Pred letom dni so sindikati zaradi nesoglasjih z vlado že izvedli stavko. Foto: MMC RTV SLO
Pred letom dni so sindikati zaradi nesoglasjih z vlado že izvedli stavko. Foto: MMC RTV SLO
Nižje plače v javnem sektorju?

Potem ko je odbor za javno upravo predlagal parlamentu, naj sprejme amandma k intervencijskemu zakonu, ki bi v javnem sektorju znižal plače za štiri odstotke, so se v zadnjih dneh sindikati posameznih področij oglašali posamično. Zdaj so se poenotili in sklenili, da se bodo skupaj borili proti nižjim plačam.

"Neodgovorno in nesramno poigravanje"
Sešla se je pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki je ogorčena nad "neodgovornim in nesramnim poigravanjem" s predlogi o znižanju plač v javnem sektorju, je dejal vodja te skupine Dušan Miščevič. Vlada ima namreč do javnih uslužbencev še vedno dolg glede izplačila tretje in četrte četrtine odprave plačnih nesorazmerij, zdaj pa se ob predlogih za znižanje plač znižujejo standardi socialne države.

Čakajo na odločitev na odboru za finance
Sporočajo, da bodo zaščitili pravice javnih uslužbencev, zato bodo začeli vse aktivnosti za izvedbo sindikalnega pritiska, vključno s stavko. Čakajo še na torkovo sejo parlamentarnega odbora za finance, ki mora prav tako potrditi amandma o zniževanju plač. Miščevič je sicer dejal, da pogajalska skupina "srčno želi", da stavke ne bi bilo.

Dursov sindikat: V primeru znižanja plač - stavka
V Konferenci sindikata Davčnega urada RS (Durs) odločno zavračajo predlog parlamentarnega odbora za lokalno samoupravo za znižanje plač v javnem sektorju in napovedujejo, da bodo v primeru znižanja plač takoj organizirali splošno stavko, konferenca pa se pridružuje vsem dejavnostim drugih sindikatov javnega sektorja.

V konferenci opozarjajo, da so se v davčnem uradu trdno držali kadrovskega načrta in lani ter letos zmanjšali število zaposlenih za 65, po kadrovskem načrtu za prihodnje leto pa načrtujejo zmanjšanje še za dodatnih 43 zaposlenih.

Ob tem pojasnjujejo, da v davčnem uradu glede na obseg in zahtevnost dela delujejo na robu zmogljivosti. Od vlade pa zahtevajo, da se vsa ministrstva držijo kadrovskih načrtov in natančno opredelijo kadrovske standarde ter ožje in širše normative v javnem sektorju. Vlada naj tudi takoj ukrepa v tistih okoljih, ki teh nimajo, v njih pa se morajo držati kadrovskih načrtov, zahtevajo v konfederaciji sindikata.

Premier Borut Pahor je namreč po četrtkovi seji vlade napovedal, da bo vlada do prihodnjega tedna izdelala izhodišča za varčevanje v javnem sektorju v letih 2012 in 2013, ter zanikal, da bi predlogi o nižjih plačah prišli z vladne strani.

Nižje plače v javnem sektorju?