zaposlenim v javnem sektorju niso predlagali na pobudo vlade, je pa dejal, da od vlade pričakuje, da bo posebno pozornost posvetila povečevanju prihodkov proračuna.

V razpravi so sicer sodelovali tudi ostali člani odbora, v večini so nasprotovali predlaganemu znižanju plač. Radovan Žerjav (SLS) je poudaril, da je treba znižati število zaposlenih, sicer sledi bankrot. Podobno mnenje o znižanju zaposlenih je izrazil Borut Sajovic (LDS), ki poziva k "postopnemu zmanjševanju števila zaposlenih, vendar zopet ne linearno, vsevprek, temveč je potrebno posamezna področja obravnavati selektivno".

Oglasil se je tudi Dušan Miščevič (sindikati carinikov Slovenije), ki je dejal, da so se v sindikatu ob prvi pobudi zmanjševanja zaposlenih v javnem sektorju in ostalih ukrepih strinjali, saj so verjeli, da bi se dalo delo drugače urediti. "To se nadaljuje iz leta v leto in državi je edino v javnem sektorju uspelo zmanjšati število zaposlenih," je dejal sindikalist. Pozval je še, naj se naredi strokovna analiza, kje bi bilo mogoče število zaposlenih zmanjševati.

Predsednik republike Danilo Türk je dejal, da verjame, da bo parlamentarni odbor za finance, ki se bo opredelil tudi do predloga o znižanju plač javnih uslužbencev, "razumno presodil situacijo". "Mislim, da hitre, prenagljene odločitve te vrste niso dobre," je še dodal Türk.

Štrukelj: Vse se reducira na plače javnih uslužbencev
"Nekatere države so že uvedle krizne davke za bogate, pri nas pa o tem v parlamentu ni niti govora in se vse zreducira na plače javnih uslužbencev. To mi dojemamo kot nepravično, enostransko in ne pristajamo na to, da nas bodo strigli kot ovce, dokler imamo še kaj na sebi," je še dejal Štrukelj.
Dodaja, da enostranski ukrepi, kjer se obremenjuje eno skupino, niso možni, so pa možni kompleksni dogovori.
"Če bo znižanje zavrnjeno, potem bomo izstopili iz tega »bojnega« stanja in prestopili nazaj v mirnodobstvo, ampak bomo v stanju pripravljenosti. Očitno je, da smo na začetku širšega spopada v gospodarstvu. Prepričani smo, da glavnega bremena krize ne smejo nositi ne delavci v gospodarstvu, ne delavci v javnem sektorju, ampak je treba sredstva poiskati drugje," meni Štrukelj.

Obenem je še omenil, da je trenutno zaradi zmanjševanja zaposlitev v srednjih šolah nezaposlenih 1.760 učiteljev in predlaga, naj se dodatno obdavči vse, ki imajo več kot 40.000 oz. 50.000 letnih prihodkov.

Sindikati napovedali proteste
Reprezentativni sindikati javnega sektorja so se sicer že prejšnji teden odločili, da se bodo z vsemi oblikami sindikalnega pritiska, tudi s stavko, borili proti znižanju plač v javnem sektorju.

Potem ko je odbor za javno upravo predlagal parlamentu, naj sprejme amandma k intervencijskemu zakonu, ki bi v javnem sektorju znižal plače za štiri odstotke, so se sindikati poenotili in sklenili, da se bodo skupaj borili proti nižjim plačam.

Počakali bomo še na plenarno zasedanje državnega zbora. Če novela interventnega zakona res ne bo predvidela znižanja plač v javnem sektorju, bomo našim stavkovnim odborom naročili, da se razpustijo.

Branimir Štrukelj
Znižanja plač v javnem sektorju ne bo